Véres széklet, nyálkás hasmenés kutyáknál: így csillapíthatod a bélgyulladás tüneteit az állatorvos szerint

László Enikő, 2021. március 30

Talán az egyik legijesztőbb szimptóma egy gazdi számára, amikor kutyája széklete, hasmenése véres, sötét. Ezt számos probléma, többek között bélgyulladás is okozhatja.

Kutyád végterméke nagyszerű képet fest annak egészségügyi állapotáról. Ha valami nincsen rendben, például hasmenése van, az számos dologra utalhat. Többek között okozhatják baktériumok, vírusok, férgek, romlott vagy mérgező ételek, ételallergia, csontszilánkok vagy emészthetetlen, mérgező anyagok is (például műanyag darabok vagy vegyszerek). Ha kedvenced székletében vért találsz, az valamilyen problémát jelent és mindig komolyan kell venni.

Dr. Richter Ádám állatorvost kérdeztük a kutyák bélgyulladásáról.

A bélgyulladást számos dolog kiválthatja. Honnan tudhatjuk, mivel van dolgunk?

Nem tudhatjuk, legalábbis ránézésre biztosan nem. A fentebb felsoroltak közül bármelyik kiválthatja. Ahhoz, hogy konkrét diagnózishoz jussunk, szükséges a bélsár vizsgálata, amely során a különböző problémákra fény derülhet.

Hogyan kezelhető, csillapítható a probléma?

Kezdetben, jó általános állapot mellett elegendő lehet tüneti terápiát alkalmazni. A legtöbb háztartásban megtalálható szén vagy Bolus adstringens tabletta megfelel gyors segítségként. Kiegészítésként adhatunk valamilyen formátumú bélflóra pótlót. Ezek elérhetőek por, paszta, tabletta, illetve kapszula formájában bármely állatpatikában, állatorvosi rendelőben. Fontos emellett a diétás táplálás, naponta többször, kis adagokban.

Főzhetünk rizst, répával, sovány hússal, de vehetünk készen kapható diétás (gastrointestinal) tápot is. Állapotromlás, visszatérő probléma, véres bélsár, láz esetén forduljunk állatorvoshoz, nem érdemes az otthoni ellátást választani.

Előfordulhat, hogy a kutya közérzete jó, látszólag semmi egyéb tünete sincs, de mégis véres a széklete? Mi okozhatja ezt?

Igen, előfordulhat. Ilyen esetben feltétlen forduljunk állatorvoshoz, általában mikrobiológiai, parazitológiai vizsgálat ad majd választ a fenti kérdésre. A gyorsabb eredmény érdekében érdemes lehet friss bélsarat gyűjteni állatunktól egy séta folyamán. Fontos, hogy tiszta gyűjtőedényt használjunk és a mintát hűtőben tároljuk.

(Képek: Getty Images Hungary)

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon