hirdetés

Akik igazán veszélyes bűnözőkkel veszik fel a harcot: ismerd meg a terrorelhárító kutyák munkáját

László Enikő

2022. február 8 - Képek: Getty Images Hungary, YouTube

A terrorelhárításban dolgozó szolgálati kutyák munkája igen veszélyes és nehéz. Ezek az ebek életüket kockáztatják azért, hogy megvédjenek minket. Ismerd meg történetüket!

hirdetés

A K9-es, terrorelhárító vagy kommandós kutyák munkája nem is olyan új keletű, mint azt elsőre gondolnánk. Már az ókorban is használtak szolgálati ebeket, még ha nem is ilyen néven emlegették őket. A világháborúk idején azonban kiemelten kezdtek el foglalkozni kifejezetten szolgálati célokra képzett ebekkel, mára pedig már a világ számos országában léteznek kutyás egységek, akik a legveszélyesebb feladatokat látják el a katonákkal, különleges alakulatokkal.

Az ókor szolgálati kutyái

Már időszámításunk előtt íródtak olyan feljegyzések, amik azt bizonyítják, hogy a kutyák jó szolgálatot tettek a csaták során. Homérosz üzenetvivőként említette őket. De Hérodotosz is beszámolt csatákban harcoló kutyákról. Az ebek felszerelést is kaptak, nyakörvükön gyakran éles pengék, tüskék voltak, hogy azzal sebesítsék meg az ellenséget. Miltiádész a marathoni csatában sok harci kutyát vetett be a perzsák ellen. A karthágóiak elleni csatában is sok kutya segítette a katonákat, óvta az ártatlanokat. A szakértők szerint a rómaiak lehettek az elsők, akik kifejezetten képezték ebeiket efféle feladatokra. Sokszor csak üzeneteket továbbítottak, míg máskor életük árán védelmezték csapataikat. A gallok sokszor késekkel felszerelve, teljes vértezetben küldték az ellenség katonái ellen kutyáikat, akiknek így sikerült a lovakat megzavarniuk. Emiatt felbomlott a páncélos alakzat, így a galloknak könnyebb volt támadnia az ellenfelet.

A világháború kutyái

A német hadsereg kísérleti céllal már 1884-ben szolgálati kutyákat vett állományba. A sikert látva többek között Olaszország, Franciaország, a Osztrák–Magyar Monarchia és a cári Oroszország is létrehozta kutyás katonai egységeit. Az első világháború során a németek körülbelül 25000 ebet vettek állományba. Üzenetet vittek, kábeleket fektettek vagy sebesülteket kutattak fel. Az amerikai hadtörténet legtöbbször kitüntetett kutyája, Stubby az első világháború idején szolgált. Többször is kockáztatta életét csapatáért, ahogyan sok más kutya is. Előfordult, hogy a lakosság házi kedvenceit gyűjtötték be szolgálatra. A Szovjetunióban tankelhárító kutyák is voltak, akik hátára aknát szereltek. Az eb odarohant a tankhoz, és vele együtt robbant fel az ellenség. A módszer nem sokáig volt használatos, ugyanis ha az eb megijedt, visszarohant saját bajtársaihoz, és őket robbantotta fel.

Stubby, a háborús hős.

A K9-Testület

A második világháború elején az amerikaiak nem fordítottak nagy figyelmet a kutyás egységekre. Pearl Harbour után azonban felszólították a lakosságot, hogy adják át kedvenceiket a hadseregnek. Így 1942-ben a US Army egy speciális egységet indított el a kutyák számára. Eleinte Dogs for Defense (DFD), azaz Kutyák a Védelemért volt a nevük, amiből később K-9 Corp (K-9 Testület) vált. (A K-9 angolul kiejtve a latin canine, azaz kutya szóra utal.) Az egység hétköznapi ebekből képzett szolgálati kutyákat, a testület nevét pedig a hadsereg később is megtartotta.

Chips, a háborús hős K-9-es kutya.

Ma már a világ számos kutyás katonai, terrorelhárítási egységére utalnak a K-9 kifejezéssel. Ők olyan ebek, akik fegyveres testületekkel együtt dolgoznak. Fő feladataik jellemzően: a fegyverek, kábítószerek, lőszerek és robbanóanyagok felderítése, a járművek, helyszínek átkutatása és a bűnözők elfogása. Hogy mennyire elszántak és tehetségesek ezek a (főként malinois-k, német juhászkutyák, dobermannok vagy rottweilerek) kutyák, azt az is bizonyítja, hogy előfordult már, hogy a bűnözők vérdíjat tűztek ki egy-egy kiemelkedően teljesítő kommandós ebre. De ők semmitől sem hátrálnak meg, ahogy azt a francia Leuk sem tette, aki többször is megmentette csapata életét a dzsihadistáktól. A hős malinois 2019-ben egy akcióban vesztette életét, és tavaly az állatok számára legmagasabb rangú posztumusz kitüntetésben részesült. Történetéről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Leuk.

Hazai kommandós kutyák

A leghíresebb magyar kommandós kutya bizonyára Bagira volt, akit egy ideig a legtehetségesebb szolgálati ebként tartottak számon. Sajnos ő már nincs közöttünk, de a TEK K-9-es egységében számos kivételes képességekkel rendelkező kutya teljesít szolgálatot. Nagy részük malinois, németjuhász, de keverékeket is szívesen látnak. Az egyetlen kikötés az (persze a jól képezhetőség és alkalmasság mellett), hogy minimum 30 kg-nak kell lennie az állatnak. Az ebek felvezetőikkel élnek annak érdekében, hogy minél szorosabb legyen közöttük a kapcsolat. Ők minden nap készek a bevetésre, viszont akcióik nem mindig publikusak, ezért is hallani csak ritkán róluk. 2012-ben például Moss nevű kutyájuk a nádasban bujkáló kulcsi családirtót találta meg, de földalatti bunkerben és vízzel teli aknában is rábukkantak már a TEK kutyái a veszélyes bűnözőkre.

(Felhasznált források: Dr. Király Klára: Kutyák és más állathősök a háborúban, A Kutya újság LXXVII. évfolyam 2016. márciusi és áprilisi száma)

háború kutyái háborús kutya k-9 kommandós kutya rendőrkutya szolgálati kutyák TEK

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink