hirdetés

A klasszikusokon túl: 10+1 kutyás film és sorozat, ami gondolkodásra késztet a hosszú hétvégén

László Enikő

2021. április 3

A klasszikus kutyás filmeket szinte minden kutyabarát láthatta már. Most mutatunk olyan sorozatokat, dokumentumfilmeket, melyeket érdemes megnézned, ha újításra vágysz.

hirdetés

Ez a húsvét más, mint a többi. A pandémiás időszakban nem tanácsos a családlátogatás, baráti összejövetelek szervezése. Az emberek a négy fal közé szorulnak, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetne élvezetesen, hasznosan eltölteni az időt. Mutatunk néhány kutyákkal kapcsolatos műsort, amit érdemes megnézned szabadidődben.

Rege a havason

A Kiss Anett által rendezett Rege a havason című dokumentumfilm a 26. Országos Diákfilmfesztiválon fődíjat nyert 2019-ben. A 34 perces film az Erdélyben dolgozó őrző-védő pásztorkutyák mindennapjait mutatja be. A hiánypótló alkotás közelebb hozza, megismerteti az emberekkel ezeket a csodás kutyákat és munkájukat. A teljes film ezen linken keresztül tekinthető meg.

Dogs

A magyarul Kutyák nevet viselő dokumentumfilm-sorozat hat különböző történetet mutat be a kutya és az ember kapcsolatáról. Az első részben egy Ohióban élő epilepsziás lányt ismerhetünk meg, aki egy rohamjelző kutyát kap maga mellé. A második részben egy szíriai menekült küzdelmét láthatjuk, aki mindent megtesz azért, hogy otthon ragadt kedvencét Németországba vihesse. A sorozat számos különböző helyszínre látogat el, például egy olasz halászhoz, egy japán kutyakozmetikushoz, aki egy neves amerikai versenyre készül, egy híres Costa Rica-i menhelyre, ahol több száz kutya él szabadon. Emellett megismerhetjük az állatvédő Anna történetét is, aki altatásra váró ebeket ment. A sorozat számos különböző történetet ismertet meg a nézővel, melyek rámutatnak az emberek és a kutyák szoros kapcsolatára.

Canine Intervention

A hétrészes sorozat bemutatja, hogy Jas Leverette, oaklandi kutyakiképző hogyan segít olyan ebeken, akik olykor saját gazdáik által menthetetlennek bizonyultak. Számos esetben nem az állat, hanem a tulajdonos magatartása az, ami miatt a négylábú neveletlenül viselkedik. Jas sajátos módszerével azonban segít nemcsak a családi, de menhelyi problémás kutyákon is. A sorozatban többek között megismerkedhetnek a nézők egy lövöldözés következtében háromlábúvá vált pitbullal, egy szófogadatlan németjuhásszal, egy kitűnő őrző-védő malinos-val és egy kissé elkényeztetett terápiás maltipoo-val is.

7 Days Out – World Biggest Events

A 7 days out egy olyan sorozat, ami hat különleges esemény előkészületeit mutatja be, hét nappal azok megrendezése előtt. A nézők nyomonkövethetik a szereplők felkészülését egészen az eseményig, tehát a végkifejletig. Kutyabarátok számára a sorozat első része lehet igazán érdekes. Ez ugyanis a világ egyik legnevesebb kutyakiállítását, a Westminster Dog Show-t, és az arra felkészülő néhány versenyzőt és kedvencét mutatja be. Akit érdekel a kutyakiállítások világa, annak biztosan izgalmas lesz.

Az ember első barátja

Hazai ismeretterjesztő csatornákon is gyakran vetítik az Az ember első barátja című kétrészes dokumentumfilmet. Gyönyörű felvételeken keresztül ismerkedhetnek meg a nézők az indiai pária kutyák, a mongol pásztorkutyák, a falkában vadászó négylábúak, a szánhúzók és az orvvadászokat felderítő ebekkel. A pária kutyákról egyébként készült egy számos díjjal büszkélkedhető film is 2020-ban.

A kutyák élete

Számos dokumentumfilm készült ugyanazzal a címmel, ebben a fejezetben ezeket vesszük sorra. Többek között Hélène Choquette filmjét tekinthetjük meg A Dog’s Life néven, ami a hajléktalan emberek és kutyáik közti szoros kötődést mutatja be. Maria Slough több részes dokumentumfilmje pedig Szarajevó és Románia kóbor kutyáinak helyzetét ismerteti a nézőkkel. Szintén A Dog’s Life címmel jelent meg a kutyák életét egy kicsit más szemszögből bemutató ismeretterjesztő film, amiben a magyar etológus, Miklósi Ádám is szerepel. A műsor számos kutyákkal kapcsolatos tényt és tévhitet vesz górcső alá.

Haver gyógyító ereje

A többitől kicsit eltérő, de szintén elgondolkodtató és szórakoztató vígjáték sorozat a The Healing Powers of Dude, azaz Haver gyógyító ereje. A nyolc epizódból álló sorozat a 11 éves, szociális szorongással küzdő Noah életét mutatja be. A fiú kap egy igazi minden lében kanál kutyát, aki segít túllépni szorongásán és barátokat szerezni. Habár a sorozat nem ad pontos képet a terápiás ebekről, szórakoztató és rávilágít arra, mennyi mindenben segíthetnek nekünk négylábú barátaink.

Second Chance Dogs

Az angol nyelvű Second Chance Dogs nevű dokumentumfilm sajnos magyar felirattal nem elérhető, de ajánljuk olyanoknak, akik beszélik a nyelvet. A film az ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) nevű állatvédő szervezet munkáját mutatja be, hogy hogyan küzdenek azért, hogy egy bántalmazott, hányatott sorsú kutyából újra életvidám, magabiztos, szerető társat neveljenek. Ehhez persze rengeteg szeretetre és kitartásra van szükség. Ám, ha egy kutya élete a tét, az állatvédők minden tőlük telhetőt megtesznek. A film az alábbi linken elérhető.

A természeti világ – Lobo, a farkas, ami megváltoztatta Amerikát

Habár nem kutyákról, hanem farkasokról szól – az igaz történetet felölelő – Lobo, a farkas, ami megváltoztatta Amerikát című dokumentumfilm, biztosan sok kutyabarát számára lehet érdekes. Lobo és falkája a 19. század végén valóságos közellenségnek számított Új-Mexikóban. Számos marha esett áldozatául, amit a helyiek nem tűrtek. Egy híresen tehetséges vadászt, Ernest Thompsont bízták meg, hogy gondoskodjon a problémáról. A farkas eszén azonban nem járhatott túl akárki. A történet rendkívül elgondolkodtató és megható, nem mellesleg érdemes megemlíteni, hogy ez vezetett az USA első állatvédelmi törvényének megszületéséhez. A filmet pedig a híres természettudós, David Attenborough narrálta.

(Képek: Getty Images Hungary)

dokumentumfilm farkas film filmek kutyákról kutyás film mozidélután sorozat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink