hirdetés

Mit tegyél és mit semmiképp se egy kutyával a tűzijáték idején?

Csupor Erik

2022. december 30 - Képek: Getty Images Hungary

Egy nap választ el minket szilvesztertől és az ilyenkor szokásos tűzijátéktól. Minden évben ez az a nap és ez az az esemény, ami végletesen megosztja a társadalom kutyás és nem kutyás felét, és a legtöbb konfliktust okozza a két tábor között.

hirdetés

Nem kis „táborokról” van szó, hiszen hazánkban a becslések szerint minden második háztartásban élnek kutyák. Ilyenkor minden évben menetrendszerűen bekövetkezik a szokásos „tűzijátékcunami”. A közösségi médiát mindkét oldalról elárasztják a hisztérikusabbnál hisztérikusabb posztok, az egyik oldalon a tűzijátékok azonnali betiltását követelve, a másik oldalon pedig a teljes liberalizációt. Ebben az időszakban többszörösére nő az otthonról elszökő és sajnálatos módon balesetet szenvedő kutyák száma.

E cikk írója élete során összesen 10 kutyával élt együtt. Kis rákészülést és szoktatást követően soha, egyikük sem mutatta a pánik legkisebb jelét sem, fajtától és karaktertől függetlenül. Hogy miért? Ebben az anyagban megpróbáljuk elmondani a véleményünket erről a kérdéskörről és néhány tippet adni arra vonatkozóan, hogy kutyáink hogyan vészeljék át nyugodtan ezt a napot. Tudjuk, hogy ez a vélemény nem feltétlenül lesz népszerű, egészen biztosan megkapjuk majd a magunkét a vehemensebb kutyásoktól és állatvédőktől is.

Miért viseli meg a kutyákat ennyire a tűzijáték?

A kutyák hallása sokkal élesebb az emberénél, ezért az éles zajok sokkal zavaróbbak a számukra. Ráadásul a tűzijátéknak nincsenek előzményei, mint például egy viharnak, amit szinte mindig megelőz valamilyen természeti jelenség, pl. erősödő szél vagy eső. Ezért a kutyákat váratlanul és felkészületlenül érik a tűzijáték hanghatásai.

Másrészt, akármilyen furcsán hangzik is, mi mindig azt tapasztaltuk, hogy azok a kutyák kiemelten rosszul viselik ezeket a hanghatásokat, akik gazdái esetében szintén kileng az érzelmi inga. A kutyák intelligens és empatikus lények, egy hisztiző, átkozódó, dühös gazda kutyája sem lesz nyugodt, hiszen átveszi a falkavezér hangulatát. Ráadásul ennek a hisztinek, vagy kiakadásnak sok értelme nincs: gondoljunk bele, Magyarországon évente egy olyan nap van, amikor legális a tűzijáték, ami az év összes többi napján tiltott tevékenység. Habár a cikk írója is azok közé tartozik, akik soha nem értették, hogy a tűzijátéknak mi értelme van, de el kell fogadnunk azt, hogy egy széles réteg körében van erre igény. Ha pedig így van és mindez valószínűleg nem fog megváltozni, ezen az egy napon mi kutyások is lehetünk toleránsak, készüljünk fel a tűzijátékra és készítsük fel kutyáinkat is.

Mit ne tegyünk?

Ne idegeskedjünk, őrjöngjünk, hisztizzünk a kutyánk jelenlétében a tűzijáték alatt, higgyük el, ez át fog ragadni rá is és esélyünk sem lesz arra, hogy nyugodtan átvészelje ezt a pár órát.

Ne kövessük el azt a hibát, hogy már akkor nyugtatgatjuk és körbeudvaroljuk az ebet, mielőtt bármi történne. Ne tömjük tele jutalomfalatokkal és ne rajongjuk körül, hiszen a kutya nem fogja érteni, hogy miért tesszük ezt. Az egészből annyit érzékel majd, hogy valami különleges van készülőfélben, ami a gazdából nem megszokott érzelmi reakciókat vált ki. Így az ő reakciói is sokkal erőteljesebbek és élesebbek lesznek majd.

Ha tudjuk, hogy az udvaron tartott kutyánk rosszul reagál a tűzijátékra, erre az estére, éjszakára ne hagyjuk az udvaron akkor se, ha egyébként soha nem engedjük be a házba. Ne felejtsük el, hogy egy éjszakáról van szó, ennyit mindenki kibír egy fedél alatt a kutyájával, ha pedig nem, akkor a kutyatartás nem neki való.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a legrosszabbat?

Viselkedjünk nyugodtan, ne reagáljuk túl a dolgokat, történéseket. A kutya esetleges idegességét vagy pánikreakcióit látva próbáljunk semlegesek maradni, ne engedjük ki a kertbe. Próbáljuk elterelni a figyelmét játékkal és más, a kutya számára érdekes és kedvelt dolgokkal. Ami a legfontosabb: ne pánikoljunk, maradjunk nyugodtak.

Régi, bevált módszer, hogy a 31-ét megelőző napon tartsunk egy koplalónapot a kutyánk számára (megjegyeznénk, hogy hetente egy alkalommal ez egyáltalán nem árt, sőt). Egy éhes kutya esetében kevés jobb figyelemelterelési módszer létezik az etetésnél. Ha beindul a tűzijáték és a hangcunami, etessük meg a kutyát, aki előző nap nem evett. Ha igazán éhes, kedvencünk az ételre fog koncentrálni és nem arra, ami kint történik.

Kissé viccesen fog hangzani, de több kutyás ismerősünk tudatosan szoktatta hozzá kutyáját a tűzijáték hangjához, sikerrel. A YouTube-on több olyan videót található, ami a tűzijáték hangját játssza le végtelenítve. Az ezt a módszert választó barátaink ezek hangját játszották le 5-10 percig nagyobb hangerővel több alkalommal szilveszter előtt, így, mire a kritikus nap elérkezett, a kutya megszokta a hangot.

Arra is láttunk már példát, hogy a gazda a lakásban egy kicsit emeltebb hangerővel lejátszott zenével kompenzálta, nyomta el a kinti hangzavart, ami nyugtatóan hatott a kutyára is, hiszen a belső környezet és hanghatások jelentősen tompították a kintről beérkező hangok élességét.

Mindezek mellett a legfontosabb a már korábban említett nyugalom és kiegyensúlyozottság. Ha a kutya nyugodtnak érzi a gazdát, ő is sokkal nyugodtabban viselkedik majd. Reméljük, ezzel a pár egyszerű tanáccsal tudtunk nektek segíteni. Ha nektek van bevált módszeretek, segítsetek a többieknek és írjátok meg kommentben!

Csupor Erik félős kutya ideges kutya petárda szilveszter tűzijáték

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink