hirdetés

A méret tényleg lényeg a kutyák esetében is? Márton Attila különvélemény

Márton Attila

2023. február 16 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák kétségtelenül a legváltozatosabb faj mind közül. A külső tulajdonságok, mint például a testméret, sok mindent meghatároznak. De nem biztos, hogy pont azt és úgy, ahogy elsőre gondoljuk.

hirdetés

Egy kutya mérete sok mindenre garancia és az új családtag kiválasztásánál adott esetben – pontosabban, szerencsésebb esetben – ezt is figyelembe vesszük. Ezért nem árt tudatában lenni, hogy mihez van köze a méretnek és melyek azok a kérdések, ahol kicsit át kell írnunk a közvélekedést.

Ekkora, és akkor ez lesz

A méret alapján számos dolog előre borítékolható. Például, hogy a kutya mekkora helyet foglal el vagy a méretéből adódó súlyát mennyire könnyű ölben cipelni.

Egy kistestű kutya evidens, hogy jóval kevesebb táplálékmennyiséget fogyaszt. És az emésztés utáni végtermék is radikálisan kisebb lesz, mintha egy nagytestű kutyáról beszélnénk. A póráz végén szaladgáló, vagy akár agresszívan támadó három kilogrammot jóval könnyebb kordában tartani, mintha tízszer többet nyomna.

Vannak viszont olyan elképzeléseink, amelyeknek a valósághoz közük nincs. Ez pedig akkor fontos, amikor „elkészítjük” a saját elvárásainkat. Aztán jön a döbbenet, amikor a valóság teljesen mást mutat.

Saját előítéleteink

Akármennyire is próbáljuk magunkkal elhitetni, hogy a belső lényegesen fontosabb a külsővel szemben, azért tele vagyunk a külső megjelenés alapján felállított sztereotípiákkal. Nemcsak a kutyák kapcsán, hanem mindennel. A döntéseinkben ezek a sztereotípiák pedig nagyon sokszor megjelennek. Vannak nagy általánosságban felállított társadalmi előítéletek (amelyek nem biztos, hogy negatívak) és vannak az egyén szintjén kialakulók.

Amelyik kutya robosztus testalkatú és nagyon izmos, az egészen biztosan domináns, határozott jellem. Amelyik kutya egy pici szőrgombóc, az cuki, aranyos, kedves.

Külső jegyek alapján szinte ránézésre megítéljük egy kutya temperamentumát, személyiségét. Sőt, végig nem gondolt következtetésre jutunk például a tartás kapcsán. Ennek eredményeként pedig félresiklik a kutya igényeinek pontosabb felismerése.

Az tény, hogy a külső megjelenés és a temperamentum között van azért összefüggés, tekintve, hogy mindkettőhöz köve van a genetikának. De ez roppant bonyolult dolog, amelyet nem tudunk egyetlen rövid képlettel meghatározni, egyszerű törvényszerűséget felállítani. A kutya igényrendszere, a temperamentum és az arra felépülő személyiség egyébként komplex dolog.

Az igazi problémák akkor jönnek, amikor az általunk megtanult és használt sztereotípiák alapján olyan elképzelésünk lesz, hogy a kistestű kutyával például nem kell annyit foglalkozni, nincs annyi mozgásigénye. Vagy mivel, hogy cukin néz ki, ezért egészen biztosan egy nagyon kedves, békés teremtés.
A nagytestű kutyákkal kapcsolatban pedig sokan vélekednek úgy, hogy termetéből adódóan folyamatosan foglalkozni kell velük.

Ismerni az egyedet

Ezzel szemben a valóság az, hogy itt semmi ilyen egyszerű összefüggésről nincs szó. A méret önmagában semmit nem fog meghatározni a temperamentumból és a kutya igényeiről sem kapunk teljes képet.
Számos kistestű fajta például vadászatra lett kitenyésztve. Nem arra, hogy a kanapén ülve cukiskodjanak álló nap, vagy a szobapelenkára szoktatva éljék az életüket egy lakásba zárva. Ott lakozik bennük a késztetés, hogy menjenek, pörögjenek, szimatoljanak és elejtsék a zsákmányt. A méretük meg pont ezért akkora, hogy az adott fajjal szemben hatékonyan használhatók legyenek.

Nem kell csodálkozni azon, amikor kiderül, hogy valójában egy rendkívül makacs, öntörvényű figyelmet és aktivitást igénylő teremtésről van szó, akinek fogalma sincs arról, hogy neki az előzetes elvárások szerint inkább cukiskodnia kéne.

A nagyobb termetű kutyák esetében pedig hibás elképzelés, hogy folyamatosan foglalkoztatni kell őket, mivel csak a termetükből adódóan erre szükségük van.

Számos esetben megmutatkozik, hogy a kutya méretéhez kapcsolódó előzetes elképzelésink félrevezetnek minket. Ennek következménye lehet, hogy kiválasztunk egy olyan kutyát, amelyik nem illik az életvitelünkbe vagy alapvetően téves elképzelésünk lesz arról, hogyan is kellene kialakítani a békés együttélést.

A méret számít. De nem mindig úgy, ahogy erre tekintünk. És ha nem látjuk át ezt a rendkívül egyszerű dolgot, a kutyatartás kellemetlen következményekkel járhat.

kistestű kutya kutya mérete kutyaválasztás Márton Attila milyen kutya illik hozzád nagytestű kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink