hirdetés

Egy mozgássérült shiba inu lett 2022 legaranyosabb mentett kutyája: autóbalesetben bénult le

Szénási Szimonetta, 2022. november 29 - Kép: YouTube

Gordon, a mozgássérült shiba inu amellett, hogy ránézésre is nagyon édes, most már hivatalosan is 2022 legaranyosabb kutyája. Története a gazdái szempontjából is példaértékű.

hirdetés

Az Arkansas állambeli Bella Vistában élő 11 éves Gordon nyerte el a Pedigree márka által alapított People’s World’s 2022 Legaranyosabb Mentett Kutyája címet. A mozgássérült shiba inu egy autóbalesetben bénult le, ám szerencséjére jó kezekbe került.

Az út szélén hagyták

Gazdája, Wendy Wickersham 2015-ben figyelt fel egy Gordonról szóló Facebook-bejegyzésre. Mint írták, a kutyát Tajvanban elgázolták, majd otthagyták az út szélén. Itt talált rá megmentője, akinek hála menhelyre került. Végül Gordonnak az Egyesült Államokba kezdtek új otthont keresni.

– Olvastam ezt a szomorú történetet, majd megláttam a mellékelt fotón azt a hatalmas mosolyt – emlékezett vissza a 47 esztendős, bankszakmában dolgozó Wendy, aki akkoriban nem is gondolt arra, hogy újabb kedvencet vegyen magához.

Újból felbukkant a hirdetés

Ám a sors nem így akarta, hiszen ismét feldobta az asszonynak Gordon hirdetését.
– Görgettem az oldalon, és ismét felbukkant az az arc – fogalmazott.

Wendy és férje, Jim Larson ezúttal már nem tudtak szó nélkül továbblépni, míg végül úgy döntöttek, örökbefogadják a kutyát.

Az alábbi angol nyelvű videón Gordon egy tévés szereplése látható.

Hónapokig tartó felkészülés

A pár hosszú hónapokig dolgozott együtt a Love and Second Chance (Szeretet és Második Esély – a szerk.) nevű kaliforniai mentőszervezettel, hogy kellőképp felkészüljenek az akkor még Tajvanban élő, paralízises Gordon fogadására.

Kutyájukat is edzették a feladatra

Már meglevő kutyájuk, Yuki számára is fogadtak kutyakiképzőt, hogy a négylábút is felkészítsék az új családtag érkezésére. (Yuki azóta már elhunyt.) Emellett az otthonukat is átalakították, hogy Gordonnak legyen helye mozogni a kerekes kocsijával.

– 100 százalékosan el kellett köteleznünk magunkat – fogalmazott Wendy.

5 hónapot vártak Gordonra

2015 júliusában kérvényezték az örökbefogadást, Gordon pedig novemberben meg is érkezett hozzájuk. Új családja a reptéren várta a kutyát.

– Nem tudom, ki félt jobban, ő vagy én – árulta el Wendy, mit érzett az első találkozás alkalmával.

Felszabadult öröm

Az első hetek a vártnál is jobban alakultak: Gordon ahelyett, hogy félősen elbújt volna a kennelében, örömmel vette birtokba első játékát, egy labdát. Azonnal tudta, hogy az az övé.

Mint gazdái elmondták, a kezdeti időszak arról szólt, hogy megmutassák Gordonnak az új otthonát, és biztosítsák affelől, biztonságban van velük.

A süti a mindene

Ahogy gazdái elárulták, Gordon gyengéje a sütemény. Ahogy meghallja a süti szót, már száguld is. Utóbbi egyébként a másik nagy szenvedélye: imád a kertben cirkálni kerekes kocsijával. A patakokon is átgázol, a lehulló faleveleket pedig megkergeti.

Kisebb baleset

Gordon szeleburdiságának meg is lett a következménye, egy alaklommal ugyanis kerekes kocsija bánta a heves játékot. Az eltört alkalmatosság helyett újat kellett készíttetni a kutya számára. Ezt kifejezetten Gordonra szabták, és úgy alakították ki, hogy bírja a legnagyobb strapát is.

Szavazók ezreit bűvölte el

Ahogy a szavazás eredménye mutatja, gazdájához hasonlóan emberek ezreit varázsolta el Gordon mosolya, megszerezve 2022-ben A világ legaranyosabb mentett kutyája címet. Ezzel 9000 másik indulót utasított a háta mögé, ami igen nagy szám!

1000 dollár adományt és rengeteg tápot nyert

Gordon a cím mellé egy évre elegendő kutyatápot kapott, valamint gazdáié lett a lehetőség, hogy kiválasszák azt a menhelyet, aminek a szervezők 1000 dollárt adományoznak.

Gazdája reméli, Gordon mosolya ragadós lesz

Ahogy Wendy fogalmaz, Gordonból csak úgy árad a jókedv és a játékosság. Gazdája reméli, hogy a győzelem révén kedvence története sokakhoz eljut, és Gordon így segíthet más kutyáknak is a sajátjához hasonló boldogságra lelni.

– Szeretem bemutatni őt az embereknek, hogy lássák a belőle áradó jókedvet, és megértsék, az, hogy bizonyos dolgokban különbözünk egymástól, az nem egy rossz dolog. Nem kell, hogy a „másság” meggátoljon minket abban, hogy élvezzük az életet – összegzi tanulságos gondolatait Wendy, akinek magának is gyökeresen megváltoztatta életét szeretett kedvence életöröme, és a legnagyobb akadályokon is átvilágló mosolya.

Azt hittük, azért fogadjuk örökbe Gordon, hogy segítsünk neki, miközben ő maga hozott annyi örömöt és nevetést az életünkbe, amit nem is tudunk viszonozni neki

– nyilatkozott hálás szavvakkal és szívvel Wendy.

Örökbefogadni csak felkészülten szabad!

Gordon gazdái azt tanácsolják, hogy akik hozzájuk hasonlóan speciális igényű állatot szeretnének befogadni, szánjanak elegendő időt a felkészülése. Ezeknek a kutyáknak (vagy más házikedvenceknek) a gondozását ugyanis meg kell tanulni hozzáértő szakemberektől, ami hosszabb időt is igénybe vehet.

A ráfordított idő azonban megtérül, hiszen ahogy ők fogalmaznak, egy semmihez sem hasonlítható kapcsolat tud kialakulni ezekkel a különleges jószágokkal.

– Mivel ezeknek az állatoknak meg kell tanulniuk a maguk módján kifejezni, mire van szükségük, a velük kialakított kötelék is erősebb lehet. Gordonnal például elég felvenni a szemkontaktust, és tökéletesen értjük egymást. Könnyedén ki tudja fejezni, hogy fel szeretne jönni a kanapéra, vagy épp ki kell mennie. Ugyanígy az elégedettség is kiolvasható a szemeiből, amik csak úgy ragyognak – beszél Gordonnal való kapcsolatáról Wendy.

A paralízises kutya gondozása szakértő szemmel

Ahogy arról korábban írtunk, ha lebénult a kedvenced, vagy paralízises kutya örökbefogadásán gondolkozol, akkor az alábbi feladatokkal kell számolnod:

  • inkontinencia: a lebénult állatok gyakran nem tudják visszatartani a végtermékeiket. Esetükben jó szolgálatot tesznek a különféle pelenkák.
  • bőrápolás és tisztántartás: a bőrük tisztán- és szárazontartására különösen nagy figyelmet kell szentelni, főképp a már említett inkontinencia miatt.
  • rehabilitáció: a paralízises kutyák folyamatos fizioterápiára van szükség, ami egyrészt a sérülés milyenségétől függően segíthet részben- vagy teljesen visszaállítani az adott testrész funkcióját. Másrészt megelőzi vagy lassítja az izmok sorvadását.
  • mozgás: kerekes kocsival a bénult kutyák is átélhetik a mozgás szabadságát.
  • étrend: a lebénult négylábúak etetése és itatása összetettebb feladat, hiszen gyakran szorulnak segítségre, emellett náluk még fokozottabban kell figyelni a megfelelő testsúly megtartására.

Ez a rövid kivonat is rámutat arra, hogy egy mozgássérült állat gondozása sok időt és anyagi ráfordítást igényel. Ha bővebben olvasnál a témáról, erről szóló írásunkat ITT érheted el.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon