hirdetés

Ha ez az oltás kimarad, százezrekbe kerülhet a kezelés

Hangai Lilla

2023. október 16 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

Beverly Monteith 280 000 forintnak megfelelő angol fontot fizetett ki a tacskó kölyökért, ami alig egy napot töltött el az új otthonában, máris hányni kezdett. Az orvos azt mondta, hogy nincs esély a megmentésére, biztosan el kell altatni.

hirdetés

Honey egészen addig a pillanatig úgy tűnt, hogy hibátlan egészségnek örvend, ám a vizsgálatok során kiderült, hogy a kegyetlen és 91%-ban halálos parvovírus támadta meg.

A gazdi úgy döntött, küzdeni fog a kedvence életéért

Az állat kezelési költsége 850 000 forintnak megfelelő angol font volt, de Beverly úgy döntött, hogy nem hagyja magára a csöppséget. Még úgy sem, hogy az állatorvos csupán 25% esélyt adott a gyógyulásra. A parvovírus ugyanis az egyik legsúlyosabb betegség, amit egy kutya elkaphat. A kórokozót nagyon nehéz elpusztítani és borzastóan fertőző is. Leggyakrabban kölyköknél és serdülő ebeknél fordul elő és a szervezet gyorsan osztódó sejtjeit érinti, vagyis a bélrendszer és a csontvelő a leginkább veszélyeztetett. A nagyon fiatal példányoknál a szívizomsejtekben is okozhat károsodást.

A parvovírus fertőzött bélsárral való érintkezés útján terjed, de nem kell ürüléket látnod ahhoz, hogy a kórokozók jelen legyenek. Élhet a vírus a földön, a kennelekben, az emberek kezén, tárgyakon vagy szennyezett ruhákon is. A négylábúak hordozhatják a szőrükön vagy a mancsukon is, ha fertőzött anyaggal érintkeztek. Nem zoonózis, így az emberekre nem veszélyes.

Szerencsére megfelelő védőoltással kivédhető a megfertőződés, ami itthon a kötelezők között van. 6-7 hetes korban kapja meg a blöki az első vakcinát, az ismétlőoltást pedig 10-11 hetes korban; körülbelül 6500 forintba kerül. A parvovírus esetében is nagyon jól látszik, hogy nem számít, kijárós-e a kutya vagy csak bent él! A cipőd talpán is egyszerűen beviheted a fertőzést, ami kedvenced életébe kerülhet. Mindenképpen adasd be az oltást!

Az oltással megspórolhatod a kezelések igen borsos árát és megmentheted kedvenced életét!

Honey túlélte a parvovírus gyötrelmeit

A kis tacsit 24 órán át bent tartották a kórházban és mindenféle szükséges gyógyszert megkapott. Ezen a ponton pedig már csak reménykedhettek abban, hogy elég ereje lesz küzdeni az életéért. A gazdi teljesen összetört, de nem mozdult el az apróság mellől. A kritikus 24 órát sikerült átvészelnie Honeynak, és ma már sokkal jobban van, ami egy csodának is betudható. A gazdi mellette van és nagyon ügyel arra, hogy gyarapodjon a súlyát és egészséges nagylánnyá cseperedjen.

Beverly azért osztotta meg a történetét a nyilvánossággal, mert szerette volna felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy csak és kizárólag megbízható tenyésztőtől vásároljunk. Olyantól, aki megfelelően tartja az ebeket és időben beadatja nekik az oltásokat is. Ha erre a saját bevallása szerint ő is jobban odafigyelt volna, megkímélte volna magát ettől a hatalmas kiadástól és a szívfájdalomtól is.

beteg a kutya kiskutya oltása megható kutyás történetek parvovírus tenyésztő és szaporító

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink