hirdetés

Kezdődik a veszettség elleni rókavakcinázás: ezekre a helyekre ne vidd most a kutyát

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 28 - Képek: Getty Images Hungary

Esedékes a rókák veszettség elleni őszi immunizálása. Ebben az ütemben fog haladni az országos program, amelynek idején a kutyatartóknak fokozottan kell figyelniük kedvenceikre.

hirdetés

A 2023. őszi veszettség elleni vakcinázás szeptember 30-án indul az ország keleti és déli vármegyéiben – adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ezzel párhuzamosan ebzárlatot és legeltetési tilalmat hirdetnek az érintett területeken. Elmondták, milyen ütemben fognak haladni az országban.

A kutyák könnyen verekedésbe keveredhetnek a rókákkal, emiatt kiemelten fontos a veszettség elleni védelem.

Hazánkban is felbukkant

A rókák veszettség elleni rendszeres védelme kiemelten fontos, hiszen a betegség a mai napig gyógyíthatatlan, zömében halálos kimenetelű és az emberre is veszélyes. Éppen ezért a védőoltás az egyetlen módja, hogy megelőzzük a bajt.

Hazánk vadállománya az ismétlődő immunizálásnak köszönhetően hosszú ideig veszettségmentesnek volt mondható, ám a határon túlról időről-időre érkeznek beteg állatok. Tavaly például rókák bukkantak fel, közülük pedig egy megfertőzött egy kóbor kutyát is verekedés közben.

A veszettség a keleti szomszédainknál (Ukrajnában és Romániában) máig rendszeresen előfordul, de a közelmúltban Szlovákia keleti részén is több helyen megjelent. Tavaly Magyarországon is megváltozott a korábban kedvező veszettséghelyzet: 2022. szeptembere óta hat róka és egy kóbor kutya volt veszettséggel érintett. Az esetek mindegyike Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében fordult elő, az ukrán határtól számított nagyjából 10 kilométeres körzetben. A betegség behurcolása vélhetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be

– részletezik az előző évi tapasztalatokat.

A veszettség legfőbb terjesztője a vörös róka, melynek hazai állománya körülbelül ötvenkilencezer egyedből áll. Emiatt fontos, hogy kedvenceink is rendszeresen megkapják a kötelező védőoltást, hiszen a beteg vadak őket is megfertőzhetik harapás, ritkább esetben karmolás útján. Értelemszerűen nemcsak a kutyák, hanem valamennyi házi kedvenc és háztáji állat veszélyben van. Emiatt javasolják a macskák védelmét is.

Tájékoztatás

A téma iránt érdeklődők a Nébih veszettséggel foglalkozó tematikus honlapján további részleteket olvashatnak a betegség tüneteiről, terjedésének módjáról és megelőzéséről.

Csalétek hull az égből

A vakcinázás kisrepülőgépekről kiszórt csalétkekkel történik, kihagyva a sűrűn beépített, valamint a lakott területeket.

A vakcinázási kampány során az illetékes járási állategészségügyi hivatal és a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot az említett ebzárlatól és a legeltetési tilalomról, valamint az adott területekre vonatkozó időpontokról. A külterületeken kirándulók figyelmét pedig plakátokkal hívják fel a rókavakcinázással kapcsolatos tudnivalókra – olvashatjuk a tájékoztatóban.

A Nébih térképet is közzétett az érintett területekről, amely ITT érhető el.

Az eredményességet is vizsgálják

Az immunizálási program eredményességét a Nébih a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával méri fel. Az előző évek adatai azt mutatják, hogy a rókák több mint háromnegyede felette a vakcinát tartalmazó csalétket.

Mint a szakemberek hangsúlyozzák, a fentiek rámutatnak a hazai állategészségügyi védekező intézkedések (vadon élő rókák vakcinázása, ebek kötelező vakcinázása, veszettség gyanús esetek jelentése az állategészségügyi hatóság felé) fenntartásának fontosságára. A veszettség gyanújának bejelentése az állategészségügyi hatóság felé jogszabályi kötelesség, az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok esetében az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről.

ebzárlat járvány NÉBIH róka veszettség veszettség elleni oltás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink