hirdetés

Egy mozgássérült shiba inu lett 2022 legaranyosabb mentett kutyája: autóbalesetben bénult le

Szénási Szimonetta

2022. november 29 - Kép: YouTube

Gordon, a mozgássérült shiba inu amellett, hogy ránézésre is nagyon édes, most már hivatalosan is 2022 legaranyosabb kutyája. Története a gazdái szempontjából is példaértékű.

hirdetés

Az Arkansas állambeli Bella Vistában élő 11 éves Gordon nyerte el a Pedigree márka által alapított People’s World’s 2022 Legaranyosabb Mentett Kutyája címet. A mozgássérült shiba inu egy autóbalesetben bénult le, ám szerencséjére jó kezekbe került.

Az út szélén hagyták

Gazdája, Wendy Wickersham 2015-ben figyelt fel egy Gordonról szóló Facebook-bejegyzésre. Mint írták, a kutyát Tajvanban elgázolták, majd otthagyták az út szélén. Itt talált rá megmentője, akinek hála menhelyre került. Végül Gordonnak az Egyesült Államokba kezdtek új otthont keresni.

– Olvastam ezt a szomorú történetet, majd megláttam a mellékelt fotón azt a hatalmas mosolyt – emlékezett vissza a 47 esztendős, bankszakmában dolgozó Wendy, aki akkoriban nem is gondolt arra, hogy újabb kedvencet vegyen magához.

Újból felbukkant a hirdetés

Ám a sors nem így akarta, hiszen ismét feldobta az asszonynak Gordon hirdetését.
– Görgettem az oldalon, és ismét felbukkant az az arc – fogalmazott.

Wendy és férje, Jim Larson ezúttal már nem tudtak szó nélkül továbblépni, míg végül úgy döntöttek, örökbefogadják a kutyát.

Az alábbi angol nyelvű videón Gordon egy tévés szereplése látható.

Hónapokig tartó felkészülés

A pár hosszú hónapokig dolgozott együtt a Love and Second Chance (Szeretet és Második Esély – a szerk.) nevű kaliforniai mentőszervezettel, hogy kellőképp felkészüljenek az akkor még Tajvanban élő, paralízises Gordon fogadására.

Kutyájukat is edzették a feladatra

Már meglevő kutyájuk, Yuki számára is fogadtak kutyakiképzőt, hogy a négylábút is felkészítsék az új családtag érkezésére. (Yuki azóta már elhunyt.) Emellett az otthonukat is átalakították, hogy Gordonnak legyen helye mozogni a kerekes kocsijával.

– 100 százalékosan el kellett köteleznünk magunkat – fogalmazott Wendy.

5 hónapot vártak Gordonra

2015 júliusában kérvényezték az örökbefogadást, Gordon pedig novemberben meg is érkezett hozzájuk. Új családja a reptéren várta a kutyát.

– Nem tudom, ki félt jobban, ő vagy én – árulta el Wendy, mit érzett az első találkozás alkalmával.

Felszabadult öröm

Az első hetek a vártnál is jobban alakultak: Gordon ahelyett, hogy félősen elbújt volna a kennelében, örömmel vette birtokba első játékát, egy labdát. Azonnal tudta, hogy az az övé.

Mint gazdái elmondták, a kezdeti időszak arról szólt, hogy megmutassák Gordonnak az új otthonát, és biztosítsák affelől, biztonságban van velük.

A süti a mindene

Ahogy gazdái elárulták, Gordon gyengéje a sütemény. Ahogy meghallja a süti szót, már száguld is. Utóbbi egyébként a másik nagy szenvedélye: imád a kertben cirkálni kerekes kocsijával. A patakokon is átgázol, a lehulló faleveleket pedig megkergeti.

Kisebb baleset

Gordon szeleburdiságának meg is lett a következménye, egy alaklommal ugyanis kerekes kocsija bánta a heves játékot. Az eltört alkalmatosság helyett újat kellett készíttetni a kutya számára. Ezt kifejezetten Gordonra szabták, és úgy alakították ki, hogy bírja a legnagyobb strapát is.

Szavazók ezreit bűvölte el

Ahogy a szavazás eredménye mutatja, gazdájához hasonlóan emberek ezreit varázsolta el Gordon mosolya, megszerezve 2022-ben A világ legaranyosabb mentett kutyája címet. Ezzel 9000 másik indulót utasított a háta mögé, ami igen nagy szám!

1000 dollár adományt és rengeteg tápot nyert

Gordon a cím mellé egy évre elegendő kutyatápot kapott, valamint gazdáié lett a lehetőség, hogy kiválasszák azt a menhelyet, aminek a szervezők 1000 dollárt adományoznak.

Gazdája reméli, Gordon mosolya ragadós lesz

Ahogy Wendy fogalmaz, Gordonból csak úgy árad a jókedv és a játékosság. Gazdája reméli, hogy a győzelem révén kedvence története sokakhoz eljut, és Gordon így segíthet más kutyáknak is a sajátjához hasonló boldogságra lelni.

– Szeretem bemutatni őt az embereknek, hogy lássák a belőle áradó jókedvet, és megértsék, az, hogy bizonyos dolgokban különbözünk egymástól, az nem egy rossz dolog. Nem kell, hogy a „másság” meggátoljon minket abban, hogy élvezzük az életet – összegzi tanulságos gondolatait Wendy, akinek magának is gyökeresen megváltoztatta életét szeretett kedvence életöröme, és a legnagyobb akadályokon is átvilágló mosolya.

Azt hittük, azért fogadjuk örökbe Gordon, hogy segítsünk neki, miközben ő maga hozott annyi örömöt és nevetést az életünkbe, amit nem is tudunk viszonozni neki

– nyilatkozott hálás szavvakkal és szívvel Wendy.

Örökbefogadni csak felkészülten szabad!

Gordon gazdái azt tanácsolják, hogy akik hozzájuk hasonlóan speciális igényű állatot szeretnének befogadni, szánjanak elegendő időt a felkészülése. Ezeknek a kutyáknak (vagy más házikedvenceknek) a gondozását ugyanis meg kell tanulni hozzáértő szakemberektől, ami hosszabb időt is igénybe vehet.

A ráfordított idő azonban megtérül, hiszen ahogy ők fogalmaznak, egy semmihez sem hasonlítható kapcsolat tud kialakulni ezekkel a különleges jószágokkal.

– Mivel ezeknek az állatoknak meg kell tanulniuk a maguk módján kifejezni, mire van szükségük, a velük kialakított kötelék is erősebb lehet. Gordonnal például elég felvenni a szemkontaktust, és tökéletesen értjük egymást. Könnyedén ki tudja fejezni, hogy fel szeretne jönni a kanapéra, vagy épp ki kell mennie. Ugyanígy az elégedettség is kiolvasható a szemeiből, amik csak úgy ragyognak – beszél Gordonnal való kapcsolatáról Wendy.

A paralízises kutya gondozása szakértő szemmel

Ahogy arról korábban írtunk, ha lebénult a kedvenced, vagy paralízises kutya örökbefogadásán gondolkozol, akkor az alábbi feladatokkal kell számolnod:

  • inkontinencia: a lebénult állatok gyakran nem tudják visszatartani a végtermékeiket. Esetükben jó szolgálatot tesznek a különféle pelenkák.
  • bőrápolás és tisztántartás: a bőrük tisztán- és szárazontartására különösen nagy figyelmet kell szentelni, főképp a már említett inkontinencia miatt.
  • rehabilitáció: a paralízises kutyák folyamatos fizioterápiára van szükség, ami egyrészt a sérülés milyenségétől függően segíthet részben- vagy teljesen visszaállítani az adott testrész funkcióját. Másrészt megelőzi vagy lassítja az izmok sorvadását.
  • mozgás: kerekes kocsival a bénult kutyák is átélhetik a mozgás szabadságát.
  • étrend: a lebénult négylábúak etetése és itatása összetettebb feladat, hiszen gyakran szorulnak segítségre, emellett náluk még fokozottabban kell figyelni a megfelelő testsúly megtartására.

Ez a rövid kivonat is rámutat arra, hogy egy mozgássérült állat gondozása sok időt és anyagi ráfordítást igényel. Ha bővebben olvasnál a témáról, erről szóló írásunkat ITT érheted el.

állatok örökbefogadása autóbaleset kutya gázolás lebénult lebénult kutya menhely mentett kutya mentett kutya gondozása mozgássérült mozgássérült kutya örökbefogadás paralízis shiba inu verseny

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink