hirdetés

A fehér kutyák nem mind albínók, és az albínók nem mind fehérek

Hangai Lilla

2023. szeptember 29 - Képek: Getty Images Hungary

Egészen a közelmúltig sokan nem hitték, hogy léteznek albínó kutyák, az esetükben ugyanis az albinizmus nem társul szikrázó, hófehér szőrzettel és rubinvörös szemekkel.

hirdetés

Az albínó kutyáknál a bunda színe egészen a krémes árnyalattól a fehérig terjedhet, a szemszínük pedig a kéktől egészen a fehéres, rendkívül világos kékig. A dobermannál, a mopsznál, a pekingi palotakutyáknál, a lhasa apsónál, a törpespiccnél és a tacskónál gyakrabban jelenik meg. Az albínó kutyák azonosítását nehézzé teszi még az is, hogy gyakran keverik őket a dupla merle színezettel vagy a fehér, világos bundájú ebekkel. De akkor honnan tudhatjuk, hogy az adott négylábú albínó-e?

Ennek a kutyának a színét és a mintáját vélhetően a dupla merle gén okozza. Nem lehet albínó, azok ugyanis semmilyen pigmentáció nem jelenhet meg, még halványan sem.

Innen ismerhetők fel az albínó kutyák

Az albínó kutyák szőrén vagy bőrén soha nem láthatók pigmentfoltok, a szemük színe pedig kékes vagy akár rózsaszínes is lehet. Szájszélük szintén rózsaszín valamint a mancspárnáik és az orruk is. Időnként vöröses fényben csillanhat meg a szemük, ami a szem hátsó részében lévő fényvisszaverő szövet hiánya miatt tapasztalható. Ennek következtében a fény egyenesen a szembe világít és az ott lévő erekből vöröses fényt ver vissza.

Az albínó kutyák nem gyakoriak, mert a legtöbb tenyésztő igyekszik megfelelő tenyésztési eljárással kiszűrni őket, ugyanis ezek a kutyák rengeteg extra odafigyelést igényelnek ahhoz, hogy teljes életet élhessenek; vagyis hogy kiküszöböljék a pigmenthiányból eredő problémákat. A kutatások arra az eredményre jutottak, hogy az albínó dobermannoknál – náluk jelenik meg a leggyakrabban az állapot – lényegesen több szem- és bőrdaganatot diganosztizáltak. Arra azonban nincs tudományos bizonyíték, hogy az albínó kutyák hajlamosabbak lennének a siketségre, valószínűleg más mechanizmus okozza az esetükben a fehér árnyalatot, mint a fehér foltosodás esetében. Erős fényben azonban nem látnak jól és a leégés elkerülésére is kifejezetten nagy figyelmet kell a gazdiknak fordítani.

Padula Sába Királynője

A dobermann volt a legelső fajta, aminél albinizmust azonosítottak. A történet 1976-ig nyúlik vissza, amikor egy fehér dobermann, Padula’s Queen Sheba meglátta a napvilágot két fekete szülő utódjaként. Shebát tovább tenyésztették, hogy még több albínó kölyök szülessen, így a mai napig is minden albínó kölyöknek az őse, még ha távolról is, de a királynő. Az AKC szabványa szerint azonban nem elfogadott árnyalat, és más kutyák sem versenyezhetnek albínóként.

A Doberman Pinscher Club of America (DPCA) kíváncsi volt az ilyen kutyák genetikájára, ezért beszereztek két egyedet tesztpárosításra. A színes dobermannokkal tenyésztett fehér kutyák csak színes utódokat hoztak létre, ez pedig azt jelentette, hogy a gén recesszív módon öröklődik.

Recesszív (lappangó) öröklődés esetén egy gén két kópiájának (mindegyik szülőtől egy-egy) meg kell jelennie ahhoz, hogy a tulajdonság létrejöjjön. Ha csak az egyik példány van jelen, akkor a másik, a domináns másolat tulajdonságai érvényesülnek. Mivel az öröklődés lappangó, ezért a színes egyedek is hordozhatják a „hibás” gént, amit a domináns elfed, így pedig észrevétlenül továbbörökítve azt generációkon keresztül. Ez azért veszélyes, mert ahogy az előbb is kitértünk már rá, sajnos a gén összefügghet a szem- és bőrdaganatokmegjelenésével.

Yuka, az albínó dobermann, akinek nem hófehér a szőre: 

Albinizmus más fajtáknál

Az albinizmusnak számos formája lehet. A különböző fajok esetében több mint 60 eltérő genetikai mutáció ismert, amely albinizmust okoz. A dobermannál a felelős gén (OCA4), ugyanaz, amely az embereknél, a bengáli tigriseknél, a lovaknál, és a gorilláknál is okozza a 4-es típusú oculocutaneous albinizmust.

Az eddigi vizsgálatok alapján minimum három, de lehet, hogy több különböző génmutáció létezik a kutyák esetében, ami albinizmust okoz. Más miatt albínó egy lhasa apso, egy pekingi palotakutya és egy törpespicc, és megint más miatt albínó egy mopsz.

albínó kutya fehér genetika genetikai vizsgálat kutya színe tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink