Honnan tudhatod, hogy a gyereked készen áll arra, hogy kutyát tartson?

Ferenczi Deborah, 2022. január 9 - Képek: Getty Images Hungary

Attól függetlenül, hogy a gyerekek örömére érkezik az új házi kedvenc vagy sem, éppoly nagy kihívás és egyben feladat ez a szülőknek is. Hiszen még felnőttkorban is komoly felelősséggel jár az állattartás, nemhogy fiatalon!

A kutyatartás komoly kötelezettségvállalással jár. Ugyanakkor egy gyermek számára rengeteg örömteli pillanatot okozhat egy eb jelenléte, nem is beszélve az általa fejlődő felelősségtudatról. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mikor jön el az ideje annak, hogy becsatlakozzon a családba egy újabb tag?

Segít a jellemfejlődésében

Amity Hook-Sopko, a Green Child Magazine főszerkesztője szerint a gyerekek körülbelül 5 és 7 éves koruk között kezdenek megérni arra, hogy képesek legyenek valamelyest gondját viselni egy kutyusnak, illetve valóságosan értékelni jelenlétét. Természetesen az igaz, hogy egy újabb dolog, ami ezer feladatot tesz hozzá a mindennapokhoz, mégis annyi örömöt okoz a családnak, hogy megéri bevállalni némi plusz terhet. Egy kisgyerek is nagyon sok mindent tanulhat abból, ha háziállat mellett nő fel. A gondoskodás, a törődés és az a viszonzás, amit ezért az állat ad, segít abban a gyereknek, hogy egészségesebb felnőtté és jobb emberré váljon.

Jelek, amik arra utalnak, hogy gyermeked készen áll a kisállat érkezésére

  • már hajlandó elvégezni néhány, korának megfelelő házimunkát a ház körül
  • az empátia jeleit mutatja
  • őszinte érdeklődéssel fordul a kedvencek gondozása felé, kíváncsi a kutyákra, amikor találkozik velük
  • tudja, mire van szükség egy kisállat életben maradásához, beleértve az élelmet, vizet és menedéket
  • azt is tudja, mire van szüksége egy kutyának, hogy boldog legyen, beleértve a szocializációt, a játékokat és a testmozgást
  • megérti, hogy időnként gyengédnek kell lenni, és te is látod, hogy ezt kisbabákkal, vagy más emberek háziállataival gyakorolja
  • megérti az állandóságot. Elmagyarázhatod neki: „Ha ezt a kutyát a család tagjává tesszük, végleg itt lesz, akárcsak a testvéred.”
  • eltöltött már néhány órát egy menhelyen vagy helyi tenyésztőnél.

Érdemes előre letisztázni a feladatokat

Attól függetlenül, hogy milyen megállapodások születnek, a tapasztalat az, hogy szinte minden esetben a szülőkre marad az állat gondozásának jelentős százaléka. Jellemző, hogy ameddig a kutyus csak vágyként jelenik meg, mindent megígérnek a gyerekek, ám amikor megérkezik, sokszor köddé válnak a nagy fogadalmak. Így érdemes a szülőknek már előre maguk között letisztázni azt, hogy ennek ismeretében is vállalnak-e állatot. Persze valamelyest segíteni fognak a csöppségek is a kutyus nevelésében, mégis nagyrészt a szülők feladata lesz, hiszen egy állat nevelése olyan következetességet igényel, mellyel egy gyermek nem feltétlenül rendelkezik.

Hány éves kortól lesz képes a teljes felelősségvállalásra?

Hook-Sopko úgy véli, hogy míg a 3-4 éves gyermekek maximum a kutyusok szórakoztatására alkalmasak, addig a 5-9 évesekre már egészen komoly feladatokat is rá lehet bízni. Ugyan felügyelettel, de átvállalhatják az állatok etetését és a kutyus helyének tisztán tartását. Sőt amennyiben nagyobb udvarral rendelkeztek, kivihetik a szabadba is játszani, ugyanakkor a sétáltatás egyedül még nem ajánlott. 10 éves kor felett a gyermekek jelentős százalékban képesek arra, hogy gondozzák a kutyát az élet szinte minden területén. Amennyiben megtanítod nekik, már tudják őket egyedül ápolni, etetni, biztonságos, közeli helyen sétáltatni. Így amennyiben azt szeretnéd, hogy gyermeked főleg egyedül gondoskodjon a kedvencről, érdemes 10 éves kor felett beszerezni a kutyust. Amennyiben nem ez az elsődleges szempont, hanem hogy az állat a család része legyen, akkor már kisebb korban is meg lehet próbálni. Annyi bizonyos, hogy jellembeli fejlődését szolgálja, ha felelős állattartónak neveled.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon