hirdetés

Ok nélkül vált agresszívvé a kutyád? Nagy bajt jelezhet

Szénási Szimonetta

2024. április 17 - Képek: Getty Images Hungary

Szögezzük le: a megváltozott viselkedésnek mindig jelzésértéke van. Dr. Balatonyi Lilla magyarázta el, mire utalhatnak a hirtelen fellépő stressztünetek, vagy a váratlan agresszió.

hirdetés

A doktornő egy nagyon fontos gondolatot osztott meg velünk, amit a rendelőben is mindig hangsúlyoz a hozzá érkező gazdiknak: „a fájdalom mérésére nem létezik műszer”. Nincs eszköz, ami mutatná, fáj-e valamije az állatnak, ahogy a röntgen vagy egy vérvétel sem mutatja ki, mit érez a páciens. A vizsgálatok az esetleges bajt képesek jelezni, de az azzal járó fájdalom mértékét nem. Ennek egyetlen mérőeszköze a viselkedésváltozás.

Gyakran csak a megváltozott viselkedés utal rá, hogy a kutya beteg

Sokszor pedig ez az egyetlen tünet is, így ha kedvenced viselkedése hirtelen megváltozik, látszólag ok nélkül stresszelni kezd, agresszívvé válik, vagy bármilyen tőle szokatlan dolgot produkál, annak nagy valószínűséggel (mintegy az esetek 90%-ában) valamilyen egészségügyi probléma, és a miatta fellépő fájdalom áll a hátterében.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A daganattól a cukorbajig

Mint az állatorvos részletezte, számos betegség bújhat meg szemmel látható elváltozások nélkül. Artritisz, húgyúti gyulladás, vércukorprobléma, agydaganat, illetve neurológiai elváltozások, de a kortizoltermelésért felelős mellékvese gondjai is idetartoznak. Utóbbit stresszhormonként is szokás nevezni, így annak megemelkedett szintje egyértelműen befolyásolja a kutya viselkedését.

Ezeken túl, főként az idős jószágok esetében előfordulhat, hogy valamely (vagy több) érzékszerv veszített a funkciójából. Például kedvenced már nem lát jól, emiatt nem veszi észre, ha közeledsz, majd mikor „hirtelen” mellé érsz, megijed.

Mindezek ismeretében neked, mint gazdának, nagyon fontos szereped van a korai diagnosztizációban.

Az agresszió sokszor fájdalmat jelez

Mikor vidd orvoshoz kedvencedet?

Ha azt tapasztalod, hogy kutyád látszólag ok nélkül stresszesebb, vagy durvábban reagál a környezeti ingerekre, mindenképp beszélj az állatorvosotokkal!

A stressz tünetei lehetnek:

  • nyugtalanság;
  • fokozott nyalogatás;
  • elvonulás;
  • túlzott érzékenység a külső ingerekre;
  • remegés;
  • megváltozott alvási szokások (több vagy kevesebb);
  • megváltozott étkezési szokások, például étvágytalanság;
  • agresszió (morgás, odakapás).

Kedvencedet te ismered a legjobban, így te leszel az is, akinek feltűnnek az első intő jelek. Inkább vidd el feleslegesen orvoshoz, mintsem túl későn vegyetek észre valamilyen komoly bajt! A korai diagnosztika a legtöbb esetben jelentősen megnöveli a kezelés sikerességét, de akár az állat életét is megmentheti.

Dr. Balatonyi Lilla nemcsak gyógyít, de számos edukatív könyv szerzője, valamint illusztrátora is. Ebben az interjúban ezekről is mesélt.

agresszió agydaganat cukorbetegség dr. Balatonyi Lilla fájdalom húgyúti betegség kortizol szint neurológiai elváltozás stressz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink