hirdetés

Egy Cavalier King Charles spániel lehet a válasz az öregedés visszafordítására az embereknél?

Hangai Lilla

2023. március 16 - Képek: Getty Images Hungary

Minden jel arra mutat, hogy felfedezték a hosszú életet adó kutyás elixírt. Nem elég, hogy testi és lelki támaszt is nyújtanak nekünk, úgy tűnik, hogy abban is segítségünkre lehetnek, hogy hosszabb életet élhessünk.

hirdetés

A 9 éves, 18 kilós, fehér-gesztenyebarna Ace imád felugrani a konyhai székre, lesöpörni róla a leveleket és apróra szaggatni őket, mielőtt a gazdi elolvashatta volna. Eleven kutyus. Néhány évvel ezelőtt azonban enyhe szívzörej alakult ki nála, ami egy progresszív billentyűbetegség első jele. Ez végül szívelégtelenséghez és halálhoz vezethet. Az összes kutya körülbelül 7%-át, a Cavalier King Charles spánielek 80%-át érinti ez a betegség. A gyógyszerek lassíthatják a folyamatot, de Ace betegsége tovább romlott, így a gazdi aláírta a kísérleti kezelés papírjait, amely a génterápiák egy új generációját veti be a krónikus betegségek gyógyítására. És talán még az öregedést is lassíthatja. Az emberekben is!

Laboratóriumi patkányok helyett kutyák?

Az Ace által kapott, RJB-01 kódnéven ismeretes kezelés két, a hosszú élettartamhoz kapcsolódó gént szállít. A legtöbb génterápia egyetlen génhibát – például a vakság egy öröklött formáját – céloz meg. Az új kezelés azonban nem céloz mutációt, de még a hibás billentyűt sem. Célja, hogy megpróbálja helyreállítani a sejtfolyamatokat és utakat, amelyek az egészség szempontjából nagyon fontosak, de az életkor előrehaladtával lebomlanak. Ez később szívproblémákhoz, cukorbetegséghez és más krónikus betegségekhez vezet.

„Így tekintünk a világra – úgy gondoljuk, hogy az öregedés visszafordítható. Ha képesek vagyunk befolyásolni az öregedést, képesnek kell lennünk több, az életkorral összefüggő állapot befolyásolására is.” – mondja Daniel Oliver, a Rejuvenate Bio társalapítója és vezérigazgatója, a génterápia fejlesztője.

Évtizedeken keresztül az emberi élettartam határait feszegetni próbáló tudósok olyan egyszerű organizmusokat, mint a férgeket és a legyeket, valamint laboratóriumi egereket és patkányokat tanulmányozták. Kimutatták, hogy különféle gyógyszerek és kalóriaszegény étrendek késleltetik az öregedést és meghosszabbítják az életet ezeknél a fajoknál, néha akár 50%-kal is. Ám a kísérletek nem vezettek számunkra áttöréshez. Abban reménykednek, hogy ebben az esetben ez most végre másként lesz!

A kutyák ugyanis remek modellek lehetnek annak a kiderítésére, hogy fizikailag és kognitívan miért hanyatlunk az életkor előrehaladtával. Osztoznak a háztartásunkban, ugyanazt a levegőt szívják be, gyakran ugyanazokat az ételeket eszik, és sok olyan betegségben szenvednek, amelyek bennünket is sújtanak. Ám még ha a kutyákon végzett kísérletek az emberek életébe nem is hoznak változást, akkor is új kezeléseket hozhatnak létre szőrös barátainknak számára.

A napi egyszeri étkezés rajtunk is segíthet?

Matt Kaeberlein biológus, a Washingtoni Egyetem munkatársa a Dog Aging Project társrendezője elmondta, hogy a 2019-ben indult projektbe közel 40 000 kedvtelésből tartott kutyát vontak be. A 10 éves vizsgálatban azonosítják azokat a biológiai, környezeti és genetikai tényezőket, amelyek elősegítik az egészséges, hosszú életet.

A gazdik kórtörténeteket, valamint részletes felméréseket nyújtanak be a kutyák egészségéről, kognitív képességeiről és „élettapasztalatairól”. A kutatók információkat gyűjtenek a levegő és a víz minőségéről is azokról a helyekről, ahol a blökik élnek. A tervek szerint tízezer kutyának szekvenálják majd a genomját. Évente körülbelül ezren esnek át kiterjedt állatorvosi vizsgálaton. Mikrobiomjuk és epigenomjuk kifinomult elemzésével, vagy a DNS kémiai módosításaival meghatározzák a biológiai életkorukat.

A tudósok már rengeteg cikket publikáltak a projekt adatai alapján, köztük két friss, az emberekre is vonatkoztatható következtetéssel. A fizikai aktivitás véd a kognitív diszfunkciók ellen, és a napi egyszeri étkezés jobb, mint a gyakori étkezés a teljeskörű egészség megőrzése érdekében.

Ezenkívül számos egyéb kísérlet és kutatás folyik még a témában, ahol különböző gyógyszereket és életmódokat tesztelnek az ebeken szigorúan ellenőrzött és biztonságos körülmények között.

Hogy van ma Ace?

A Rejuvenate Bio, ahol a kis spániel is kapja a kezelést, egyelőre még nem jelentette be az eredményeket, de közben partnerségre lépett egy állategészségügyi céggel, és azt tervezik, hogy kikérik az FDA (Egyesült Államok Élelmiszer- és Gógyszerügyi Hivatala) jóváhagyását a génterápiához.

A startup tervei között szerepel a génkoktél emberi felhasználásra való átkódolása és két betegség vizsgálata is. Az aritmogén jobb kamrai cardiomiopathya, amely a szív izomfalának egy részét lebontja, és növeli a szabálytalan szívverés és a hirtelen halál kockázatát. Valamint a családi részleges lipodystrophia, amely a kóros zsírraktározás olyan rendellenessége, ami cukorbetegséghez, májnagyobbodáshoz és más felnőttkori egészségügyi problémákhoz vezet.

Ace-nek nem voltak észrevehető szövődményei vagy mellékhatásai a terápia során, az állapota stabil. Alig várjuk az újabb fejleményeket!

beteg kutya betegség betegségek DNS-vizsgálat Ember és kutya genetika genetikai betegség genetikai vizsgálat kísérlet kutya dns tanulmányozása emberi betegségek gyógyítása kutya hasonlít az emberre szívbetegség tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!