hirdetés

Kutyád is érzékeny lehet a fronthatásokra: akár reumás tüneteket is mutathat

László Enikő

2020. október 19

Nem csak ránk, emberekre, de akár állatainkra is hatással lehetnek az időjárás változásai. A betegségben szenvedő ebek különösen megsínylik ezeket az időszakokat.

hirdetés

Sokan átélték már, milyen feszültnek, ingerültnek lenni a fronthatások miatt. Ezek jellemző időszaka a tavasz és az ősz. A szervezetet megviseli, hogy egyik nap meleg van, a másik nap hideg. Az időjárás azonban a kutyák vegetatív idegrendszerére is hatással van. A szívbeteg, epilepsziás négylábúak különösen érzékenyek, rosszabbul viselik a fronthatásokat. Az ilyen időszakokban az állatorvosi rendelőt is gyakrabban keresik fel az aggódó gazdik.

Mi okozza?

A frontérzékenységet a levegő páratartalmának csökkenése vagy megnövekedése okozza. Ezzel együtt változik a szél sebessége, a légnyomás, a hőmérséklet, ezek pedig mind hatással vannak az élőlények szervezetére.

Egészségügyi hatások

A kölyökkutyák, az idősebb és a beteg ebek könnyebben megérzik az időjárás különböző megnyilvánulásait. Ez járhat akár végtagfájdalmakkal, frusztráltsággal vagy fáradékonysággal is. Az epilepsziában szenvedő kutyák esetében a frontok növelhetik a rohamok gyakoriságát.

A különböző frontok másként hatnak, ezért érdemes őket sorra venni.

Hidegfront hatásai

A hidegfronttal csökken a levegőben lévő páratartalom. A légnyomás megnövekedésével pedig a paraszimpatikus idegrendszer kerül veszélybe. Ez gyengülő szívműködést, vérnyomáscsökkenést jelenthet. A vércukorérték csökken, felerősödnek a reumás eredetű panaszok. Az idős állatok gerinc-, végtagfájdalmai is rosszabbodhatnak. Az epilepsziás kutyáknál is gyakrabban jelentkeznek a rohamok. Az asztmás ebek állapota rosszabbodhat, gyakoribbak az emésztési zavarok és fokozódik a trombózis esélye.

Melegfront hatásai

A melegfronttal növekszik a levegő páratartalma. A csökkenő légnyomás miatt a szimpatikus idegrendszer pedig izgalomba kerül. Ezáltal felgyorsul az állatok anyagcseréje, gyorsabban ver a szívük és emelkedik vérnyomásuk. A cukorbetegségben szenvedő négylábúaknál megemelkedik a vércukorszint. Az ilyen időszakokban jellemzőek a gyulladásos eredetű megbetegedések. A szívbeteg ebeknél nehézlégzést idézhet elő. Szervezetükben növekszik a fehérvérsejtek száma, illetve a kalcium szintje, a káliumé viszont csökken.

Kettős fronthatás

Hazánkban jellemző a kettős fronthatás, ami igen megterhelő a szervezet számára. A fenti panaszok együttesen is felléphetnek, ezzel jóval megnehezítve a beteg kutyák dolgát. Érdemes erősítened kedvenced szervezetét, ugyanis a legyengült immunrendszerű állatok érzékenyebbek a frontokra. Vitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel, illetve jó minőségű táppal segíthetsz kutyádnak.

A frontokra érdemes előre felkészülni, ha kutyád beteg. Ilyenkor fordíts rá kiemelt figyelmet, legyenek kéznél gyógyszerei. Ha úgy látod jónak, keresd fel vele állatorvosodat, hogy kiderítse, biztosan a front miatt van-e rosszabbul.

(Képek: Getty Images Hungary)

asztma cukorbetegség frontérzékeny kutya fronthatás időjárás kutya frontérzékenység őszi veszélyek tavaszi veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink