hirdetés

A testvéri kötelékhez hasonló a kutya és a gyermek barátsága – Miért jó, ha korán megtapasztalja az önzetlen szeretetet a kicsi?

Ferenczi Deborah

2022. szeptember 4 - Képek: Getty Images Hungary

Nemcsak a felnőttek lelhetnek társra egy kutya személyében, hanem a gyermekek is. Egy kutatás arra mutatott rá, hogy az ebek olyan szoros köteléket képesek kialakítani a kicsikkel, mely hasonló a testvéri viszonyhoz.

hirdetés

Egy gyermek és egy kutya kapcsolata egészen különleges, sőt sokszor szorosabbnak bizonyul, mint a felnőtt korban kialakuló kötelék. Egy brit kutatás arra kívánt rávilágítani, hogy milyen komoly jelentősége van annak, ha egy gyermek kutyával nő fel.

Úgy szeretnek, akár a testvérek

Fontos leszögezni, hogy a kutatás nem azt sugallja, hogy a házi kedvencek helyettesíthetik a testvéreket. Sokkal inkább arra kívánnak a kutatók rávilágítani, hogy mennyire különleges hatása van a gyermek fejlődésére egy kutya jelenléte, és milyen erős kapcsolat tud kialakulni közöttük ebben a korai életszakaszban. A tanulmány 77 gyermeket vizsgált az Egyesült Királyságban. Matt Cassells, a vezető szerző elmagyarázta, hogy arra voltak kíváncsiak, milyen szoros a kapcsolat egy gyermek és egy kutya között, mondjuk egy szoros családi kötelékhez képest. Ennek érdekében a kutatók 12 éves korú gyermeket kérdeztek meg háziállatuk és testvéreikkel való kapcsolatukról. Bármilyen háziállatról beszámolhattak, azonban a legjobb értékelést egyértelműen a kutyák kapták, ugyanis velük érezték szorosnak a kapcsolatukat.

A gyermekek bizalmukba avatják a kutyákat

A kicsik elmagyarázták, hogy olyan közelség van köztük és kedvencük között, hogy még beszélni is szoktak hozzájuk. Sőt, gyakran a legmélyebb titkaikat is megosztják az állatokkal. Ami még ennél is érdekesebb volt, hogy a gyermekeknek minden kapcsolatukat pontozniuk kellett: a háziállatokkal és a testvérükkel való kapcsolatokat általában ugyanannyira értékelték. Sőt, sokuk úgy gondolta, hogy annak ellenére, hogy nem szól vissza a beszélgetés során az állata, sokkalta jobb a vele való társalgás, hiszen mindent elmondhat neki, úgyis megőrzi az eb.

Az állattartás jótékony hatásai

Érdekes módon a korábbi kutatások kimutatták, hogy a fiúk erősebb kapcsolatról számoltak be kedvenceikkel, de ez a tanulmány ennek az ellenkezőjét tapasztalta. A kutatók azt találták, hogy a lányok magasabb pontszámra értékelték a kutyáikkal töltött időt. Azonban ez nem azt jelenti, hogy egyik nem számára fontosabb lenne a kutyatartás. Minden gyermekek számára hatalmas előny, ha kutyával nőhet fel. Hiszen csökkenti a szorongásukat, a stresszszintjüket, és még a szocializációjukat is támogatja. Ezentúl segít számukra a kötődési problémák kezelésében: nem véletlen, hogy meglehetősen tudnak ragaszkodni egy állathoz. Végezetül ugyan nem lehet azt kijelenti, hogy minden gyermek képes akár testvéri kötelékhez hasonló viszonyt is kialakítani a kutyájával, hiszen ez egyénfüggő, de előfordulhat úgy, hogy az ember legjobb barátja olyan hűséges társ lesz, mintha csak a testvére lenne.

gyerek és kutya gyerek kutyával alszik kutya gyerek kapcsolat kutya gyerek mellé

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!