hirdetés

Ha ekkora a kutyád, tovább él, mint a többiek? Mutatjuk, mitől függ valójában a várható élettartam

Szénási Szimonetta

2023. január 10 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák kapcsán él az a nézet, hogy egyes fajták tovább élnek, míg másokkal rövidebb ideig élvezhetjük a közös kalandokat. Az alábbi tényezők befolyásolják az élettartamot.

hirdetés

A legtöbb gazdi azt szeretné, hogy kedvence örökké éljen, de legalábbis ne kelljen megtapasztalnia az elválás fájdalmát. Vajon mitől függ, hogy a kutyád meddig él? Érdekes, hogy a mérete is befolyásoló tényező lehet.

Mitől függ négylábúd várható életkora?

Számos tényező játszik közre abban, kedvenced mennyi ideig élhet. Az egyik az adott fajtára jellemző egészségi állapot, illetve betegségekre való hajlam. Vannak fajták, akiknél gyakrabban jelentkeznek légzési nehézségek, míg más kutyáknak a kiválasztórendszere működik renyhébben, és még sorolhatnánk. Ugyanígy a veleszületett rendellenességek is megrövidítik az állatok életét, ezek pedig fajtától függetlenül előfordulhatnak.

Emellett nagyon fontos, hogy miként táplálod kutyádat. A megfelelően összeállított étrend az egészség egyik alapköve. Emellett a mennyiség is lényeges, hiszen az elhízás – de az alacsony testsúly ugyanúgy – hajlamosít bizonyos betegségekre, amelyek az állat életét is megrövidíthetik.

Az életmód is sokat számít: alapvető, hogy az eb fizikailag, szellemileg és lelkileg is megfelelő bánásmódban részesüljön. Mozogj vele eleget, játsszatok sokat, szeretgesd és törődj vele minden nap!

A rendszeres állatorvosi kontroll, a felmerülő problémák gyors, megfelelő kezelése, a kötelező és az ajánlott védőoltások, az élősködők – kullancs, bolha, egyéb paraziták – elleni védelem szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy pajtásod hosszú életet élhessen.

Az ivartalanítás mint befolyásoló tényező

Ahogy arról korábban írtunk, az ivartalanítás számos előnye között az egyik, hogy csökkenti több rosszindulatú daganatos megbetegedés kockázatát, ezzel pedig növeli a várható élettartamot. Emellett az ivartalanított kutyák nyugodtabbak, nem űzi őket az ösztönük, így kisebb eséllyel csatangolnak el, és szenvednek emiatt balesetet.

A balesetek megelőzése

Az említett balesetek, mint a gázolás, kutyatámadás, vagy egyéb sérülések kockázata azzal is minimalizálható, ha megfelelő körülmények között tartod jószágodat. Gondolunk itt arra, hogy ne tudjon kiszökni a házból vagy a kertből, séta közben is legyen pórázon, ahol ez kötelező, és sötétedés után gondoskodj a biztonságáról megfelelő láthatósági felszerelésekkel, mint a mellény vagy a fényvisszaverő kiegészítők.

A kistestű kutyák valóban tovább élnek?

Egyes feltételezések szerint a kistestű kutyák tovább élnek. Nos, a statisztikák azt mutatják, hogy kisebb méretű kedvenced várható éveinek száma jó eséllyel kétszámjegyű lesz, ám erre sajnos nincs garancia! Mint a fentebb felsorolt befolyásoló tényezők is mutatják, előfordul, hogy egy betegség vagy egy baleset miatt idő előtt búcsút kell venned kedvencedtől. Emellett a kistestű ebek között is vannak matuzsálemi kort megélő öregecskék, és olyanok is, akik a várható átlagéletkort nem élik meg. Emellett a vizsgálatok alapján a nagytestű fajták gyorsabban öregszenek, ami miatt hamarabb is hunynak el.

A kis fajták várható élettartama számokban

Nézzük, egyes kisebb fajtáknál körülbelül milyen hosszú életre számíthatsz!

A kistestű kutyák egészségügyi problémái

A kisebb fajtáknak vannak tipikus betegségei. Az ízületek, a csigolyák megbetegedése, valamint a szívproblémák is nagyobb arányban fordulnak elő náluk, ahogy a légcsőszűkület és a hasnyálmirigy-gyulladás is gyakoribb.

Hangsúlyozzuk, még ha ezek a panaszok veleszületettek is, a megfelelő gondozással sokat tehetsz azért, hogy a lehető legtovább veled legyen kutyusod!

állatorvos egészség egészséges életmód egészséges kutya élet kistestű kutya kutya meddig él kutya szívbetegség jelei kutya táplálása légcsőösszeesés kutya légcsőszűkület kutya műtét mozgás oltások szívbetegségek táplálás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink