hirdetés

A tűzijáték kevésbé ismert veszélye: beteg lehet tőle a kutya

Szénási Szimonetta

2023. december 31 - Képek: Getty Images Hungary

hirdetés

Az év vége a kutyások – és az állatvédők – számára rémálom, hiszen hiába tiltott, a petárdázók nincsenek tekintettel az állatokra, így gyakran már napokkal szilveszter előtt elkezdődik a puffogtatás, durrogtatás. Amit az éjféli tűzijáték csak tetéz, majd az újév első napjaiban is ellövik még a megmaradt muníciót… Ám amellett, hogy a hangzavar a legtöbb jószágot halálra rémiszti – és emiatt sokan megszöknek, majd egy baleset következtében ténylegesen életüket vesztik –, a pirotechnikai eszközöknek van egy másik veszélyes tulajdonságuk. Ugyanaz, ami a lőfegyverek esetében is fennáll, tehát a vadászatok problémája is: ez pedig a puskapor. Amitől a kutya akár közepesen-súlyosan beteg is lehet.

Ami sokaknak öröm és látványosság, az kedvenceinknek rémisztő, ráadásul káros is.

Káros összetevők

Mint dr. Lindy West állatorvos is rámutat, a lőpor összetevői – szén, kén, kálium-nitrát, azaz salétrom – lenyelve károsak a szervezetre. Dr. Charlotte Means toxikológus főorvos megerősíti kollégája szavait, kiemelve, hogy a tűzijáték vagy a töltények után maradt lőpor elfogyasztása a kálium-nitrát miatt hasi panaszokhoz, hányáshoz és hasmenéshez vezethet. Emellett alacsony vérnyomást eredményezhet, valamint a vér oxigénszállító képességét is negatívan befolyásolhatja (methemoglobinémia). Az előidézett állapot az orvosok szerint nem valószínű, hogy halálhoz vezetne, de a felsorolt panaszok miatt jobb vigyázni a kutyára. Szerencsére a tapasztalatok alapján az ebek többsége kihányja az elfogyasztott lőport.

Az illegális pirotechnikai eszközökben ráadásul a megengedettnél is nagyobb lehet a lőpor tartalma, így azok minden szempontból veszélyesebbek.

A tűzijátékok megszínezéséhez használt anyagok azonban már komolyabb kockázattal járnak, elfogyasztásuk akár sokkos állapothoz és bénuláshoz is vezethet a toxikológus szerint!

Ami esetenként problémát okoz még, az a lenyelt töltényhüvely lehet, ami bélelzáródást, illetve bélperforációt okozhat.

Mit tehetsz?

Az év végi időszakban a szokottnál is jobban figyelj kutyasétáltatás közben. Gyakori, hogy az elhasznált petárdák és tűzijátékok maradványai ott maradnak az utcán. Ezen felül óriási veszélye van annak, ha egy még fel nem robbant tűzijátékba vagy petárdába botlotok. Ugyanígy az erdei séták alkalmával, pláne vadászidényben ügyelj a töltényhüvelyekre.

Amit tehetsz, hogy az „ottfelejtett” szemetet kidobod a kukába. Ám csak nagy körültekintéssel nyújt hozzá, nehogy te sérülj meg!

Ha érdekel a jogi álláspont a szilveszteri ricsajozás, valamint a tűzijáték betiltásával kapcsolatban, akkor ebben a cikkben dr. Kajó Cecília állatvédelmi szakjogász gondolatait ismerheted meg. Aki arra is kitér, hogy te mint gazda miként védheted meg kedvencedet.

mérgezés petárda szilveszter tűzijáték

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!