hirdetés

Egy kutya is lehet frontérzékeny?

Hangai Lilla

2024. február 1 - Képek: Getty Images Hungary

Ahogy még egy egészséges emberi szervezetet is megviselhetnek az időjárás változásai és a frontok, úgy a kutyákat is.

hirdetés

A következőkben arról lesz szó, hogy a légköri nyomás változásai és a frontok hogyan hatnak a kutya hangulatára és közérzetére.

Mi az a front?

A légköri front, egyszerű nevén a front a meteorológiában olyan határterületet jelent, amely két, a légnyomás és páratartalom szempontjából eltérő légtömeg találkozásánál alakul ki. Ezek a frontok több száz, de akár több ezer km hosszan is elnyúlhatnak, hazánk felett évente körülbelül 100 ilyen front vonul át. Amellett, hogy az időjárás változását okozzák (egy front átvonulása rendszerint széllel jár), hatással vannak az élő szervezetekre is.

A szervezetet – amely része a természetnek – ezek a mechanizmusok leginkább idegi és hormonális változásokra kényszerítik. A fronthatás mindenkinél más formában jelentkezhet, de azt már tudjuk, hogy a stresszes, instabil, gyengébb fizikumú, idősebb vagy beteg szervezetekre jelentősebb hatást gyakorol.

A melegfrontban a kutyák, főleg a nyomott orrú fajták megszuszogósodhatnak, a légutak telítődése miatt.

A légköri nyomás változásai és a kutya viselkedése

Egy átlagos kutya kiválóan érzékeli a légköri nyomás változásait, és ezáltal észleli az időjárás átalakulását, mielőtt az bekövetkezne. Ez annak köszönhető, hogy kifinomult antennáján képes befogni a statikus elektromos mezők elmozdulását, akár egy barométer. Nem túlzás ha azt mondjuk, hogy a kutyák valódi időjósként képesek előre jelezni, milyen időjárásbeli változásra számíthatunk. A légnyomás változásait a légkör változásai okozzák, amelyek gyakran olyan apróságok, amelyeket mi emberként nem is érzékelünk, majd csak a végeredményét ennek a befolyásnak. A villámlás hatására a levegő például felhevül és kitágul, ennek következtében pedig összeütközik a környező légtömegekkel, ami nagy robajjal jár – ezt nevezzük mennydörgésnek. A viharos időjárás tehát rendszerint a nyomás csökkenését okozza.

Ahogy a levegőben a nyomás emelkedik, úgy a szagok terjedésének módja is megváltozik, amit a szuperorrok azonnal érzékelnek is. Amikor kedvenced gyakran felfelé néz, és a levegőbe szimatol, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy az időjárásban fordulatra lehet számítani. Tehát ez azt jelenti, hogy ha négylábú barátod nem is érzékeny a frontokra, akkor is érzékeli az időjárás változásait vagy a frontok jelenlétét.

A légköri nyomás változása a kutya kifejlett érzékszerveivel könnyel észlelhető.

A hideg- és a melegfront hatásai

Amikor hideg- vagy melegfront érkezik a területre, sok kutya viselkedés megváltozhat. Általánosságban elmondható, hogy nyugtalanabbak és izgágábbak lehetnek, és előfordulhat, hogy olyan dolgok idegesíthetik őket, amik alapvetően nem. Jellemző érzelem ilyenkor a félelem megjelenése is, aminek következtében a kutya jobban bújhat a gazdához és jobban igényelheti a társaságát. Sok négylábú ebben a szituációban veszélyt érzékel, ezért különösen védelmező lehet a családjával szemben.

Emellett persze fizikai tünetek is jelentkezhetnek náluk. Az ízületeik elnehezedhetnek (ez főleg akkor jelent gondot, ha az eb ízületi gyulladással küzd), vagyis kevesebbet vagy nem olyan fürgén és könnyedén mozognak ilyenkor, de az is gyakori tünet, hogy a légnyomás csökkenése miatt a légutak telítődnek, így folyhat az orruk vagy szuszogóssá válhatnak. (Ez különösen a nyomott orrú fajtákat érintheti.)

Amikor melegfront érkezik, annak hatásait már órákkal azelőtt megtapasztalhatjuk. Ilyenkor emelkedik a hőmérséklet, a páratartalom és a légnyomás is, ami által csökken a vérnyomás, a pulzusszám viszont szintén emelkedik. Nem is csoda, hogy ilyenkor depressziós tünetek jelentkezhetnek, és a glaukóma elviselése is nehezebbé válhat.

Számos betegség tünete felerősödhet ilyenkor.

A hidegfront tüneteit inkább a front átvonulása után érzékelhetjük. A hőmérséklet és a páratartalom csökken, a légnyomás pedig megnövekszik. Ez a periódus nem kedvez a szívbeteg ebeknek. Ilyenkor belobbanhatnak az asztmás és reumás panaszok is, valamint az emésztőrendszeri bántalmak tünetei is felerősödhetnek. Bizonyos idegrendszeri tünetek mindkét fronthatás alatt megfigyelhetők: gyakoriak az alvászavarok, a koncentrálóképesség is csökken, valamint ingerlékenyebbé és nyugtalanabbá válhat mind a kutya, mind az ember.

Hazánkra sajnos jellemzőek a kettős fronthatások, amelyek a fentebb leírt tünetek együttes megjelenését eredményezhetik.

Hogyan segíthetsz ilyenkor a kedvencednek?

Az első és legfontosabb dolog amit le kell szögeznünk, hogy sosem szabad büntetni a kutyát ilyen esetekben! Neki sem egyszerű elviselni ezeket a mentális és fizikális változásokat, ráadásul ő még azt sem érti, miért történik, ami történik.

Ha már megvan a jól bevált módszer, amivel csökkenteni tudod a stresszszintjét vagy biztosítani tudod számára a nyugodt pihenést, ne fukarkodj vele! Ha igényli és teheted, tölts vele annyi időt, amennyit csak lehetséges. Ha az eb hajlamos a szökdösésre, ilyenkor érdemes még intenzívebben biztosítani minden lehetséges menekülési útvonalat.

Amennyiben kutyád valamilyen krónikus betegségtől szenved akár a fentiek közül, és úgy veszed észre, hogy jelentős nyomást gyakorolnak rá a frontok, érdemes egyeztetni az állatorvossal, hogy ő mit ajánl ilyen esetekben.

Ha már a természet változásainál és annak hatásainál tartunk: ebből a cikkből megtudhatod, hogy befolyással lehet-e a telihold a kutya viselkedésére, és ha igen, milyen változásokat tapasztalhatsz.

beteg kutya front frontérzékeny kutya fronthatás idős kutya kutya frontérzékenység

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink