hirdetés

Súlyos a helyzet: soron kívül vakcináztak veszettség ellen ebben az országrészben

Szénási Szimonetta

2024. február 27 - Képek: Getty Images Hungary

Dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos szerint indokolt a beavatkozást.

hirdetés

Mint korábban írtunk róla, idén már több állatban, köztük macskában, rókában, aranysakálban és kutyában is kimutatták a veszettséget hazánkban. A fokozott védelem miatt február 24-én és 25-én soron kívüli vakcinázás zajlott egész Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

A határmenti területen a legnagyobb a kockázat

Mint az Index beszámolt róla, dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos a veszettség terjedésének fokozott veszélye miatt rendelte el a csalétkek kihelyezését az ukrán határhoz legközelebb eső, így a fertőzésnek leginkább kitett területen. A szomszédos országban ugyanis a helyi hatóság nem tudta elvégezni a szokott veszettségmentesítő programot, a fertőzött vadállomány által pedig Magyarországra is átjutott a vírus, ami 2017 és 2022 között egyáltalán nem volt jelen az országban, magyarázta a szakember.

Macskákra is veszélyes

Általában évente kétszer, tavasszal és ősszel, kisrepülőgépek segítségével szórják ki a küllemben csokipralinéhoz hasonlatos, kapszulát rejtő falatokat, amelyek immunissá teszik a rókákat a veszettséggel szemben. Ám az idei helyzet indokolttá tette a soron kívüli beavatkozást.
A betegség emberre is életveszélyes, így a legfontosabb a védekezés
Arról, hogy mi a teendő, ha veszett állatot látsz, Az Én Macskám oldalán számoltunk be részletesen, amit itt érhetsz el.

Ha szeretnél többet megtudni a kutyák veszettség elleni kötelező védőoltásáról, ebből a cikkünkből tájékozódhatsz. Mivel emberre is halálos fertőzésről van szó, így a védekezést a legkomolyabban kell venni!

vakcinázás veszettség veszettség elleni oltás zoonózis

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink