hirdetés

Kedvenced nem csak vidámabb, egészségesebb is lesz tőle

Molnár Enikő

2023. augusztus 1 - Képek: Getty Images Hungary

Az utóbbi években egyre több hangsúlyt fektetünk kedvenceink egészségének megőrzésére. Hiszen az a néhány év, amit velük tölthetünk, közel sem tűnik elégnek, ezért keressük annak módját, hogy kitoljuk a közös időt.

hirdetés

Az öregedés az embereknél is egy rettegett folyamat, pedig, ha belegondolunk, teljesen természetes. Azt jelenti, hogy egyre több élménnyel gazdagodunk, ahogy pedig telik az idő és tapasztalatokat szerzünk, bölcsebbek is leszünk. Tehát csak annyit tesz, hogy élünk. Sajnos a testünk nem arra lett tervezve, hogy örökké járjuk a földet, ezért lassan, de biztosan megöregszünk. Ez a kutyáknál is így van, és bár igazságtalannak tűnik, hogy nekik annyival kevesebb év adatott, vannak dolgok, amiket el kell fogadnunk. Ez viszont nem azt jelenti, hogy nem próbálhatjuk megfejteni, hogy hogyan lehet teljesebb és egészségesebb életet nyújtani kedvencünknek. Most annak járunk utána, hogy egy társ milyen hatással van a kutya egészségére.

Az emberek azért születnek, hogy megtanulják, hogyan kell jó életet élni- mindenkit mindig szeretni és kedvesnek lenni. A kutyák ezt már eleve tudják, szóval nekik nem kell olyan sokáig maradniuk, mint nekünk.

-egy 6 éves gyermek szavai kedvence elvesztésével kapcsolatban, Motivational Stories: Why dogs live less than human

A társaság szerepe

A kutyák társasági lények, tehát kifejezetten kedvelik, ha nincsenek egyedül. Egy friss tanulmány szerint ez nem csak annyit jelent, hogy örülnek a társaságnak, és szívesen töltenek időt gazdájukkal, illetve más állatokkal. Azt találták, hogy azok a kutyák, akiknek társuk volt (illetőleg több állattal éltek együtt) jobb egészségnek örvendtek, mint azok, akiknek nem. Tehát, ha azon gondolkodunk, hogy legyen-e még egy kutyánk (hogy kedvencünk ne legyen egyedül), akkor ezt is belevehetjük a számításba. Bár az öregedés nem áll meg tőle, egy társ kutyánk egészségét befolyásolhatja, pozitív irányba. A miértje nem teljesen tisztázott, de valószínűleg a szociális interakciók gazdagító hatásának lehet hozzá köze, illetve a fizikai aktivitás megnövekedésének.

Nem csak kutya lehet az a társ, akár egy macska is segíthet, hogy kedvencünk egészsége sokáig megmaradjon.

Fontos hozzátenni, hogy egy második kutya nem csak örömöt hoz a házhoz, hanem kihívásokkal együtt érkezik. Az összeszoktatás kulcsfontosságú, de nem szabad elfeledkezni a plusz költségekről sem. Természetesen egy kutya befogadása első sorban nem a pénzről szól, de a mai világban elválaszthatatlan a kutyatartás a kiadásoktól. Például vegyük számításba az állatorvosi költségeket, vagy az étel mennyiségének megnövekedését…mindezt finanszírozni kell. Ahhoz, hogy felelősségteljesen tudjunk dönteni, először mérjük fel, hogy belefér-e a költségvetésünkbe egy másik eb. Ha nincs rá időnk vagy pénzünk, akkor a most sajnos nem jó időpont, inkább töltsünk több időt a már meglévő kedvencünkkel, és biztosítsunk neki társaságot.

A társak jelenléte fontos lehet, de nem valami más kárára.

Pénzért nem lehet boldogságot venni…na de egészséget!

Nem csak a társaságnak lehet befolyásoló ereje az egészségre nézve. Egy másik fontos tényező a gazda bevétele volt. A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a magasabb bevétellel rendelkezők kutyái általában jobb egészségnek örvendenek, mint az alacsonyabb bevételű háztartások kedvencei. (Ki tudja, lehet, hogy elegendő tőkével még az öregedés is lelassítható.) Ez eddig logikus, végül is több pénzből minőségibb tápot lehet venni, és ami még fontosabb, többször el lehet menni az állatorvoshoz a kutya egészségének ellenőrzése érdekében.  Sőt, magasabb bevételből lehet finanszírozni a drágább beavatkozásokat, illetve az öregedésből adódó problémákat is. Első ránézésre viszont furcsa lehet, hogy emellett azt találták, hogy bár egészségesebbek voltak a „drágább” kutyák, mégis több betegséget diagnosztizáltak náluk. Belegondolva viszont teljesen érthető, hiszen a több állatorvosi látogatás több mindenre fényt vethet.

Nem kell elkényeztetni egy kutyát ahhoz, hogy költséges legyen.

Egy felelős állattartónak kedvence egészsége kiemelkedően fontos, így nem árt, ha tudja, mik azok a faktorok, amelyek javíthatják azt. Kiderült, hogy a társaság is az egészség egyik hozzávalója, de ne rohanjunk addig másik kutyáért, amíg nem tehetjük meg pénzügyileg, hogy megadjuk neki azt, amit kell. A jó minőségű ételek és a megfelelő fizikai és mentális energialevezetés, továbbá az együtt töltött idő már elég erőfeszítés ahhoz, hogy kedvencünk boldog és teljes életet éljen, hiszen gondoskodik róla egy szerető gazdi- és ennél több gyakran nem is kell.

állatorvosi költségek egészséges kutya kutya társ kutyás költségek testmozgás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink