hirdetés

Tornóczky Anita tanácsai kutyatartóknak szilveszterre: nem csak a petárda, az ittas ember is veszélyes lehet kedvencedre!

Tornóczky Anita

2022. december 31 - Képek: Getty Images Hungary

A szilveszter elsősorban a petárdák és a tűzijáték miatt kritikus időszak a kutyáknak, így az év sokaknak a kutyáik keresésével kezdődik. Alapvetően minden kutya chipregisztrációját érdemes ellenőrizni, hogy jó-e a tartási hely címe és a telefonszám, ami a rendszerben szerepel, illetve egyáltalán regisztrálva van-e? Ha elveszett, az orvos azt is a neve mellé tudja írni, hogy keressük.

hirdetés

Nekem volt már jó pár olyan szilveszterem, amit az utcán töltöttem, hogy megfogjam a petárdától világgá szaladt kutyákat. Ha jó adatok vannak megadva, akkor a chipet leolvasva akár már aznap visszakerülhet a gazdájához az állat, viszont ha nincs regisztrálva a chip, vagy helytelenek az adatok, akkor lehet, hogy soha nem kerül haza.

Félelem a zajoktól

Szilveszter kapcsán több téma is előkerül. Az egyik ilyen a zajoktól való félelem. Ha nagyon excesszív félelmet mutat a kutya, akkor vannak teljesen homeopátiás jellegű nyugtatók, például olyan nyakörv, ami nyugtató feromonokat párologtat, van párologtató, vannak különböző szájon át adható készítmények, amik nyugalomba próbálják segíteni a kutyát. Ugyanakkor viselkedésterapeutaként azt is fontos elmondanom, hogy ha a kutya fél, attól mert elkezdjük simogatni, nem fog megnyugodni, csak még jobban félni, mivel ez benne másképp fog lecsapódni. Ő ezt nem tudja értelmezni. Azt érzi, hogy most egy megerősített viselkedést produkál, mert a gazdi simogatja, tehát legközelebb is ugyanígy fog félni. Viszont azt nem tudják félreérteni, ha semlegesek vagyunk egy helyzetben.

Azon kutyáknál pedig, akik szobakennelbe vannak szoktatva, az is tud egyfajta biztonságot adni, ha berakjuk őket a szobakennelbe, letakarjuk egy pokróccal, hogy úgy érezzék, mintha egy barlangban lennének. Az életféltés mindig a legerősebb ösztön, tehát egy olyan kutya, aki ténylegesen nagyon fél mondjuk egy erős zajtól, nem fogja elfogadni a vacsorát. Ez nem azt jelenti, hogy valami baja van, csak az életféltés az mindennél erősebb. Ennek nem kell nagyobb jelentőséget tulajdonítani, mivel másnap reggelre el fog múlni.

Ittas ember vs kutya

Az ünnepek alatt a másik gyakran felmerülő téma az ittas ember vs kutya, ami az év egészében probléma lehet. Kismillió olyan eset történt, mikor egy részeg baráti társaságból valaki elkezdte ölelgetni a kutyát, aki rátámadt, majd az eb volt a hibás. Az alapvetés, hogy ittasan idegen kutyát ne fogdossunk, de még akkor sem, ha ismerjük. A részeg ember nem ismeri a határokat, úgyhogy ha olyan kutyánk van, aki esetleg ilyen helyzetben reaktívabb lehet, és házibulit rendezünk, akkor érdemes olyan helyre elzárni, ahol a vendégek nem férnek hozzá. Az ital olyan jellegű energiákat szabadít fel, amit nem feltétlen szeretnek a kutyák, még a szagát se. Volt egy örökbeadott kaukázusi kutyánk, aki be még engedte a vendégeket, de haza már nem…

alkohol fél a kutya félelem petárda szilveszter téli veszélyek Tornóczky Anita tűzijáték

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink