hirdetés

A kutyák is lehetnek sziámi mintásak: mutatjuk, hogyan!

Hangai Lilla

2023. december 3 - Képek: Getty Images Hungary

A sziámi macskák mintázata valószínűleg a legtöbbek számára ismerős, hiszen egy rendkívül jellegzetes, egyedi megjelenést kölcsönöz az állatnak. A himalája gén okozza, ami egy hőre érzékeny mutációt hoz létre; egy új kutatás egy kutyában is megtalálta a gént!

hirdetés

Így jelenik meg egy kutya esetében a himalája gén!

Matysek, a kutatásban szereplő kutya: 

A himalája gén megjelenése a genetika világában

Az akromelanizmus, vagyis köznapian fogalmazva a sziámi mintázat egy hőmérsékletre érzékeny hipopigmentációs mintázat, amely nyulak, patkányok, egerek, nyércek, futóegerek és persze macskák esetében is előfordul természetes formában. Az akromelanizmus jelenlétét egészen eddig nem azonosították kutyákban, azonban Elena Bychkova és csapata, a Szentpétervári Egyetem Biológiai Karának kutatói nagyon érdekes információkra bukkantak egy tacskó elemzése során. A vizsgált kutyus egy kan, aki 3 másik alomtársával egy fekete-cser szuka kölykeként született. Az apáról nincsenek információk, bár a törzskönyv szerint a fedeztetés hasonló színű, a szukához közel álló kannal volt javallott.

A genetikailag szabályozott szőrpigmentációt a tirozni nevű gén kódolja, ami a C, vagyis az albínó génhelyhez van kötve. A tirozin teljes vagy részleges inaktiválása a melanintermelés károsodásához vezet a szőrben, a bőrben és a szemekben is. Ezért van az, hogy amely emlős bundájának színét a himalája gén határozza meg, annak a szeme is kék lesz. Sőt, egyes esetekben fehéres, rózsaszínes és vörös is lehet. Akár az albínóknál. Bizony, most figyelj! A kutatók megállapítása szerint ugyanis a himalája gén az albinizmus egyik hőmérsékletfüggő változata. A test leghidegebb pontjain a mutáció következtében a szőr sötétebb színű lesz (a pigmenttermelés növekszik), a melegebb területeken pedig világosabb marad.

Matysek:

A jövő zenéje

A kutyák az emberek számára számos okból lehetnek vonzóak a külső megjelenésük alapján. Az egyik legjelentősebb faktor a bunda mintája és színe. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az egyre gyakrabban megjelenő merle mintázat még egy kevésbé népszerű fajta keresettségét is képes lehet feltornázni. Lásd csak külföldön a mudit. A tudomány jelenlegi állása szerint 14 genomszekvencia-variánst ismerünk, amely pigmentvariációt okoz a kutyák esetében.

A tanulmány azzal zárja sorait, hogy reményeik szerint a DNS további tesztelése lehetővé teheti majd a tenyésztők számára, hogy újrateremtsék és több fajta tenyésztésébe is bevonják az új mintázatot. Mivel egy nagyon friss kutatásról van szó, a jövő egyelőre bizonytalan, ám érdemes róla máris beszélni, hiszen a trendek borzasztó gyorsan terjednek. A tenyésztésre valamilyen szinte mindig is jellemző volt, hogy ezek a divatirányzatok tereljék, hiszen a kutyák eladhatósága fontos szempont. A trendek megjelenése következtében azonban felbukkannak a szaporítók is. Nem tudjuk még, hogy a himalája gén megjelenése a kutyák esetében milyen hátulütőkkel járhat, vagy hogy az irányított tenyésztésnek milyen következményei lesznek, ezért így látatlanban mindenképpen óvatosságra intünk!

(A nyitókép csak illusztráció.)

Nem tagadjuk, kemény téma a genetika, de ha téged is érdekelnek a különböző színek és mintázatok a kutyák esetében, ajánljuk figyelmedbe az albinizmusról készült cikkünket.

genetika kutya bunda mintázat sziámi mintázat tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!