23 napot töltött a romok alatt egy kutya a törökországi földrengés után: videó a mentésről

Szénási Szimonetta, 2023. március 3 - Képek: YouTube

A csodával határos módon élve került ki a ráomlott épület alól az a husky, akit a földrengés után három héttel mentettek ki Törökországban.

Élve sikerült kimenteni azt a fiatal huskyt, akit a február 6-ai földrengés romjai temettek maguk alá a törökországi Antakyában. Az Alex névre hallgató jószág egészen pontosan 23 napot töltött a törmelékek alatt, étlen-szomjan.

Kép: YouTube

A mentőcsapat meghallotta a segélykérést

Három hét elképesztően hosszú idő egy olyan tragikus helyzetben, mint amibe Alex – és sajnos rajta kívül több ezer ember és állat – került a Törökországban és Szíriában pusztító földrengés miatt. A február elején történt természeti katasztrófa házak százait döntötte romba, amelyek maguk alá temettek mindenkit, aki bennük vagy a közelben tartózkodott. Az elmúlt hetek a mentésről szóltak, a világ számos pontjáról, köztük Magyarországról is indultak csapatok, akik részt vettek az embert próbáló munkálatokban, amelynek hála sokak életét sikerült megmenteni.

Bár már március elejét írunk, még mindig érkeznek örömhírek a helyszínről, túlélőkről beszámolva. Az egyik – minden túlzás nélkül használva a jelzőt – csodás megmenekülő Alex, a szibériai husky, aki egészen pontosan 23 napot töltött egy kétszintes épület romjai alatt. Mint a tudósítások beszámoltak róla, az éppen dolgozó mentőcsoport tagjai meghallották a kutya hangját a törmeléken keresztül, és azonnal a segítségére siettek.

Csak az orra látszott ki

A huskynak csak az orra látszott ki egy kis lyukon keresztül, így a segítőinek hatalmas erőfeszítésébe telt, mire ki tudták szabadítani. Mint elmondták, két órán keresztül küszködtek a romokkal, mire sikerült kihúzniuk az ebet.

A bravúros és kitartó mentésről felvétel is készült:

Végtelen hála

Bár a kutya a több mint három hét alatt se nem evett, se nem ivott, így teljesen legyengülve került elő, mégis hálás volt a segítségért, amit egyértelműen ki is mutatott: első dolga az volt, hogy arcon nyalta megmentőjét. Ezt követően, a helyzet rövid szemrevételezése után, be is kucorodott az egyik önkéntes ölébe, és így várta további sorsát.

Kórházba szállították

A mentés után Alexet kórházba szállították, ahol minden szükséges ellátást megkapott. A török média jelentése szerint azon kívül, hogy kimerült és lefogyott, minden rendben volt vele.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon