hirdetés

Elképesztően cuki látvány: ilyen a csivava flamenco

Szénási Szimonetta

2023. július 28 - Képek: Getty Images Hungary

Igazi tévésztárok lettek a csepp kutyák, ám a műsorszám egészségügyi kockázatokat is rejt.

hirdetés

Kinek ne akadna meg a szeme egy apró, kosztümben parádézó kiskutyán?! Mondanunk sem kell, hogy a táncoló csivavák is nagy népszerűségnek örvendtek a maguk idejében. De ha egy kutya táncol, az neki is jó?

A táncoló kutya kiváló showelem volt.

A vérükben van?

Egyesek a táncolást nem tartják produkciónak, hanem a fajta egyik jellegzetes mozdulatsorának kiaknázásaként tekintenek rá. Ez alatt azt értik, amikor a kis ebek a két hátsó lábukon állva tánclépéseket tesznek. Ezt a köznyelvben „csivava flamencónak” is szokás nevezni.

Íme, miről van szó:

Közönségcsalogató ebek

Többen kihasználták a táncos lábú kutyák kínálta reklámlehetőséget. Xavier Cugat spanyol zenekarvezető az 1940-50-es években táncoló csivavákkal csalogatta a nézőket a fellépéseire.

A felvételt látva biztosak vagyunk benne, hogy neked sem fog tetszeni a kiskutyával való bánásmód. Mintha csak egy játékfigura lenne.

Filmekben is feltűnik a fajta

1968-ban Walt Disney „Wonderful World of Color” (A színek csodálatos világa) című televíziós sorozatának Pablo és a táncoló csivava című epizódja pedig Amerika-szerte megismertette a nagyérdeműt a kutyafajtával. A történet egy árva fiúról és egy kóbor csivava barátságáról szól, ami – egyáltalán nem meglepő módon – mindenki szívének a közepébe talált. Itt szerencsére se ruha, se produkáltatás nem volt, engedték a fajta kedvességét érvényesülni.

Pablo történetét itt meg is nézheted, igaz, angol nyelven:

Sőt még egy társasjáték is született a táncoslábú kiskutyák nyomán ChaCha Chihuahua néven.

A sport más tészta

Ha már táncról és kutyákról írunk, ki kell térnünk a manapság egyre népszerűbb dog dancing nevű kutyás sportra. Ennek keretében a gazdik kedvencükkel mutatnak be különféle koreográfiákat, meghatározott szabályok szerint. Már ez is egyértelművé teszi, hogy nem is lehet egy napon említeni az állatok reklámcélú felhasználásával.

A svájci Karin Baumann mindössze 5 és fél kilós négylábú partnerével, Joyával űzi ezt a táncos sportot. A videón látható Hattyúk tava-előadás világszerte ismertté tette a párost.

A sportág oktatója, Kriz Orsolya – aki a közelmúltban podcast-műsorunk vendégeként beszélt a műfajról – is hangsúlyozza, hogy a tevékenység során mindig tekintettel kell lenni az egészségügyi szempontokra. Emiatt muszáj rámutatnunk, milyen rizikót rejtenek a csivavákhoz hasonló pöttöm kutyákra a különféle mozgásformák és trükkök.

Vannak veszélyei

A kistestű kutyákat nagyobb arányban fenyegeti a patella-, azaz térdkalácsficam. Ez lehet veleszületett elváltozás, de baleset vagy valamilyen trauma következtében is elmozdulhat az térdízület. A csivava pedig pont az egyik olyan fajta, amelyik kifejezetten hajlamos erre a problémára.

A táncolás, a showk és a trükközések pedig nagy kockázatot rejtenek a különféle sérülések tekintetében. Emiatt nem feltétlenül biztonságosak a csivavák és hasonló, kisebb méretű jószágok számára.

csivavav dog dancing híres kutyák kistest kutyák a reklámokban patellaficam táncoló kutya térdkalácsficam

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink