hirdetés

Veszettséggel fertőzik a kutyákat az aranysakálok Magyarországon

Gerhát Petra

2024. január 15 - Képek forrása: Getty Images Hungary

A NÉBIH és a Magyar Állatorvosi Kamara figyelmeztetést adott ki, már idén is kimutatták a veszettséget Magyarország egy régiójában. Ebzárlatot is elrendeltek.

hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) vizsgálata már idén év elején is igazoltak veszettséget aranysakálnál és kutyánál is, tájékoztatott a 24.hu információi szerint Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK). Az ukrán határ közelében kimutatott újabb fertőzések miatt az élelmiszerbiztonsági hatóság és az állatorvosi kamara is felhívja az állattartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás fontosságára, illetve a fertőzés megelőzését elősegítő biztonsági előírásokra.

A veszettséget az aranysakálok is terjeszthetik

Már tavaly is volt veszett állat a környéken

Január 1-jén egy Tiszabecsen elpusztult kutyánál, két nappal később pedig egy Jánkmajtis mellett, diagnosztikai okokból kilőtt aranysakálnál állapított meg veszettséget a hatósági állatorvos. Mindkét település az ukrán határhoz közel, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található. A térségben nem ezek voltak az első esetek, ugyanis tavaly ősszel ebben a térségben a megszokotthoz képest magas arányú veszett állat miatt már korábban számos járványügyi intézkedést kellett meghoznia a hatóságoknak. Ekkoriban rendelték el többek között a fokozott felügyeletet, az ebzárlatot, illetve a rókák gyérítését is. 

A NÉBIH ezen intézkedéseket továbbra is fenntartja.

Az aranysakálok hazánk keleti felén az ukrán háború kitörését követően szaporodtak el. A harci cselekmények elől menekülő vadállomány folyamatosan növekszik, míg pár évtizeddel ezelőtt kuriózumnak számított, manapság akár Budapest környékén is találkozhatunk egyes példányaival. A sakálok ugyan emberekre nem, de a kutyákra veszélyesek lehetnek.

A kötelező védőoltás segít

Nem a habzó száj az első tünet

A veszettség egy vírusos betegség, mely az idegsejtekben terjed. Szinte minden melegvérű élőlény elkaphatja, nem csak a kutyák, macskák, vadállatok, hanem az emberek is. Gyakran halálos kimenetelű, ezért nagyon fontos a védekezés. Az ebek számára a kötelező oltással elkerülhető, de macskák számára is elérhető a vakcina. Ha a térségben élsz, mindenképp érdemes macskáid számára is beadatni a veszettség elleni védőoltást.

A veszettség tünetei kutyáknál nem egyformák, megkülönböztetünk csendes, illetve dühöngő típust – ha ezt tapasztalod, ne habozz, irány az orvos:

  • Nem ismer meg
  • Eltompul
  • Tárgyakat vagy embereket nyalogat, és ez korábban nem volt szokása
  • Elkóborol, szaladgál össze-vissza
  • Megijed az erősebb – de amúgy megszokott – hangoktól
  • Emberre támad, harap
  • A végzetes tünetek: a kutya állkapcsa lóg, nyálzik, kancsalít, fájdalmasan nyel

 

A veszett állatok sok esetben támadnak gazdájukra. Arra az esetre, ha megharapna, itt foglaltuk össze a legfontosabb teendőket.

aranysakál kutya veszett veszettség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!