hirdetés

Az online kutyakiképzők kora: Márton Attila különvélemény

Márton Attila

2021. október 21

Az internet most már a végeláthatatlan tudás forrása. Bármit megtalálhatunk a segítségével. De ez nem jelenti azt, hogy minden igaz, amit ott találunk és kivétel nélkül minden helyzet megoldására azonnal képes lenne. Azt is tudnunk kell, hogy a fellelhető tudást és információt hogyan használjuk.

hirdetés

Úgy tűnik, az internetes állatgyógyászat ideje leáldozóban van. Pár évvel ezelőtt lényegesen többen próbálták helyrehozni az akut állapotban szenvedő kutyájukat arra támaszkodva, hogy kinél mi vált be, vagy szimplán csak kinek milyen ötlete volt arra, hogy vajon mit tenne ilyen esetben egy állatorvos. A tudatosság és a saját korlátaink felismerése úgy gondolom, szépen elkezdett kialakulni. Most pedig ugyanezt kéne végiggondolni a viselkedésproblémák kezelése esetében is.

Egy viselkedés, számos mögöttes ok

Számos – egymástól kicsit vagy adott esetben lényegesen eltérő – okra vezethető vissza, hogy egy kutya miért agresszív, vonyít végeláthatatlanul, miért érez örökös késztetést a kert felásására vagy folyamatos rombolására. A viselkedés és a mögötte megbújó kiváltó ok két különböző dolog és ezt észben kell tartanunk.

Az agresszió hátterében állhat az, hogy a kutyából az ösztönök felszínre törtek és vadászni akar. De lehet szó arról is, hogy teljesen instabil az idegrendszere és nem igazán képes megküzdeni a környezetből érkező ingerekkel. Nagyon gyakran előfordul az is, hogy egy kutya fél, retteg, ezért támad. Sokan nem is hinnék, hogy egy agresszív, támadó, másban kárt tevő kutya mindezt azért cselekedte, mert legbelül retteg és a helyzetet csak így képes lereagálni. Egyazon viselkedésről és végkifejletről van szó, a mögöttes okok viszont lényegesen eltérők.

A nem kívánt, kellemetlen viselkedésekkel valamit kezdeni kell. Egyre elterjedtebb, hogy fogjuk magunkat és megkérdezünk másokat, akiknek hasonlóan problémás kutyája van, náluk mi jött be.
És elindul a kísérletezgetés.

Osztozni a tapasztalatokon

Ha alap dolgokról van szó, a tanácskérés működhet. De a segítségkérések többsége nem az alapvető nevelésről szól, hanem már meglévő, eltérő komolyságú viselkedésproblémák korrigálásáról. A két dolog pedig merőben eltér egymástól.
Más, amikor az elejétől kezdve elkezdjük egy kutyának megmutatni és megtanítani, hogy adott helyzetre hogyan reagáljon. És teljesen eltérő kihívásról van szó, amikor a már rossz berögződések, szokások átformálása vált fontossá.

Kutyák viselkedése szempontjából tanácsot adni elég rizikós dolog. A „kinek mi vált be?” kérdésre adott tanácsok nagy része ott és abban a közegben, azzal a kutyával működött. Ráadásul, a rendelkezésre álló információk sem elégségesek. Az alapján elindulni, hogy „az én Fifikém elkezdte morogni a másik kutyánkat”, nem elegendő.

Egyedtől függő problémák

Minden kutya más. Az én kutyám nem olyan, mint a tiéd. És a tiéd sem olyan, mint az enyém. Csak attól mert kutya, még két teljesen eltérő lényről beszélünk. Ezen kívül számos olyan tényező közre játszhat, amelyeknek nem is tulajdonítunk különösebb figyelmet és mégis fontosak.

A kutyák személyisége és viselkedése rendkívül összetett dolog. Nem lehet készen kapott ötletekkel sikeres viselkedéskorrigálást véghezvinni. Személyisége, készségei, fajtája, neme, életkora, életútja, a környezet, amiben él mind fontos tényezők, amelyek meghatározzák a viselkedését. Nem is beszélve a környezetében élők személyiségéről és viselkedéséről, amelyhez a kutya igazodni próbál. Ezek mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy miért olyanok a szokásai, amilyenek.

Sok a viselkedésproblémás kutya. Ez számos okra vezethető vissza. Megfelelő diagnózis nélkül viszont nincs hatékony terápia. Viselkedés esetében sem. Az online tér rendkívül sok mindenre jó, de ha nem megfelelően kezeljük az ott „elhangzó” információkat, adott esetben többet ártunk, mint amennyi jót teszünk. A mélyebb utánajárást és a szakember bevonását sokszor lehetetlen kiváltani készen kapott, egyszerű ötletekkel. A kísérletezés nagyon félreviheti a dolgokat, és adott esetben csak tovább rontjuk a már meglévő problémákat.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya nevelése kutya viselkedése kutya viselkedési tanácsadó kutyanevelés Márton Attila nevelés viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink