hirdetés

Hatalmas a baj Kelet-Magyarországon, ebzárlat, soron kívüli oltások jönnek

Gerhát Petra

2024. február 14 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Több ízben kényszerültünk már foglalkozni a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye-szerte terjedő veszettséggel. Sajnos a helyzet egyre romlik. Február utolsó napjaiban ebzárlat és soron kívüli oltási akció jön. 

hirdetés

Ismét figyelmeztetést adott ki a Nébih a vármegye területén elszaporodó veszett állatok miatt. Az idei év során már az aranysakálok mellett kutyákban és macskában is megtalálták a víruss nyomát.

Vakcináznak Szabolcs vármegyében a sok veszett állat miatt.

Ebzárlat és legeltetési tilalom várható

Olyan magassá vált a veszettség kockázata Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, hogy

2024. február 24-25. között soron kívüli rókavakcinázásra kerül sor.

 Az országos főállatorvos soron kívüli vakcinaszórást rendelt el a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye területén előforduló veszettségesetek miatt. Ez a vármegye teljes területét érinti. Az érintett térségben ebzárlat és legeltetési tilalom lép majd életbe ezzel együtt.

„2024-ben ezidáig 8 esetben állapította meg a Nébih laboratóriuma a betegség jelenlétét, legutóbb február 12-én egy Kispalád település mellett, monitoring vizsgálat céljából kilőtt rókából azonosították a vírust – összegzi az állategészségügyi hivatal honlapján közölt tájékoztató.

A veszettség nem mindig ismerhető fel eleinte, de ebben a cikkünkben összefoglalót találsz a tünetekről és a teendőkről.

A tavaszi immunizálást megelőző, soron kívüli akció célja a veszettséggel fertőzött állatállomány növekedésének megelőzése, melyre amúgy a szomszédos országból érkező, érintett állatok jelentős száma miatt nagy az esély még mindig. A vakcinázással a háziállatok és a környékbeli emberek egészségét is védik, hiszen a veszettség egy állatról emberre is terjedő, fertőző és némely esetben halálos betegség.

Február 24-25-én tehát a vármegye teljes területén vakcina szórás várható, mely során repülőgép segítségével szórják el majd a vakcinát tartalmazó csalétkeket. Mindez a lakott, illetve beépített övezeteket nem érinti, ugyanakkor ebzárlatra és legeltetési tilalomra is sor kerül majd a biztonság kedvéért.  Az illetékes járási állategészségügyi hivatal, és a települések önkormányzatai minderről tájékoztatják a lakosságot.

A mostani oltási akciótól függetlenül sor kerül majd a rendszeres, tavaszi rókavakcinázásra is, mely az ország déli és keleti részén március végén indul.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

aranysakál NÉBIH oltás róka vakcinázás veszett kutya veszett róka veszettség veszettség elleni oltás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink