hirdetés

Ezért sírod végig a kutyás filmeket: ha embert ölnek, azt is könnyebben viseljük

Ferenczi Deborah

2022. szeptember 18 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan nehezen viselik azokat a filmeket, melyekben a kutyusokkal történik valami szomorú, esetleg meghalnak, vagy bántalmazzák őket. Azonban ezzel ellentétben nem okoz gondot számukra megnézni egy komolyabb thillert, esetleg gyilkosságot, vagy szörnyű tragédiát bemutató filmet sem. Ha magadra ismertél, akkor elmagyarázzuk, hogy mi állhat ennek a különös viselkedésnek a hátterében.

hirdetés

Chelsea Hunt-Rivera Los Angeles-i állatvédő szerint viszonylag gyakori jelenség, hogy az emberek egyszerűen képtelenek végignézni egy olyan filmet, amelyben valami tragédia éri a kutyust.

Nem szeretjük látni a kutyusok szenvedését

A jelenség oka elsősorban abban keresendő, hogy állatbarátként sokan semmiképpen sem szeretnénk, hogy akár még egy filmben is szenvedni lássunk egy állatot. Azonban érdekes módon a vásznon elhalálozó emberekkel kapcsolatban a legtöbb esetben nem támadnak ilyesfajta érzések, sőt a legtöbben kifejezetten szeretik például a krimiket. Ez annyira gyakori, hogy a pszichológusok elismerik, hogy mondhatni általános jelenség. Egy 2013-as, Northeastern University-n végzett tanulmány nyomon követte az emberek reakcióit egy kitalált hírre. A kutatók három különböző hírt mutattak meg a vizsgált embereknek. Az egyik videón egy kutyát vertek, a másikon egy gyereket, a harmadikon pedig egy felnőttet. A vizsgálat során a legerősebb reakciók egyértelműen a gyermek verésére érkeztek, azonban ezeket szorosan követte a kutyákat ért bántalmazás, míg a felnőttek szenvedését kevésbé illették meg jelentős interakciók.

Azért érzünk fájdalmat a szenvedésük láttán, mert szeretjük őket

Dr. Dave Popple szakértő szerint ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy nagyon szeretjük az állatokat, kiváltképpen a kutyákat. És ami még ennél is érdekesebb, hogy nagyon hamar képesek vagyunk kötődni hozzájuk. Akár még képernyőn keresztül is. Így nem csoda, hogy ha a film végén történik valami a kutyussal, akkor szomorúak leszünk. Hiszen azonnal együttérzést vált ki belőlünk egy eb szenvedése.

Átérezzük a fájdalmukat

Amiért pedig különösen mély érzelmeket válthat ki belőlünk egy állat szenvedése, az, hogy úgy gondoljuk, pontosan ugyanazt érezzük, amit ő. Tehát ha például elhagyják az ebet, akkor ugyanúgy törik össze a szíve, mint nekünk. Valójában ebben van is igazság, ugyanis a kutyák tényleg képesek hasonlóan mély érzelmek megélésére, mint az ember. Arról nem is szólva, hogy például egy halál esetében gyakran úgy érezzük, hogy az állat azt nem érdemli meg, hiszen ártatlan. Így a halála még szívszorítóbb a történetben, mint egy emberé. És ami még ennél is gyakoribb, hogy felhozhatja az emberben annak az emlékét, hogy egyszer ő is elvesztette kedvencét.

egészséges gyász film gazdi szereti a kutyát kutya gyászolása kutya szeretet kimutatása kutyás film kutyaszeretet mozidélután szomorúság

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink