hirdetés

Kutyafajták, melyek megsínylették a médiaszenzációt: megteltek a menhelyek a Trónok harca-őrület után

Buzgó Csilla

2021. február 24

Divatból és múló lelkesedéstől vezérelve kutyát választani az állattal szemben inkorrekt és felelőtlen döntés. Sokan azonban megtették, a károkat pedig számokban lehetett mérni.

hirdetés

Valahányszor bemutatnak egy bizonyos kutyafajtára fókuszáló filmet, sorozatot, vagy épp egy híresség teszi le a voksát valamelyik fajta mellett, a rajongóknak több se kell. Máris rohannak megvásárolni az imádott új bálványt, és gyakorta még az sem érdekli őket, hogy a szerencsétlen állat szaporítóktól kerül hozzájuk számos öröklött betegségtől megnyomorítva.

Az ilyen nagy mértékű vásárlói rohamot ugyanis a szakmában tevékenykedő tisztességes tenyésztők nem mindig tudják kielégíteni, ezért a leendő gazdák az olcsó állatokat kínáló eladókhoz fordulnak. Mutatjuk, mely fajták voltak a legnépszerűbbek a mozirajongók körében!

Dalmata

Szinte alig akad olyan ember jelenleg a planétán, aki életében ne hallott volna a pettyes cukiságokról szóló egész estés mesékről vagy filmekről.

A dalmaták egyrészt fantasztikusan néznek ki, másrészt a 101 kiskutya-filmek alapján okosak, bátrak, mókásak, kissé pimaszak, és nem utolsó sorban imádnivalóak. Egy ilyen markáns személyiség azonban avatatlan kezekbe kerülve elkanászodhat, és sok bosszúságot okozhat a gyakorlatlan, hanyag tulajdonosnak.

Egy Miamiban működő állatotthon az 1996-os 101 kiskutya-film novemberi debütálását követően a következő év szeptemberéig 130 megunt dalmatát kapott. Ezt a számot állításuk szerint normál esetben két és fél év alatt érték el.

Jack Russell terrier

Ennek a fajtának az egyik leghíresebb alakítása az A Maszk című filmhez köthető. Milo, a pörgős és szuperokos Jack Russell kutyus még a legnagyobb csávából is kihúzta Jim Carrey által alakított gazdiját. A filmet övező kultusz sok fanatikust késztetett kutyavásárlásra, a tenyésztők akkoriban alig bírtak a kereslettel.

Amit azonban az újdonsult tulajok valószínűleg nem tudtak, az az, hogy a Jack Russell terrier egy okos, vérbeli vadászkutya, aki nem ismer félelmet, és igazi energiabombaként igényli a rendszeres, aktív mozgást. A felkészületlen rajongók ezért egy idő után inkább megszabadultak az egykor áhított kis szeretetcsomagtól.

Szibériai husky / Alaszkai malamut

Bár a gyönyörű, farkasokra hajazó kutyafajták számos rendező képzeletét megmozgatták, talán a legnagyobb őrület a Trónok harca című, majd’ 50 Emmy-díjat nyert sorozatnak köszönhetően alakult ki körülöttük. A széria egyik legjelentőségteljesebb nemesi házának címerállata ugyanis a rémfarkas, mely állatfaj képviselői a cselekmény során is fontos szerepet kaptak.

Ezeket a farkasokat északi inuit kutyák, más néven Qimmiq-ek vagy kanadai huskyk alakították. Bár ez a fajta egykor a kihalás szélére került, és emiatt rendkívüli ritkaságnak számít, a rajongóknak tökéletesen megfeleltek a hasonló külsejű huskyk vagy malamutok is.

Angelique Miller, az Észak-Karolinai Szánhúzómentő Egyesület elnöke elárulta, hogy az örökbefogadó napokon rengetegen kérdezték tőle, hogy kutyáik valódi farkasok-e.

Sokan közülük meg sem tudták különböztetni a farkasokat a huskyktól, de mindenképp örökbe akartak fogadni egyet. Eddig havonta kb. 20 kutyát adtak be hozzánk, és előfordul, hogy ez a szám az őrület kezdete óta 45-re is rúg.

Az Egyesült Királyságban szintén robbanásszerűen növekedett a menhelyre beadott huskyk száma: öt év alatt hétszáz százalékkal több megunt szánhúzót kellett befogadniuk a menhelyeknek.

Csivava

Amikor Dr. Szöszi és Paris Hilton pimasz pinkbe öltözve, csivavával a kézben elrabolta milliók szívét, ugrásszerűen megnőtt azok száma, akik mindenképp birtokolni szerettek volna egy ilyen tűzrőlpattant zsebcirkálót.

Tény, hogy a csivik kis helyet foglalnak, és ápolásuk sem ördöngösség. Azonban ettől még adódhatnak kihívások a tartásuk folyamán, és ezzel azok, akik csak divatos kiegészítőt láttak bennük, bármilyen hihetetlen, valószínűleg nem számoltak.

Német juhászkutya

A Rex felügyelő, a Legenda vagyok és a Terminátor németjuhászai mind arra buzdították a közönséget, hogy ezt a hűséges, intelligens és bátor kutyafajtát válasszák társul. Számos híres rendőr- és mentőkutya, köztük a legendás Mancs is ebből a fajtából került ki, a híreket ámulva néző rajongók pedig eltökélték, hogy mindenképp beszereznek egy hasonló ebet.

Következetes nevelés, türelem és időráfordítás nélkül azonban nem könnyű rávenni ezeket a kutyusokat az együttműködésre, ezt pedig egyesek nem kalkulálták be az örökbefogadáskor.

Bernáthegyi

A legismertebb filmes bernáthegyi, Beethoven komótos bája és családcentrikussága számtalan kutyavételt eredményezett, ám sokuk sajnos menhelyen landolt. Ez a fajta ugyanis hatalmasra nő, és rengetegen egyszerűen nem terveznek előre egy kutyával, például kisebb lakásba való költözés esetén azonnal az állatotthon felé veszik az irányt, hogy megszabaduljanak kedvencüktől.

Egy pilótaként dolgozó ír úriember, Brian Kavanagh viszont épp ennek a sajnálatos szokásnak köszönhetően lelt igazi kincsre egy menhelyen. Egy rutin eredetvizsgálatnak köszönhetően jött rá, hogy nem más lett hű társa, mint a Beethovent játszó színészeb unokája.

Skót juhászkutya

A hűség mintaképe, Lassie története az 1941-es film megjelenését követő első két évben 40%-kal megnövelte az Amerikai Kennel Clubban regisztrált skót juhászok számát. A szakemberek ennek a Lassie-effektusnak keresztelt jelenségnek tulajdonítják egyes fajták beltenyészetét, és az abból fakadó öröklődő betegségek megjelenését.

Szerencsére azonban a divathullám apadásának és a lelkiismeretes tenyésztői munkának köszönhetően ezek a negatív jellegek egyre inkább elhalványulnak, teret adva a fajták pozitív, egészséges jellemzőinek.

(Képek: Getty Images Hungary)

csivava dalmata divat kutyafajták fajtatiszta kutya híres kutyák hírességek kutyái jack russell terrier kutyás film szibériai husky

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink