hirdetés

Aranysakál Budapesten: itt figyelmeztetik a gazdákat

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 27 - Képek: Getty Images Hungary

Sakálveszélyre hívják fel a kutyatartók és a helyiek figyelmét a fővárosban. De vajon mit kell tudni a hazánkban korábban szinte teljesen kihalt vadállatról?

hirdetés

Táblákkal hívják fel a Merzse-mocsárnál sétálók figyelmét az esetlegesen felbukkanó sakálokra a XVII. kerületben – írja a berek.hu. Ez azért is roppant jelentős, mert az aranysakál, vagy más néven nádi/réti farkas egy ideje már nem képviseltette magát hazánkban. Mit kell tudni róla, kikre jelent veszélyt, és mit tehetsz, ha összefutsz eggyel? Vegyük sorra!

Mint egy közepes méretű kutya

A kutyafélék családjába tartozó aranysakál méretét tekintve a róka és a farkas között helyezkedik el. Ebből kifolyólag a nagytestű ebekre kevésbé jelent veszélyt, mint a közepes vagy kisebb jószágokra, amelyekre akár prédaként is tekinthet.

Emiatt hangsúlyozzák, hogy a kutyákat kizárólag pórázon sétáltassák a környéken. Ez pedig nem vicc: a vadászkörökben jól ismert történet szerint 2019-ben egy nagyértékű munkakutya, a 7 esztendős Szikra esett áldozatul sakáltámadásnak egy vadászat során.

A kistestű kutyákra veszélyesebb.

Sokáig nem élt az országban

Az aranysakál ahogy egész Közép-Európában, úgy a 19. századig igen elterjedt volt Magyarországon is. Ám élőhelyének visszaszorítása, valamint az állomány irtása miatt hazánkban szinte teljesen eltűnt. 1940 és 1990 között csak szórványosan bukkant fel egy-egy példány. Emiatt 1989-ben a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listájára Magyarországon kihalt fajként került fel.

Ismét jelen van

Az újbóli elterjedés oka a 90-es évek után mind nagyobb számban megjelenő szaporodóképes párok felbukkanása. Ennek köszönhetően napjainkra az aranysakál az ország legnagyobb részén előforduló ragadozóvá vált.

Szakemberek osztják meg tapasztalataikat

Az október 28-i DOGZ konferencia második szekciójában többek között az aranysakálok és az ellenük bevethető magyar kutyafajtákról is lesz szó. Prof. Csányi Sándor az aranysakál invázióról beszél, míg Tóth Jelena Krisztina az erdélyi kopók és a sakálok elleni küzdelem mikéntjét ismerteti.

Ezen kívül a nagyragadozók és a magyar kutyafajták kapcsolatát taglaló szekcióban személyes tapasztalatokon keresztül tudhatod meg, milyen eredménnyel használhatók kutyák a medvék, illetve farkasok távoltartására, mire képes a kuvasz a Kárpátokban, vagy mi a komondor jövője – hogy csak néhányat említsünk a számos izgalmas előadás közül.

További részletekről, valamint a szeptember 29-ig tartó jegyakcióról bővebben ITT olvashatsz: DOGZ– A konferencia.

aranysakál dogz dogz konferencia farkas kistestű kutya nagytestű kutya ragadozó róka

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink