hirdetés

Honnan tudhatod, hogy a gyereked készen áll arra, hogy kutyát tartson?

Ferenczi Deborah

2022. január 9 - Képek: Getty Images Hungary

Attól függetlenül, hogy a gyerekek örömére érkezik az új házi kedvenc vagy sem, éppoly nagy kihívás és egyben feladat ez a szülőknek is. Hiszen még felnőttkorban is komoly felelősséggel jár az állattartás, nemhogy fiatalon!

hirdetés

A kutyatartás komoly kötelezettségvállalással jár. Ugyanakkor egy gyermek számára rengeteg örömteli pillanatot okozhat egy eb jelenléte, nem is beszélve az általa fejlődő felelősségtudatról. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mikor jön el az ideje annak, hogy becsatlakozzon a családba egy újabb tag?

Segít a jellemfejlődésében

Amity Hook-Sopko, a Green Child Magazine főszerkesztője szerint a gyerekek körülbelül 5 és 7 éves koruk között kezdenek megérni arra, hogy képesek legyenek valamelyest gondját viselni egy kutyusnak, illetve valóságosan értékelni jelenlétét. Természetesen az igaz, hogy egy újabb dolog, ami ezer feladatot tesz hozzá a mindennapokhoz, mégis annyi örömöt okoz a családnak, hogy megéri bevállalni némi plusz terhet. Egy kisgyerek is nagyon sok mindent tanulhat abból, ha háziállat mellett nő fel. A gondoskodás, a törődés és az a viszonzás, amit ezért az állat ad, segít abban a gyereknek, hogy egészségesebb felnőtté és jobb emberré váljon.

Jelek, amik arra utalnak, hogy gyermeked készen áll a kisállat érkezésére

  • már hajlandó elvégezni néhány, korának megfelelő házimunkát a ház körül
  • az empátia jeleit mutatja
  • őszinte érdeklődéssel fordul a kedvencek gondozása felé, kíváncsi a kutyákra, amikor találkozik velük
  • tudja, mire van szükség egy kisállat életben maradásához, beleértve az élelmet, vizet és menedéket
  • azt is tudja, mire van szüksége egy kutyának, hogy boldog legyen, beleértve a szocializációt, a játékokat és a testmozgást
  • megérti, hogy időnként gyengédnek kell lenni, és te is látod, hogy ezt kisbabákkal, vagy más emberek háziállataival gyakorolja
  • megérti az állandóságot. Elmagyarázhatod neki: „Ha ezt a kutyát a család tagjává tesszük, végleg itt lesz, akárcsak a testvéred.”
  • eltöltött már néhány órát egy menhelyen vagy helyi tenyésztőnél.

Érdemes előre letisztázni a feladatokat

Attól függetlenül, hogy milyen megállapodások születnek, a tapasztalat az, hogy szinte minden esetben a szülőkre marad az állat gondozásának jelentős százaléka. Jellemző, hogy ameddig a kutyus csak vágyként jelenik meg, mindent megígérnek a gyerekek, ám amikor megérkezik, sokszor köddé válnak a nagy fogadalmak. Így érdemes a szülőknek már előre maguk között letisztázni azt, hogy ennek ismeretében is vállalnak-e állatot. Persze valamelyest segíteni fognak a csöppségek is a kutyus nevelésében, mégis nagyrészt a szülők feladata lesz, hiszen egy állat nevelése olyan következetességet igényel, mellyel egy gyermek nem feltétlenül rendelkezik.

Hány éves kortól lesz képes a teljes felelősségvállalásra?

Hook-Sopko úgy véli, hogy míg a 3-4 éves gyermekek maximum a kutyusok szórakoztatására alkalmasak, addig a 5-9 évesekre már egészen komoly feladatokat is rá lehet bízni. Ugyan felügyelettel, de átvállalhatják az állatok etetését és a kutyus helyének tisztán tartását. Sőt amennyiben nagyobb udvarral rendelkeztek, kivihetik a szabadba is játszani, ugyanakkor a sétáltatás egyedül még nem ajánlott. 10 éves kor felett a gyermekek jelentős százalékban képesek arra, hogy gondozzák a kutyát az élet szinte minden területén. Amennyiben megtanítod nekik, már tudják őket egyedül ápolni, etetni, biztonságos, közeli helyen sétáltatni. Így amennyiben azt szeretnéd, hogy gyermeked főleg egyedül gondoskodjon a kedvencről, érdemes 10 éves kor felett beszerezni a kutyust. Amennyiben nem ez az elsődleges szempont, hanem hogy az állat a család része legyen, akkor már kisebb korban is meg lehet próbálni. Annyi bizonyos, hogy jellembeli fejlődését szolgálja, ha felelős állattartónak neveled.

felelős állattartás gyerek és kutya kutya gyerek kapcsolat kutya gyerek mellé

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink