hirdetés

Kutyakörkép a nagyvilágból: mit árulnak el a statisztikák a nemzetekről?

László Enikő

2022. február 6 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák szinte minden országban megtalálhatók, és sok helyen a család részének tekintik őket. De hol van a legtöbb kutya a statisztikák alapján?

hirdetés

Egy friss hazai felmérés szerint Magyarországon körülbelül hárommillió kutya él (gazdás és gazdátlan együtt). Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy kifejezetten állatbarát nemzet lennénk, hiszen a felelős állattartásban még van hová fejlődnünk. Az adatok alapján a legtöbb eb ajándékozás útján, illetve ismerőstől befogadva kerül családhoz. Ez pedig azt is jelenti, hogy a gazdák nagy része nem alaposan átgondolt döntés során határozza el, hogy kedvencet szeretne. „A pénzért törzskönyvvel vagy törzskönyv nélkül vásárolt kutyák aránya (28,4%) kevés a más módokon »megszerzettekhez« (71,6%) képest. Nem túl kedvező hír az állatvédelem szempontjából, hogy viszonylag kevés a menhelyekről, gyepmesteri telepekről örökbe fogadott ebek aránya (14,5%).”– olvasható a tanulmány publikációjában. De mi a helyzet világviszonylatban? Hol található a legtöbb kutya és kik a leginkább kutyabarát nemzetek?

Az Amerikai Egyesült Államok

Egy statisztika szerint az Egyesült Államokban él a világon a legtöbb egy főre jutó kutya. 2021-ben 274 eb jutott 1000 emberre, és ezek túlnyomó többsége házi kedvencnek számít. Az amerikaiak nagy költekezők, ha négylábú barátaikról van szó. A 2020-as adatok azt mutatják, hogy egy átlagos gazdi évente valamivel több mint 1200 dollárt, azaz majdnem 380 ezer forintot költ kedvencére. Míg az Egyesült Államok az élen áll az egy főre jutó kutyák számában, és a második helyen a puszta számban, meg sem közelíti a világ legkutyabarátabb országainak listáját.

A hatóságok sok államban szigorú feltételeket írnak elő arra vonatkozóan, hogy hová mehetnek be az ebek. Sok európai országtól eltérően tilos kutyát vinni egy étterembe, bár egyes államok megengedik, hogy a négylábúak belépjenek a külső teraszra, ahol ételt szolgálnak fel. Háziállatok csak akkor vihetők a tömegközlekedési eszközökön, ha biztonságos hordozóban tartják őket.

Kelet-Európával és a világ sok más régiójával ellentétben az USA-ban viszonylag kevés kóbor kutya él a felmérés szerint, és számukat általában befogással szabályozzák. Ugyanakkor az Egyesült Államokban is sok a menhelyen lévő eb, és magas az eutanáziák aránya, amit sokan elleneznek. Néhány országban be is tiltották az egészséges kutyák eutanáziáját.

Kína

Kínában több kutya él, mint bármely más országban, de több mint 1,4 milliárd lakosával az 1000 főre jutó arány átlag alatti. Jelentős számban élnek ott kóbor kutyák (akár 40%) és vidéken sok eb él csak kinti tartásban.

A kutyák száma Kínában több mint háromszorosára nőtt alig több mint egy évtized alatt, ami nagyrészt a javuló gazdasági feltételeknek és a polgárok magasabb jövedelmének köszönhető.

A sok kóbor és kizárólag kertben tartott eb, valamint az alacsony egy főre jutó kutyaszám miatt Kína meg sem közelítette a leginkább kutyabarát országok listáját.

Brazília

Brazília több mint 55 millió kutyájával bekerült a legjobb 5 közé, mind a puszta számban, mind az egy főre jutó számban. Itt a legmagasabb az egy főre jutó kistestű kutyák száma, ugyanis a 9 kg alatti kedvencet tartó gazdik 55%-ának nagy részét lakásban élők és városlakók teszik ki. A vidéki kutyák túlnyomó többsége vagy kizárólag kinti eb, vagy kóbor, néhányan még falkákat is alkotnak.

Európa

A statisztika szerint kelet-európai országokban a vidéki kutyákat gyakran csak kinti kutyaként tartják, és úgy vélik, Magyarországon és Romániában ellenőrizhetetlen a kóbor populáció. Az ezer főre jutó ebek számában hazánk a lista negyedik helyén végzett (211), európai országok közül pedig csak Románia (213) előzött meg minket.

Ezzel szemben a nyugat-európai országokban a legalacsonyabb a kóbor populáció a világon, és az ilyen ebeknek rendszerint új családot találnak. Németországban például tilos egy kóbor kutyát alapos indok nélkül elaltatni. A nyugati országokban az ebek általában lakásban élnek, és ritkán tartják őket kizárólag udvari kutyaként.

Nyugat-Európában, illetve hazánkban is egyre több helyre jöhetnek velünk kutyáink (étterem, nyaralás, tömegközlekedés, stb.), így összességében Európa kutyabarát hely a felmérés szerint.

Afrika

Nehéz statisztikákat találni az afrikai ebek számáról, főként azért, mert rengeteg pária kutya él a kontinensen. De tudjuk, hogy Dél-Afrikában az állateledel értékesítésére költött pénz összege a 2014-ben 73,7 millió dollárról (23 millió forint) 2016-ban 94,5 millió dollárra (29 millió forint) ugrott.

Oroszország

Oroszország kutyaállománya 2014 óta szinte változatlan. A populáció főként vidéken élő, kizárólag kinti tartású ebből, jelentős számú kóbor kutyából, valamint városi, lakásban élő kedvencből áll. A gazdák 20%-a az utcáról szerezte be kedvencét. Az országban kevés menhely található, és a vidéki területeken kóborlókat gyakran az utcán hagyják vagy elaltatják. Érdekesség, hogy sok nyugati országgal ellentétben Oroszországban lényegesen több macska él, mint kutya (22,3 millió macska és 16 millió kutya).

Kanada

Kanada bizonyos tekintetben hasonlít az USA-hoz, de másokban közelebb áll Európához. Itt nagy a kedvtelésből tartott kutyapopuláció, 156/1000 fő. Kóbor ebeket ritkán látni, és kevés, ám jól dokumentált esetet jelentenek állatelhagyásról. A menhelyek, állatvédő szervezetek és az altatások száma is magasabb, mint Nyugat-Európában, de sokkal alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban.

A kutyák jellemzően nem mehetnek be az éttermek többségébe, de a kerthelyiségükbe, teraszukra sok esetben igen. A kanadaiak általában nagyon szeretik a háziállatokat, és egyes szállodák szívesen fogadják a kutyákat, akárcsak Európában. Kanadában több kutyabarát park található, mint az Egyesült Államokban, de jellemzően több korlátozás vonatkozik ezek használatára, mint a nyugat-európai országokban.

Ausztrália

Ausztráliában nagyon magas a kisállat-tulajdonlási arány, az otthonok akár 60%-ában van legalább egy kedvtelésből tartott állat.

Hol él a legkevesebb kutya?

A felmérés alapján a legkevesebb kutya a Maldív-szigeteken, valamint Iránban (1000 emberre 1 jut), illetve Szaúd-Arábiában él (1000 emberre 2 eb jut).

A változó kutyapopulációk okai

Számos oka van annak, hogy a kutyapopuláció országonként eltérő, de a felmérés szerint szem előtt kell tartani, hogy a kutyapopuláció három kategóriába sorolható:

  • házi kedvencek,
  • udvari, őrző-védő kutyák,
  • kóbor és félvad kutyák

Vallás

A túlnyomórészt iszlám vallású országok a kutyákat tisztátalan állatoknak tekintik, és ritkán engedik be őket otthonukba vagy akár az udvarra. Iránban, Szaúd-Arábiában és más iszlám országokban ritkán látni kutyát. Nagy részük szinte kizárólag munkakutya.

Gazdaság és rendelkezésre álló jövedelem

Ahogy egy ország gazdasága javul, a rendelkezésre álló jövedelem nő, és az emberek a világ számos régiójában élvezik a háziállatok társaságát – amikor megengedhetik maguknak. A kedvtelésből tartott állatok növekvő száma Kínában a gazdaság évről évre történő növekedését tükrözi, míg Görögországban a 2008-as pénzügyi válság után jelentősen csökkent a kisállat-tulajdonlási arány.

Míg a kedvtelésből tartott kutyák tartásának aránya a gazdaság javulásával nő, a kóbor ebek száma gyakran magas azokban az országokban, ahol jelentős a szegénység. Romániában az egyik legmagasabb az egy főre jutó kutyák aránya a világon, de többségük kóbor vagy kizárólag kinti tartású kutya, és viszonylag kevesen tartják őket családi kedvencként.

Tér

Brazíliában nagyon nagy a kutyapopuláció, és a kedvtelésből tartott ebek száma is magas. A nagyobb négylábúak, többnyire kóbor és udvari kutyák vidéken találhatók, míg a kistestű, 9 kg alatti kutyák különösen népszerűek a városlakók körében.

Munkaidő

A nyugat-európaiak kevesebb órát dolgoznak, mint az ázsiaiak, és ez a tendencia bizonyos mértékben befolyásolja a kutyatartási arányokat.

hazai kutyatartás kóbor kutya külföld kutyabarát nemzetek kutyatartás vallás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!