hirdetés

Találjuk meg az elveszett kutyánkat! Márton Attila különvélemény

Márton Attila

2021. november 18 - Képek: Getty Images Hungary

Szilveszter éjszakája és a napokig tartó durrogtatás kicsit még odébb van. De arra mindenképpen számíthatunk, hogy mihelyt beköszönt az új év, ismét tucatnyi kutyát keresnek majd kétségbeesve.

hirdetés

A kutyák szökése természetesen nem csak az év végéhez köthető. Amikor már megtörtént a baj, több eszköz is rendelkezésünkre áll, hogy a család kedvence sikeresen hazatérjen. Akkor, ha előrelátók vagyunk.

Egy nyomkövető nyakörv segítségével mindig tudhatod, hol van kutyád.

Volt, nincs

Egy kutya szökését több különböző típusra tudjuk bontani. Megijedt valamitől, elment „vadászni”, ivarosan nekiállt tüzelni és még egészen biztosan találunk pár gyakori kiindulópontot. A potenciális okok ismerete a megelőzés szempontjából fontos.

A szökés önmagában sokszor megelőzhető lenne egy kis körültekintéssel, de vannak olyan helyzetek, amikor az óvatosság mit sem ér. Vannak olyan kutyák, akiket habitusuk alapján simán nevezhetünk szökősnek. Ha ehhez még jó adag rafinéria is társul, nincs az a megoldás, ami kifogna a csatangolni vágyó eben.

Vannak helyzetek, amelyek elkerülhetetlenek. És vannak olyanok is, amelyeket simán meg lehet előzni egy kis körültekintéssel. Az elveszett négylábú mielőbbi fellelése nem azért fontos elsődlegesen, mert nekünk hiányzik vagy unjuk már, ahogy a gyerek a kutyája után sír. Egy kontroll nélkül csatangoló eb adott esetben veszélyes lehet másokra nézve, és őt is ugyanennyi veszély fenyegetheti függően attól, hogy éppen merre jár.

Ki az én kutyám?

Egy elkóborolt kutya hazatalálásának sikeressége nagyon sok mindenen múlik. És ami igazán dühítő tud lenni, az az, hogy ezek közül elég kevés dologra van ráhatásunk. Főleg utólag.

Az információáramlás nagyon fontos és ebben a közösségi média hatalmas szerepet játszik. Nem kell különösebben mélyen részleteznem a talált és az elveszett kutya témájú Facebook-posztok létezését. Sőt, most már weboldal is van azok számára, akik kétségbeesve keresik kutyájukat.

Van viszont egy rendkívül fontos tényező, ami a siker szempontjából elengedhetetlen: a kutya felismerése, beazonosítása. Amikor felkerül a kutyáról egy kép (szerencsére most már mindenkinek több száz képe is van és olyanok is, amelyek nem évekkel korábban készültek), nem biztos, hogy az alapján egyértelműen be tudja azonosítani a megtaláló. Persze, vannak olyan kutyák, akiknek a külső megjelenése hordoz valami olyat, ami alapján akár több ezer másik eb közül azonnal felismerhető. De az átlag eset nem ilyen.

A mikrochip használata még mindig nem divat. Még úgy sem, hogy több mint tíz éve kötelező. Az olykor felröppenő összeesküvés-elméletekkel ellentétben nem igaz, hogy háttérhatalmak GPS-es nyomkövetőt építettek be a kutyába. Viszont így a kedvencünk egyértelműen beazonosítható akkor, amikor ez szükséges. Ha fittyet hányunk arra, hogy mi a jogszabályi előírás, legalább a kutyánkra legyünk tekintettel, és ne ezen a pár ezer forinton akarjunk spórolni.

Nem mondom azt, hogy egy elveszett kutya esetében a siker azonnal garantált, ha egyedileg jelölve van és az adatbázisban szereplő telefonszámunk is él. Csak ettől a kutya nem fog előkerülni. De ha valaki megtalálja, legalább tudni fogja, hogy pontosan ki az és hol, aki hazavárja.

elveszett kutya kutya elszökött kutya szökés megakadályozása Márton Attila mikrochip szökés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!