hirdetés

Izeg-mozog a kutyád, ha fotózod? Így nevelj belőle profi modellt!

Buzgó Csilla

2020. szeptember 25

Ismerős a szituáció? Kedvenced épp olyan pózt vesz fel, amit lefotózva százszor is elnézegetnél, de az utolsó pillanatban mindig bemozdul, elmosódott, használhatatlan képeket eredményezve? Van megoldás!

hirdetés

Nem kell modelliskolába járatnod kutyusodat, hogy megtanulja a profi pózolás művészetét. Egy kis motivációval, türelemmel és sok-sok jutalmazással rövid idő alatt ráveheted az együttműködésre.

Kezdd a stabil ültetéssel!

Az “Ül!” és a “Marad!” vezényszavak alapos betanulása nagy segítségedre lehet egy-egy beállított fotó készítésekor. A klikkertréninggel ezt játszi könnyedséggel sajátíthatja el bármelyik kutyus. Ezek a parancsok természetesen nem csak fotózás, hanem a mindennapi élet során is elengedhetetlenek kedvenced és környezete biztonsága érdekében.

Vezesd be a “Nézz ide!” parancsot

Találj ki egy olyan vezényszót, amit csak akkor használsz, ha azt szeretnéd, hogy a kutya feléd fordítsa tekintetét! Ha a nevén szólítod, esélyes, hogy azt hiszi, oda kell mennie hozzád, ez pedig fényképezés szempontjából nem a legpraktikusabb végkifejlet.

A kutyák természetüknél fogva nem szeretnek idegenekkel hosszú szemkontaktust fenntartani, az objektív pedig egy ismeretlen teremtmény küklopszszemére emlékeztetheti őket. Tehát ha kedvenced nem túl fotogén, lehet, hogy csak ősi ösztöneinek engedelmeskedik, légy hát vele türelmes!

Óvatosan a vakuzással!

Gyakran előfordulnak olyan szituációk, amelyek során elengedhetetlen a villanófény használata a jó minőségű fotó érdekében. A kutya először megijedhet a hirtelen vakuzástól, így jobb, ha szépen, fokozatosan szoktatod őt hozzá. Ideális, ha pozitív élményekhez köti a jelenséget, például játék vagy simogatás közben próbálj a látóterében fotózni néhányszor, hogy lassan megszűnjön az érzékenysége, és már ne lássa fenyegetőnek az erőteljes villanást.

Persze ha így is zavarja, akkor a fotózást próbáld inkább természetes fényben abszolválni! A cél nemcsak a jó fotó elkészítése, de az is, hogy kedvenced közben kellemesen érezze magát, s ne legyen kényszer számára a procedúra.

Ne sajnáld a jutalomfalatokat!

Néha az is elég, ha a telefon vagy a fényképezőgép mellé tartod az állat kedvenc rágcsálnivalóját. Persze a házi modellképzés során fontos, hogy meg is kapjon belőle néhányat, különben odavész a motivációja, és elmegy a kedve az egész fotózástól.

Légy egy kicsit formabontó!

Gyakorlott állatfotósok szerint a normál emberi hangon kivitelezett kérések sokszor nem érik el a kutyusok ingerküszöbét. A furcsa, rajzfilmekbe illő hanghatások, a zacskócsörgés, az üres műanyag palack ropogása vagy bármilyen érdekes, de nem ijesztő zaj viszont legtöbbször sikerrel kelti fel a négylábú figyelmét.

Vess be praktikus kiegészítőket!

Nem szégyen pórázt adni az izgága kutyára, csak ügyelj rá, hogy vékony és semleges színű legyen, hogy utána könnyen kiretusálhasd a fotóról, ha úgy véled, nem illik a koncepcióba. Amennyiben kedvenced egy másik kutyussal vagy egy emberrel pózol, puszit is szívesen ad, ha van mit lenyalni a célszemélyről. Ugyanakkor kényszeríteni ezen a téren sem szabad.

Ha végképp semmi nem használ, egészen baráti áron beszerezhető az okostelefonra erősíthető selfie labda, mely még a legérdektelenebb kutyák arcára is csillogó szempárt varázsolhat.

Sok sikert és elbűvölő képeket kívánunk nektek!

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya fotózás kutya fotózás tippek viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink