hirdetés

Hatással van a telihold a kutyák viselkedésére?

Hangai Lilla

2024. január 23 - Képek: Getty Images Hungary

Több gazdától is hallottuk már, hogy nemcsak arról tudják, hogy telihold közeleg, ha ők sokat forgolódnak elalvás előtt, hanem a kedvencük viselkedésén is vélnek egyértelmű változásokat felfedezni.

hirdetés

Mai cikkünkből megtudhatod, hogy a telihold milyen hatással lehet a kutyák viselkedésére. Hogy saját kedvencedre mi igaz, azt 24-én, a legközelebbi teliholdkor meg is figyelheted!

A Hold állásának hatása a Földre

A Hold gravitációs vonzása a Földet is érinti, amely részben a két bolygó egymás körüli keringése miatt alakul ki. (Egészen pontosan a két égitest közös tömegközéppontja körül kering a Hold, amely ugyan a Föld belsejében található, de nem a bolygó közepén, hanem valamivel közelebb a felszínhez.) Ez a gravitációs vonzás az apály-dagály jelenségben nyilvánul meg a leglátványosabban, de ezen felül természetesen számos geológiai és biológiai hatása is van.

Jogos hát a kérdés, hogy ha ez a mágneses erő óriási víztömegeket képes megmozgatni, miért ne lehetne hatással ránk, az állatokra, a kedvenceinkre? Fontos leszögezni, hogy tudományos szempontból egyelőre erre nincs bizonyíték. Az azonban tagadhatatlan, hogy sokan érzékelnek változást ebben az időszakban önmagukon és a kutyájukon is. Sőt, hallottunk már olyanról is, hogy az állatorvosi rendelők ilyenkor nagyobb látogatottságra készülnek.

Így hathat a kutyák viselkedésére a telihold

Azok a gazdik, akik változásokat vesznek ilyenkor észre a kedvenc viselkedésében általában arról számolnak be, hogy az állat izgágább, nyugtalanabb lesz, és kevesebbet alszik. Hogy a tulajdonos ezt kezelni tudja, sok esetben többször, akár éjszaka is leviszi az állatot sétálni.

Egy, a Colorado State University által 2007-ben készített tanulmány egyértelműen rávilágított arra, hogy a vizsgált 11 éves periódusban a teliholdas időszakokban nagyobb volt a klinika látogatottsága (átlagosan 28%-kal). Olyan problémák merültek föl gyakran, mint a harapások, a rohamok vagy a szívmegállás.

Így segíthetsz kedvencednek, ha megviseli a telihold

Ha úgy érzed, hogy az segít, ha leviszed az ebet ebben az időszakban többet sétálni, akár éjszaka is, javasoljuk, hogy folytasd ezt a módszert. Arra azonban figyelj, hogy a megfelelő biztonsági intézkedéseket tartsd meg. Még ha világosnak és nyugodtnak is tűnik az éjszaka, ne engedd a kutyát póráz nélkül szaladgálni! És persze lehetőség szerint valamilyen formában magadat is világítsd ki. Télen kiemelt figyelmet kell fordítani az éjszakai alacsony hőmérsékletre. A csikorgó mínuszokban nagyon hamar megvan a baj, ami ellen megfelelő ruházattal kell védekezni a kistestű, vékony testalkatú, rövid szőrű, idősebb, és krónikus betegségben szenvedő kutyák esetében. A séták ilyenkor legyenek olyan rövidek, amennyire csak lehet.

Ha négylábú barátod többet ugat ilyenkor, gyakoroljátok a „Csend!” parancsot. Sok nyugtalan ebnek az segít, ha többet lehet a gazdával és közelebb lehet hozzá. Próbáld a kedvenced igényeihez formálni ilyenkor a napodat.

Ide kattintva olyan módszereket osztunk meg veled, melyek a stresszes kutyák lenyugtatására beválhatnak.

furcsa viselkedés kutya viselkedése nyugtalan kutya telihold viselekdés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!