hirdetés

Ezért imádnak napfürdőzni a kutyák: nemcsak kellemes érzés, de jobban is alszanak tőle

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 27 - Képek: Getty Images Hungary

Biztos nálatok is előfordult már, hogy kedvenced üdvözült arccal feküdt a parketta napfoltján, vagy békésen elnyúlva hevert az udvar napsütötte sávjában. Hogy miért imádnak napfürdőzni a kutyák? Több oka is van.

hirdetés

Számos magyarázata van annak, miért imádnak napfürdőzni a kutyák. Ezek egy része a mi napimádatunkkal is összefüggésben van. Nézzük, miért szeretik a négylábúak annyira a napos oldalt!

1.) A vitaminraktár feltöltése

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is D-vitamint nyernek a napfényből. Ez a zsírban oldódó vitamin pedig nagyon fontos, például a fogak és a csontok egészsége miatt. Ugyanakkor segíti az izomzat fejlődését, és az immunrendszer megfelelő működését is.

A kutyák ösztönösen tudják ezt. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy nem csupán napozással, hanem a táplálékkal, és esetenként a táplálékkiegészítőkkel kell bevinni a megfelelő vitaminmennyiséget.

Érdekesség, hogy míg az emberek bőre közvetlenül érintkezik a napsugárzással, addig a kutyák bundája felfogja azt. Így esetükben a szőrükben raktározódik el a D-vitamin, amit az ebek nyalogatással juttatnak be a szervezetükbe.

2.) Békés szundikálás

A napfürdőzés a kutyák alvására is hatással van. A napsugárzás ugyanis elősegíti a melatonin termelődését. Ez a hormon szabályozza az alvási ciklust. Minél több a melatonin, annál nyugodtabb lesz a pihenés.

3.) Fő a nyugalom

A napozás egy másik hormon, a szerotonin termelésére is hatással van. Ez az anyag segít megelőzni a hangulatingadozásokat, és egyben a legjobb természetes antidepresszáns is. Így ha kedvenced kifekszik a napra, valószínűleg sokkal vidámabban fog felkelni onnan.

4.) Egy kis meleg

Hidegebb időben igen praktikus oka van, hogy a kutyák kifekszenek a napra: így melegítik fel magukat. Ahogy neked is jólesik az ablakon beáramló napfényben melengetni az arcodat, vagy kiülni a kertbe, begyűjteni az utolsó őszi napsugarakat, úgy négylábú barátainknak is testet-lelket melengető ez a szezon utáni napozás.

Egyes fajták, például a csivavák és más, rövid szőrű kutyák különösen érzékenyek a hidegre, így ők az átlagosnál is többet napfürdőzhetnek ilyenkor.

5.) Az ízületi fájdalmakat is enyhíti

A korosabb kutyák szőrzete ritkább, így ők jobban szenvednek a hidegtől, és a reumás betegségek is sokkal inkább megviselik őket. Esetükben a napozás az ízületi fájdalmakat is enyhíti.

A túl sok napozás veszélyes!

Mint oly sok mindenben, a kulcsszó a napozás kapcsán is a mértékletesség! Számos veszélyt rejt, ha kedvenced túl sok időt tölt a napon.

Kölyökkutyák esetében például túl sok D-vitamin termelődhet, ami kalciumfelhalmozódásához, ezáltal pedig a fogak és a csontok deformitásához vezethet. Továbbá az idegrendszer és az izomzat fejlődésére is negatív hatással lehet.

A rövid szőrű vagy fehér színű kutyák esetében a napégés is lehetséges kockázat. Így rájuk különösen kell ügyelni, és nem szabad túl sok időre a napra engedni őket.

A napszúrás és a hőguta is potenciális kockázat, így mindig figyelj kedvencedre, és ha úgy ítéled meg, inkább vidd be a napról!

alvás D-vitamin egészség hőguta kölyökkutya fejlődése kutya alvási szokásai kutya hőguta napozás napsütés napszúrás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!