hirdetés

Ezért ne etesd soha gyorsétellel kutyádat: ezek a betegségek alakulhatnak ki miatta

Ferenczi Deborah

2022. január 15

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos egy kutya megfelelő táplálása. Mégis nagyon sok gazdi úgy gondolja, hogy nem okoz bajt az, ha a kedvencét gyorsétellel eteti. Pedig a szakemberek véleménye szerint mérhető károkat idéz elő az ilyen jellegű ételek rendszeres fogyasztása.

hirdetés

Nem szükséges ahhoz sem dietetikusnak, sem orvosnak vagy szakembernek lenni, hogy tudd, mennyire nem egészséges a kutyákat gyorsétellel etetni. Mégis összeszedtünk néhány nyomós indokot, hogy miért kerüld még azt is, hogy a maradékból adj nekik néhány falatot.

A gazdik hajlamosak az ételük maradékait oda adni a kutyusuknak, annak ellenére, hogy ez egyáltalán nem egészséges.

Lecsökkentheti az élettartamot

Gerard Lippert szakértő mintegy 600 elhunyt kutyát tanulmányozott annak érdekében, hogy kiderítse, az állatokra milyen hatással van az étkezés. Azt vallja, hogy azok az ebek, akik rendszeresen gyorsételeket fogyasztottak, annak áldozataivá is váltak. Ugyanis 3 évvel korábban haltak meg, mint azok, akik tápanyaggal teli, minőségi kutyatápokon éltek. Az ebek életben maradásához és egészséges fejlődéséhez elengedhetetlenül fontos a tápanyagdús élelmiszer fogyasztása. Hiszen a nem természetes eredetű, végletekig feldolgozott, szénhidrátdús táplálékok előbb vagy utóbb elhízáshoz vezetnek. Ugyanakkor Gerard Lippert a mesterséges kutyatápokat sem tartja megfelelőnek az állatok számára, sokkal inkább részesíti előnyben a házi kosztot.

A statisztikák nem hazudnak

Az Animalfriends közvéleménykutatása szerint a gazdik 57%-a rendszeresen megengedi kedvencének, hogy a maradék ételét elfogyassza, és nem is foglalkoznak azzal, hogy ez igencsak káros lehet a kutyára. Ugyanis kóros elhízáshoz, szívelégtelenséghez és cukorbetegséghez vezethet. A PDSA állatorvosai úgy tartják, hogy minden harmadik kutya és minden negyedik macska túlsúllyal küzd, és ez az arány folyamatosan csak növekszik az elmúlt években. Sőt, egyenesen azt állítják, hogy az elhízott állatok majdhogynem többen vannak, mint az egészségesek. A kutatásból kiderült az is, hogy a túlsúlyos gazdáknak az esetek jelentős százalékában elhízott kutyáik is vannak, tehát az ő helytelen étkezési szokásaik egyenes arányosan kihatnak az állat helytelen táplálkozására is.

Elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet

Érdemes megnézni, hogy milyen betegségeket okozhat a gyorsételek elfogyasztása. Elsősorban mindegyikre igaz, hogy meglehetősen gazdagok zsírban, cukorban, sóban, szénhidrátban, illetve mesterséges tartósítószerekben és fűszerekben. A cukor hosszú távon diabéteszhez, a túl sok só szívbetegséghez vezethet. Alapbetegséggel küzdő kedvenceknél pedig felerősítheti az állatok alapvető problémáit. A gyorsételek már kis mennyiségben is okozhatnak gondokat. Ilyen lehet a komolyabb gyomorgörcs, hányás, hasmenés és hasonló tünetek. Így semmiképpen nem ajánlott a kutyáknak a gyorsételek fogyasztása.

(Képek: Getty Images Hungary)

cukorbetegség egészségtelen táplálkozás elhízás gyorskaja kutya etetése kutya gyorsétel

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink