hirdetés

Ezt jelenti, ha egy kutyán megjelenik a fehér „láng”

Hangai Lilla

2023. szeptember 10 - Képek: Getty Images Hungary

A lovak fején megjelenő fehér jegyet méretétől és formájától függően hívhatják hókának, csillagnak vagy akár orrcsíknak is a teljesség igénye nélkül. A kutyafajták esetében ennek a jegynek nincsenek ilyen fantáziadús elnevezései; angolul blaze-nek, vagyis lángnak nevezik.

hirdetés

Számos kutyafajta jellemzője, amelynek fontosságára még a fajtastandard is kitér, de akár keverékeknél is megjelenhet. Az emberi szem számára különösen kedves jelölésről van szó. Lássuk hát, mit érdemes tudni a kutyafej e különleges mintázatáról.

Úgy gondolták, hogy a kutyafej láng-szerű mintázata az intelligensebb, nagyobb teherbírású egyedekre jellemzőbb. (Berni pásztorkutya)

Sokat beszélünk arról, hogy mennyire fontos felelős tenyésztőtől vásárolni, és ha tehetjük, igyekszünk is benneteket megismertetni ilyenekkel. A Jacks&Bears kennelben októberben két berni pásztorkutya alom is született, melynek kölykei díjnyertes szülők csemetéi. Az apróságokról ITT érhetsz el részletes információt.

Mi is pontosan az a „láng” minta?

A kutya homlokának közepén megjelenő fehér vagy nagyon világos árnyalatú sáv, amely sötétebb színű szőrzettel van határolva. Formája változó lehet, de leggyakrabban viszonylag egyenes és a kutya fejet tetejétől halad a szemek között a pofákig.

Különösen jellemző a minta ez a svájci hegyi kutyáknál, mint például a bernáthegyinél, a berni pásztorkutyál, a nagy svájci havasi kutyánál vagy az appenzelli havasi kutyánál. De megfigyelhető a Cavalier King Charles spánielnél és az ausztrál juhászkutyánál is többek között.

Cavalier King Charles spánielek.

Miért különösen jellemző minta ez a svájci hegyi kutyák esetében?

Ráadásul nemcsak a fehér láng figyelhető meg az esetükben, de a tricolor szőrzet is; hogy ez miért van így, annak a magyarázatára számos elmélet létezik. Az egyik szerint ezek a háromszínű jelölések segítették az embereket abban, hogy a kutyákat könnyebben észrevegyék a nagy hóban.

Egy másik elmélet szerint a gazdák szelektíven tenyésztették ki ezt a speciális mintázatot, mert azok egyrészt esztétikailag tetszetősek voltak, másrészt élt az a hit is, hogy az ilyen kölykök intelligensebbek és jobban bírják a terhelést a kemény és hideg hegyi környezetben.

Kicsit emlékeztet bennünket ez a teória a háromszínű, vagyis a kalikó macskák esetére. Róluk is azt tartották, hogy tehetségesebb egerészek, így vidéken sok házhoz, amikor macskát kellett hozni, kifejezetten ezeket az állatokat választották ki. Még mi is hallottuk nagyszülőtől, hogy csak háromszínű macska jöhet a házhoz, mert azok verhetetlen egerészek.

Appenzelli havasi kutya.

A fehér foltosodás genetikája

A genetika tekintetében a fehér foltosodás egy óriási témakör, amiben jelen cikkünkben esélyünk sincs elmerülni, de a teljesség kedvéért egy kis ízelítőt mindenképpen adunk.

A fehér foltokat vagy területeket a kutyán a az S locus gén okozza szinte minden esetben; ezeken a területeken tulajdonképpen pigmenthiány alakul ki, a bőrsejtek nem képesek pigmentet termelni. A bőr rózsaszínűvé válik, a szőr pedig fehér vagy nagyon világos árnyalatúvá. A fehér szín különböző megjelenési formája a bundán különböző, jól elkülöníthető mintákat eredményez, melyeket nagyon sok fajta esetében a standard is szigorúan szabályoz. Megszabja, hogy mely területeken és milyen arányban lehetnek jelen.

Az irish spotting (ír foltosodás) neve a 20. században megjelenő Írországban talált, fehér foltos patkányokra vezethető vissza. Megfigyelhető a shetlandi juhászkutyánál, a német dognál vagy az ausztrál juhászkutyánál is. Kötelező kiegészítője a fejen megjelenő fehér láng. A piebaldról, vagyis a „bocimintáról” nem is olyan régen írtunk részletesen. Ezt szintén szinte minden esetben kiegészíti a fejen megjelenő fehér jegy. Piebald mintája lehet az angol bulldognak, a beagle-nek, vagy a német vizslának is sok más népszerű fajta mellett. És ha már lovakkal, kezdtük, velük is fejezzük be; náluk is megjelenik a piebald minta, de tarkának hívják.

genetika kutya bunda mintázat mintázat szőrmintázat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!