hirdetés

Hatalmas, nyálas, mégis egy emberként rajongunk érte: így lett világhírű Beethoven, a filmes bernáthegyi

Szénási Szimonetta

2022. október 9 - Képek: Getty Images Hungary, YouTube

Ha azt mondjuk, Beethoven, két lehetőség van: vagy a zeneszerző, vagy a filmekből ismert, óriási bernáthegyi jut eszedbe. Nézzük, hogyan lett a kutyából sok millió néző kedvence!

hirdetés

Ha a 90-es években voltál gyerek, mint jómagam, akkor valószínűleg az egyik meghatározó filmélményed volt a hatalmas, folyton nyálzó, és végtelenül imádnivaló kutya, Beethoven története. Az első rész a még kölyök bernáthegyi kalandjaival indul, és a nagy sikernek köszönhetően még öt rész, valamint egy tévéfilmsorozat követte a népszerű filmet.

Beethoven hamar belopta magát a gyerekek szívébe. / Kép: YouTube

Miért pont Beethoven?

A mozik 1992-ben mutatták be a családi vígjátéknak szánt egész estés amerikai-német produkciót. A film hamar elért hazánkba is: Amerikában április 3. volt a premiervetítés ideje, Magyarországon pedig már május 15-én kacaghattak a nézők a kutyus csetlésén-botlásán. Na meg az újdonsült gazda reakcióin, aki szemmel láthatóan nem tudta, mibe vágta a fejszéjét, mikor engedett gyerekei unszolásának, és befogadta a még kicsinek is elég vaskos jószágot.

Aki nem ismerné a sztorit, annak álljon itt egy rövid összefoglaló. A kis bernáthegyi egy állatkereskedésben várja leendő gazdáját, ám a boltba betörnek, és ellopnak néhány kölyökkutyát egy szívtelen orvos számára, aki kísérleti célokra akarja őket használni. Beethoven egy kis jack russel terrier segítségével azonban megszökik tőlük, és egy kertvárosi negyedbe keveredik. Az éjszakát is itt tölti, majd reggel felfedezőútra indul, és végül a háromgyerekes Newton családnál köt ki – ahol természetesen a kicsik azonnal beleszeretnek az imádnivaló kutyusba.

A családfő nem igazán rajong az állatokért, ám végül mégis enged a csemeték unszolásának, és befogadják a kölyköt. Akiről kiderül, hogy nagy zenerajongó: Beethoven darabjait lelkes ugatással méltatja, így a zeneszerző után nevezik el. A gyorsan gyarapodó bernáthegyi hamarosan eléri a versenysúlyát – ami nem csekély 80-90 kiló –, és a rendszerető apuka szép lassan kezd megőrülni az eb nyomában maradó káosztól.

Az alábbi angol nyelvű videóban látható az említett jelenet, amikor a kis kölyök nevet kap.

Minden jó, ha jó a vége

A Newton család életét tovább bonyolítja az édesanya munkábaállása, az új dadus és a családi vállalkozás tönkretételén mesterkedő üzletfelek. Eközben Beethoven szegény mindig jót akar, és közben folyton olybá tűnik, mintha szánt szándékkal borsot akarna törni mindenki, de főképp az édesapának az orra alá. Aki emiatt nem igazán szívleli a behemót négylábút.

Az állatorvos kihasználja ezt az ellenszenvet, és kis híján megszerzi magánbak Beethovent, ám szerencsére a film végére helyreáll a rend, kiderül, kik a jók (a kutya), és kik a rosszak. Legnagyobb örömünkre pedig a George Newton is szívébe zárja a hatalmas, nyálas, de végtelenül hűséges kutyát.

Az ágyban szárítkozó csupa sár kutya láttán a családfő kis híján felrobban a filmben – pedig nézőként nagyon vicces a jelenet./Kép: YouTube

Mi Beethoven sikerének a titka?

Amellett, hogy a film maga izgalmas és fordulatos, tele kacagtató elemmel, Beethoven személye az, ami igazán feledhetetlenné teszi a mozit. A kutyás, macskás, de igazából bármilyen állatot középpontba állító alkotások (gondoljunk csak a szintén hatalmas rajongótáborral rendelkező kismalacra, Babe-re) esetében borítékolható a siker, hiszen ki ne rajongana a helyes jószágokért.

Emellett Beethoven esetében a fajtaválasztás is telitalálat: egy bernáthegyi hatalmas termetével feltűnő jelenség és nem mindennapi látvány. Emellett remek természete van, nagyon emberközpontú és családcentrikus. Ez a kombináció pedig minden néző szívét meg tudja nyitni.

A bernáthegyit gyakran szelíd óriásként emlegetik.

Ráadásul ezt a jólelkű óriást többen bántani akarják (elrabolják, kísérletezni akarnak rajta, és a gazda sem rajong érte túlzottan), ami azonnal beindítja a védelmező ösztönt. Feszült izmokkal és hangos felszisszenésekkel izguljuk végig a rizikós részeket, várva, hogy a négylábú kikerüljön a slamasztikából. Ezeket a jeleneteket pedig remekül oldja a már említett humor, és persze a happy end.

Több generációs filmélmény

A Beethoven tipikusan az a film, amit nem elég egyszer megnézni, és amit az ember jó szívvel választ a gyerekeivel közös filmes délutánra is, hiszen aranyos, vicces és tanulságos is. Akinek pedig nem elég egy bernáthegyi, az ne hagyja ki a folytatást se! A második részben ugyanis Beethoven szerelmes lesz, sőt családot is alapít. Ha pedig van, ami cukibb egy bernáthegyi kölyöknél, az sok kis bernáthegyi!

Beethoven bernáthegyi családi kutya film híres kutya kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya és gazda kutyás film kutyás filmek magyarul nagytestű kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink