hirdetés

Ebben az országban a gyerekek soha nem láttak még kutyát: mutatjuk, mi az oka!

Várhelyi Dóra

2021. október 30

Tudtad, hogy van olyan hely a világon, ahol nem engedélyezik a kutyatartást? Még az országot látogató turisták sem vihetik magukkal ebeiket, akkor sem ha az állat segítő, vagy vakvezető feladatokat lát el.

hirdetés

Kutyásként az ember a külföldi utazásait általában autóval tervezi. Egy 10 napos kiruccanás kedvéért biztosan nem teszed ki az ebet a repülőút tortúrájának. De ha mégis, és az úticélod esetleg a Maldív-szigetvilág, jó ha tudod, hogy oda nem viheted magaddal, és biztosan nem is találkozol ott az ember legjobb barátjával.

Fotó: Várhelyi Dóra

Egy olyan hely a világon, ahol az ott élő gyerekek soha nem láttak kutyát

A Maldív-szigetek iszlám ország, amely törvény szerint tiltja a kutyák behozatalát vagy birtoklását. Az ország 1192 szigetből áll, és egyetlen vakkantás sem hallható azon a mintegy 200 szigeten, ahol emberek élnek. A rendőrség tulajdonában van néhány szolgálati eb, külföldi vezetővel, de a nyilvánosságtól szigorúan elzárva tartják ezeket a kutyákat, egy teljesen különálló szigeten. Bár a világ egyetlen országa sem tiltotta be hivatalosan a kutyatartást, sok iszlám ország szinte lehetetlenné teszi a háziállatok tartását, nemhogy a kutyatartást. De vajon mi az oka, hogy az ember legjobb barátja tiltott állat?

A vallás miatt tiltják

Az egyik legjobb magyarázatot a vallás adja arra, hogy miért tiltják be a kutyákat a Maldív-szigeteken. Muszlim ország, és az iszlámban a kutyákat tisztátalannak tartják, ellentétben a macskákkal, hüllőkkel és más állatokkal. A kormány megtiltotta az ott élőknek a kutyatartást, hogy tiszteletben tartsák a helyiek hitét.

Macska a Maldív-szigeteken.

Az ebeket az iszlámban, akárcsak a rabbinikus zsidóságban, hagyományosan tisztátalannak tartják. Úgy vélték, hogy a kutya jelenléte, vagy csak puszta látványa képes semmissé tenni egy jámbor muszlim könyörgését. Ugyanakkor a vallás történelmi vizsgálata során sok-sok ellentétbe ütközünk. Mohamed próféta maga is imádkozott kutyák jelenlétében. Unokatestvérei és társai, a világ első muszlimjai fiatal kiskutyákat neveltek. A próféta mecsetében, Medinában, a világ második legszentebb muszlim helyén kutyákat rendszeresen látták bóklászni a próféta élete során, és évszázadokkal utána is. Mindezek ellenére ezeket az állatokat idővel tisztátalannak tekintették, és az iszlám hagyományok számos parancsot dolgoztak ki, amelyek figyelmeztetik a muszlimokat az ebekkel való érintkezés veszélyeire.

A perzsa agárról úgy tartják, Allah csókolta homlokon. A többi fajtával ellentétben a salukit Allah szent ajándékának tekintik.

Mi történne, ha mégis tartanának kutyát?

Ha valaki mégis megpróbálna egy kutyát becsempészni az országba, 10-15 év börtönbüntetéssel kellene számolnia. (Ugyanez érvényes a malacokra és a drogokra is.) Ha megsimogatna valahol egy ebet, egymás után minimum 8 alkalommal meg kell fürödnie, hogy megtisztuljon.

Sok furcsaság van a világban, így ez csak egy a sok közül. Csak elfogadni kell, megérteni nem muszáj. Ami biztos, a cicádat elviheted a világ egyik leggyönyörűbb helyére magaddal, de a kutya otthon marad.

(Képek: Getty Images Hungary, Várhelyi Dóra)

kutyatartás tiltása maldív-szigetek tilos a kutyatartás utazás kutyával vallás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink