hirdetés

Meddig nő egy kutya? Egyes fajták 2-3 éves korukig gyarapodnak

Buzgó Csilla

2021. május 14

Főleg keverékeknél nehéz meghatározni, mekkorák lesznek felnőttként, de erre a célra is léteznek bevált módszerek.

hirdetés

Ó, mennyi meglepett, átvert gazdi osztotta meg történetét a világhálón! Kis termetű kutyát szerettek volna, ám a tisztességtelen “tenyésztő” egészen másféle ebet adott el nekik, mint amilyenre számítottak. A mentett kölykök esetében sem lehet mindig pontosan megjósolni, mekkorák lesznek kifejlett állapotban, így tervezni is nehéz velük.

Mi befolyásolja a növekedés mértékét és sebességét?

Az eb fajtája természetesen kulcsfontosságú szerepet játszik a fejlődés szempontjából, de nem csak ettől az egyetlen faktortól függ, hogy végül mekkora lesz az állat.

Fajtajellemzők

Az óriás termetű kutyák, mint például a német dogok vagy a bernáthegyik csontozata akár másfél éves korukig fejlődhet, míg teljes testsúlyukat sokszor csak hároméves korukban érik el. A közepesen nagy termetű ebek, például a németjuhászok vagy a vizslák szintén másfél évig nőnek, viszont izomzatuk, testzsírszázalékuk kétéves korukig gyarapodhat.

A kis termetű kutyusok, mint a beagle-ök vagy a mini schnautzerek csontfejlődési időszaka egyéves korukra véget ér, felnőttkori testtömeguk pedig másfél éven belül kialakul. Az apró négylábúak, mint a csivavák vagy a yorkie-k rendkívül gyorsan nőnek, gyakran már tízhónaposan végleges méretükkel büszkélkedhetnek.

Genetika

Természetesen fajtán belül is meghatározóak az egyes vérvonalak egyedi jellemzői, illetve a nemek közti eltérésekből kifolyólag is előfordulhatnak szemmel látható különbségek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az óriás termetű szülőknek biztosan hatalmas ivadékaik születnek és fordítva sem mindig állja meg a helyét ez a teória.

Táplálkozás

Nem véletlenül gyártanak kölykök és fiatal kutyák számára kifejlesztett eledeleket. A megfelelő tápanyagok ideális mennyiségben történő, rendszeres bevitele kulcsfontosságú a szabályos növekedés és súlygyarapodás érdekében. A szegényesen táplált kiskutya nem csak fejletlenebb, kisebb lehet a normálisnál, komoly szervi rendellenességek is kialakulhatnak nála.

Miért nőnek ennyire sokáig az óriás ebek?

A hosszabb, vastagabb csontoknak több idő kell a végleges méret eléréséhez. Kölyökkorban az úgynevezett epifízis korongok, azaz a csontok végeinél található porcos részeknél zajlik a csont növekedése. Ez a terület felnőttkorra végleg becsontosodik, ám addig viszonylag rugalmas és sérülékeny, tehát már csak ezért sem szabad a kölyköt olyan terhelésnek kitenni, amit ideális esetben csak egy kifejlett állat szervezete tolerálna jól.

Honnan lehet tudni, hogy nagyjából mekkora lesz a kiskutya?

Léteznek erre vonatkozóan is trükkök. Például érdemes megnézni a kicsi tappancsait, mert a nagytestű kutyák kölyökkorukban a testükhöz képest nagy lábfejekkel rendelkeznek, míg a kisebbeknél ez nem olyan feltűnő.

Fajtatiszta kutyák esetében természetesen egyértelmű, hogy a standard mérettől nem térhet el a kutyus, viszont érdemes megbízható, tisztességes tenyésztőtől vásárolni, hiszen csak így garantált, hogy az eb felnőve egészséges és boldog lesz.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya meddig nő kutya mérete mekkora lesz a kutya mennyi idős koráig nő a kutya mikortól felnőtt egy kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink