hirdetés

Újra járhat a törökországi földrengésben lebénult kutya

Szénási Szimonetta

2023. június 14 - Képek: IFAW/Facebook

Bobby egyike azon négylábúaknak, akit élve hoztak ki a Törökországot és Szíriát érintő év eleji földrengés romjai alól. A kutya ugyan lebénult, de az őt ápoló nagyszámú csapatnak hála ma már ismét teljes életet él.

hirdetés

A februári, török-szír határon pusztító földrengés után a mentőcsapatok mindent megtettek azért, hogy a lehető legtöbb embert hozzák ki élve a romok alól. A sérült állatok kimenekítését is ugyanilyen áldozatosan végezték. A földrengés egyik szerencsés túlélője egy Bobby nevű kutya, akinek hátsó lábai lebénultak. Ismerjétek meg megmenekülésének a történetét!

A februári földrengés miatt a kutya mindkét hátsó lába lebénult./Kép: IFAW

Hatalmas fájdalmai voltak

Bobbyra a Nemzetközi Állatjóléti Alap (International Fund for Animal Welfare; IFAW) egyik partnerszervezete, a House of Cats Ernesto (azaz Ernesto Macskáinak Háza) tagjai találtak rá, akik sok más segélycsapattal együtt részt vettek az észak-szíriai területeken végzett mentésben a februári 7,8 erősségű földrengés után.

Mint a csapat tagjai elmesélték, mikor rábukkantak a mező szélé, a sárban fekvő állatra, szívszorító látványt nyújtott, és annyira koszos volt, hogy még a színét sem tudták megállapítani. Jöttükre próbálkozott a felüléssel, de nem tudta megmozdítani a hátsó lábait, és szemmel láthatóan nagy fájdalmai voltak.

Bobby névre keresztelték, ami egy helyi becézés a kutyára, és nem is volt kérdéses, hogy minden megtesznek a jószág felépüléséért. Magukkal vitték a szervezet klinikájára, ahol fájdalomcsillapítót kapott, megetették-itatták, majd meg is fürdették új védencüket.

Összetört a gerince

A vizsgálatok során kiderült, hogy Bobbynak teljesen összetört a gerince, és kezdetben a fizioterápiára sem reagált valami jól, ahogy a klinikai lét is megviselte. Ám szerencsére idővel javult a helyzet, és a kutya hozzászokott a napi rutinhoz. A fésülgetést és a hajszárítást különösen megszerette.

Gondozói utánajártak, miként segíthetnének Bobbynak újra járni, és próbáltak felkutatni egy kifejezetten kutyák számára készült kerekes kocsit. Ilyen formában nem jártak sikerrel, nem úgy egy helyi vállalkozóval, aki vállalta, hogy elkészíti a segédeszközt a túlélő kutyusnak.

A kerekes kocsi segítségével Bobby ismét teljes életet élhet./Kép: IFAW

Újra teljes élet

A kerekes kocsi el is készült, amit azóta Bobby teljesen birtokba is vett. Mára megtanulta tökéletesen használni az eszközt, aminek hála úgy sétál, fut és játszik a többi kutyával, mintha teljesen egészséges volna. A tervek között szerepel egy tartósabb segédeszköz beszerzése, hogy hosszú távon tudják garantálni Bobbynak ezt az önfeledt szabadságot.

Megtartották Bobbyt

Időközben a csapat tagjai és maga Ernesto is olyannyira megszerette a vidám, szelíd kutyát, hogy úgy döntöttek, ott marad velük a menhelyen mint állandó lakó – saját személyükben pedig új családot kínáltak a szívükhöz nőtt ebnek.

A földrengést követően az IFAW sürgősségi segéllyel támogatta a szervezetet, aminek köszönhetően több mint ezer állatot sikerült megmenteniük, biztosítva a kezelésüket és az ellátásukat.

Az olyan különleges állatok, mint amilyen Bobby is, az okai annak, hogy gyakran hosszú órákon keresztül dolgozunk és extra mérföldeket teszünk meg, különösen katasztrófák idején. Büszkék vagyunk arra, hogy a House of Cats Ernesto partnerei lehetünk, tudván, hogy támogatásunkkal jobb életet biztosítunk az olyan mentett állatoknak, mint Bobby

mondta Jennifer Gardner, az IFAW munkatársa. Hozzátette, hogy a földrengés után Bobbyhoz hasonlóan több kutya köszönheti az életét a szervezet segítő munkájának.

állatmentés bénulás életmentés földrengés kerekes kocsi kutya földrengés kutyamentés lebénult lebénult kutya menhely örökbefogadás Törökország

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink