hirdetés

A kutya vacsorája: Márton Attila különvélemény

Márton Attila

2021. szeptember 23

Kinek, mit eszik a kutyája? Melyik jó, de olcsó? Kinek mi jött be? Eléggé gyakori kérdések kutyatartók körében. De jóval többről van itt szó, mint hogy kinél, mi volt az, ami működött. Ami naponta az „asztalra” kerül, meghatározza a kutyánk egészségét.

hirdetés

Valami miatt azt hisszük, hogy ha egy bizonyos dolog más kutyája esetében bevált, az majd a sajátunk esetében is ugyanazt a hatást váltja ki. Sokan elfelejtik, hogy abszolút nem mellékes dolog, hogy milyen termete van a kutyánknak, hány éves, van-e bármiféle egészségügyi problémája. Hosszan sorolható azon tényezők listája, amelyek sokat nyomnak a latba például egy olyan kérdés esetében, hogy mivel etessünk. A kutyadietetika idehaza még nem elterjedt dolog. Bízzunk benne, hogy az lesz. Összetett témakörről van szó, aminél nagyon fontos, hogy legalább az alapokkal tisztában legyünk. Vagy legalább azt megértsük, hogy miért is fontos.

Étkezési szokásaink

Nekünk, embereknek a főzés és az étkezés egy fontos örömforrás. Szeretünk finomat enni és az sem elhanyagolható, hogy már a szemünknek is ínycsiklandó legyen. A gasztronómia biztosította kulináris élvezetekre egy külön iparág épül és egyaránt tekinthető komoly szakmának és nagyon sokak hobbijának.

Eszünk, mert finom és szép. Szerencsére ehhez az esetek többségében az is társul, hogy egészséges is legyen. De mi a helyzet a kutyákkal?

Tévhitek

A mindennapok kutyatartási szokásai általában abból épülnek fel, amit otthon láttunk. Jó esetben ezt a tudást az évek során tovább finomítjuk.

De mi van akkor, ha például a szülői házban vagy a tágabb környezetünkben magunkba szívott tudásanyag önmagában hibás? Mert például éveken, évtizedeken át rosszul hitte az emberiség, vagy csak időközben a tudomány egy-két kérdést árnyalt, pontosított? Ilyenkor találjuk magunkat szembe a nem is olyan kisszámú tévhitekkel. A kutyák tartása sem szűkölködik ezektől.

Kezdjük azzal, hogy mivel a kutya sokak szerint mindenevő (ami azért nem igaz), ezért mindent megeszik, pontosabban, bármivel etethető. Valahol ebbe az elgondolásba illeszkedik be az is, hogy a kutya pontosan tudja azt, hogy neki mi a jó, és ami nem az, azt alapból elkerüli. Ha ez igaz lenne, nem lenne szükség annyiszor felhívni a figyelmet arra, hogy a csokoládét biztonságos helyen tartsuk.

De persze lehet beszélni még a kecsketejen felcseperedő árván maradt kölykök mítoszáról, arról, hogy ha megeszi a macska táljában lévőt, akkor az biztosan jó neki is. És egyébként is, már a nagyi is moslékkal etette a Cézárt, úgyhogy minden rendben azzal, ha a mi Buksink is azt eszik, ami éppen leesik az asztal széléről. Van, amikor jó olajos sült krumplit. Máskor pedig mákos tésztát.

Itt is szembesülnünk kell az antropomorfizálással, amely eredményeként nem vagyunk képesek elvonatkoztatni saját magunk igényeitől. Ha az nekem finom, akkor az a kutyámnak is az lesz. Mintha azt hinnénk, hogy a humán étkezési szokások és igények megegyeznek a kutyáéval. Nem értjük, hogy ő nem csak akkor eszik, amikor éhes, hanem bármikor, amikor elérhető táplálék kerül elé. És hogy miért lenne fontos érteni a kutyák fajából eredő táplálkozási sajátosságokat? Mert akár az egészségüket vághatjuk tönkre.

Az vagy, amit megeszel

Az étkezési szokásainkat elsődlegesen annak kéne meghatároznia, hogy mire van szüksége a szervezetünknek. És nem annak, hogy mennyire jól néz ki, mennyire képes az ízlelőbimbóinkon keresztül örömérzetet nyújtani. Ha a kutyák táplálását nézzük, ott is erről van szó. Ez a táplálkozás lényege. Bejuttatni mindazt, amire a szervezetnek szüksége van a kiegyensúlyozott és optimális működéshez.

A táplálék kell az egyed fejlődéséhez. Vannak olyan fajták, amelyek akár két éves korukig fejlődnek. Ha itt nem kapják meg azt, amire szükség van, nem kell csodálkozni az akár évek múlva felbukkanó egészségügyi problémákon. Egy krumplis tésztával etetett nagytestű kutya esetében ne csodálkozzunk a kifejlődő mozgásszervi rendellenességeken.

Miután lezajlott a szervezet fejlődése, karban kell tartani. Ha megbetegszik vagy akármilyen rendellenesség üti fel a fejét, akkor pedig eszerint kell módosítani a tápanyagbevitelt.

Kutyánk számára boldog, egészséges életet biztosítani csak úgy tudunk, ha tisztában vagyunk a biológiai szükségleteivel és eszerint vagyunk képesek elé tenni a mindennapi betevőt.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya etetése kutya táplálékkiegészítő kutya táplálkozása táplálás táplálkozás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!