hirdetés

Less be a kulisszák mögé: Életképek a Szolnok CAC kutyakiállításról

Jóvári Krisztina

2020. november 7

Megmutatjuk milyen részekből áll egy ilyen rendezvény és hogyan készülj fel, ha neveznél a kedvenceddel.

hirdetés

Október 24-én immár harmadik alkalommal rendezték meg a „Tiszavirág Winner” Nemzeti Kutyakiállítást (CAC) Szolnokon, ahová összesen több mint 700 kutyát neveztek a kiállítók. A rendezvénynek a város legszebb területén elhelyezkedő Tiszaligeti Turisztikai Központ adott otthont. A kiállítás legszebb kutyájának járó címet a délutáni Best in Show programban egy fekete színű angol cocker spániel nyerte.

A kiállítás legszebb kutyájának választott angol cocker spániel. /Fotó: Horváth Balázs

Hogyan is zajlik egy ilyen rendezvény?

A kutyakiállítások legtöbbször két részből állnak, először az adott bírói körökben kutyafajtánként bírálják el az ebeket, majd a fajtában legszebbnek ítélt kutyák délután a Best in Show (BIS) programban ismét konkurálnak egymással csoportonként. A rendezvényekre csak törzskönyvvel rendelkező ebet lehet nevezni, azonban egyre több kiállítás keretein belül tartanak a törzskönyv nélküli vagy valamilyen kizáró hibával rendelkező törzskönyves kutyák számára hobby szépségversenyt. Erről érdemes tájékozódnunk a kiállítás szervezőinél, mert nem mindegyik rendezvényen van ilyen kategória.

A fajtában legszebbnek bizonyult kutya a fajtagyőztes (HFGY) címet kapja. /Fotó: Horváth Balázs

A Best in Show programban további versenyszámokban is indulhatnak a kiállítók, ilyen a kutyapár, tenyészcsoport, valamint a fiatal felvezetők számára a junior handling. A legfiatalabb kutyák számára ugyancsak létezik külön kategória, illetve a 8 évnél idősebb veterán kutyák közül is választanak legszebbet.

A gyerek-kutya pár kategóriában a legfiatalabb felvezetők mérhetik össze tudásukat. /Fotó: Horváth Balázs

A fajtabírálatok menete

Többségében délelőtti kezdéssel hirdetik meg a kiállításokat, először mindig a fajtabírálatokra kerül sor. Ilyenkor a nevezett kutyákat fajtánként bírálják el az adott bírói körben, a fajtán belül pedig életkor és nem szerint versenyeznek a kutyák úgynevezett osztályokban. A legfiatalabb korosztályban, a minor puppy kategóriában már 3 hónapos kortól indulhatnak a kiskutyák. A legidősebbek számára 8 éves kortól a veterán osztály ad lehetőséget a megmérettetésre.

Már egészen fiatal kortól nevezhetők a kutyák kiállításra, az alsó korhatár a betöltött 3 hónapos kor. /Fotó: Horváth Balázs

A bírálatok során a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI – Federation Cynologique Internationale) által elfogadott fajtastandardok mérvadóak. A fajtastandardok széleskörűen leírják, mi az elvárt megjelenés, anatómiai felépítés és viselkedés egy adott fajtánál, tehát milyennek kell lennie optimális esetben egy golden retrievernek, kuvasznak, border collienak és így tovább.

Bírálatra várva. /Fotó: Horváth Balázs

A fajtán belül nem és életkor szerinti osztályokban az osztálygyőztes (junior osztályban HPJ, növendék osztálytól CAC) címet elért kutyák konkurálnak a fajtagyőztes (HFGY) címért. Ezt a bíró által legszebbnek tartott kutya kapja az adott fajtában.

A rutinos kiállítási kutyák már felkészülten várakoznak. /Fotó: Horváth Balázs

A bírálat folyamata: mi a kutya feladata a ringben?

A bírálat során a kutyát be kell mutatni standard állásban, illetve mozgásban. A bíró megnézi a kutyák fogazatát, ahol a fogzáródást és az esetleges foghiányokat vizsgálja. Ezt követően állásban és mozgásban is szemügyre veszi az ebet, mennyire felel meg a standard előírásainak.

Fontos a mozgás bemutatása a fajtának megfelelő tempóban. /Fotó: Horváth Balázs

A ringben tudnunk kell tehát a kutyánkat beállítani, megfelelően mozgatni, illetve megmutatni a fogazatát elölről és oldalról is. A kutyának nyugodtan és türelmesen kell viselkednie a bírálat alatt, beleértve a fogmutatást és a bíró érintését. Különösen a nagyobb szőrzetű fajtákat gyakran alaposan áttapogatják, hogy megnézhessék az anatómiájukat, amit a szőr esetleg takar.

Profi fotózásra is jut idő a bírálatok után. /Fotó: Horváth Balázs

A kiállítások délutáni programja: a Best in Show

A díszkörben a fajtagyőztes címet nyert kutyák konkurálnak egymással csoportonként. A Nemzetközi Kinológiai Szövetség rendszerében a fajtákat 10 csoportba sorolják, melyek az alábbiak:
– 1. csoport: Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák)
– 2. csoport: Pinscherek, schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi – és pásztorkutyák
– 3. csoport: Terrierek
– 4. csoport: Tacskók
– 5. csoport: Spiccek és ősi típusú kutyák
– 6. csoport: Kopók és rokon fajták
– 7. csoport: Vizslák és szetterek
– 8. csoport: Retrieverek, hajtókutyák, vízi vadászok
– 9. csoport: Társasági kutyák
– 10. csoport: Agarak

A schnauzerek a 2-es fajtacsoport képviselői. /Fotó: Horváth Balázs

A csoportokon belül választanak 1-3. helyezettet a bírók. Legvégül a 10 csoportgyőztes kutya közül kerül ki a kiállítás legszebb kutyájának választott eb, ő nyeri ugyanis a Best in Show címet.

Nagyon köszönjük a cikkhez felhasznált képeket Horváth Balázsnak (dog-foto.com).

életképek galéria kutyafajták kutyakiállítás kutyás program Szolnok CAC verseny

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!