hirdetés

Íme a 10 legveszélyesebb állat: kutyák is szerepelnek a listán

Gerhát Petra

2024. június 8 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Azt hihetnénk, a vadon élő nagyragadozóktól kell leginkább tartanunk. Egy tanulmány azonban kimutatta, korántsem így van.

hirdetés

A BBC Science Focus listázta az emberre legveszélyesebb élőlényeket. Mint az az általuk felhasznált kutatási eredményekből kiderült, korántsem a hatalmas, veszélyes ragadozóktól kell leginkább tartanunk. A lista ugyanis ez alapján készült, lássuk tehát, mely élőlények azok, amik miatt a legtöbb ember veszíti életét.

A legveszélyesebb állat meglehetősen aprócska, de milliók halálát okozza

A legveszélyesebb állat meglehetősen apró

Kimutatták, hogy azok az állatfajok a legveszélyesebbek az emberekre, amelyek képesek betegségek terjesztésére. Ebben egyértelműen a szúnyogok vezetnek. A bosszantóan zümmögő rovarok évente több mint 700 000 embert fertőznek meg az általuk terjesztett halálos betegségekkel, például a dengue-lázzal, a sárgalázzal és a maláriával.

Egyes becslések szerint egyenesen a szúnyogok felelősek a valaha élt emberek felének haláláért.

A második helyet maga az ember foglalja el. Évente közel 400 000 életellenes bűntény történik világszerte, így az ember a második leghalálosabb állat a többi ember számára. Ebben az adatban nincs benne a halálos balesetek száma. A lista dobogójának legalsó fokán a kígyók szerepelnek, 138 000 ember életét kioltva éves szinten.

A negyedik helyen pedig négylábú kedvenceink, a kutyák találhatók. Hiába a legjobb barátaink, de veszélyesek is. A veszettség vírusának hordozójaként a 10 legveszélyesebb állat listáján a negyedik helyre kerültek, éves szinte 59 000 áldozattal.

Az ötödik helyre a poloskák jutottak. A Chagas-kórt okozó parazitát terjesztésével, annak életveszélyes szövődményeivel tízezer áldozatot szednek. Őket követik a skorpiók, majd jönnek azok, akikre először gondolnánk, hogyha a legveszélyesebb állatot keressük. A nagy emlősök, köztük az oroszlánok, vízilovak és elefántok zárják a 10-es listát.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt találod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A veszettség ellen mi, gazdik is tehetünk

A veszettség egy vírusos betegség, amely az idegsejtekben terjed és szaporodik. Szinte minden meleg vérű élőlény elkaphatja, a kutyák, macskák, és az emberek is. Halálos kimenetelű, ezért nagyon fontos a védekezés. Magyarországon az egyetlen ténylegesen kötelező oltás, amit egy kutyának meg kell kapnia, a veszettség elleni vakcina. Aki ezt elmulasztja beadatni kedvencének, azt súlyos bírsággal sújthatják. A WHO adatai szerint az emberre 99%-ban kutyaharapás által terjed a kór.

Ezért nagyon fontos, hogy ha ismeretlen ebbel találkozol, aki gazdája nélkül tartózkodik az utcán, kerüld a közeli kontaktust, ne próbáld megfogni, megsimogatni, mert rossz vége is lehet. Hogy miként ismerheted fel a tünetek alapján a veszett állatot, IDE kattintva elolvashatod.

 

élősködő kutya kutya támad emberre szúnyog veszettség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!