hirdetés

A 6 legkülönlegesebb bundamintázat a kutyáknál

Hangai Lilla

2023. július 1 - Képek: Getty Images Hungary

Alapvetően azon a véleményen vagyunk, hogy egy kutyánál az számít legkevésbé, hogy hogy néz ki. Ám az tagadhatatlan, hogy egyes mintázatok olyan egyedi megjelenést kölcsönözhetnek egy ebnek, amire mindenki felkapja a fejét.

hirdetés

Nem szeretnénk Szörnyella de Frász benyomását kelteni, de a következő kutyák bundájának mintázata elképesztően sikkes és valóban irigylésre méltó.

Sable hosszúszőrű skót juhászkutya.

1. Merle

A merle mintázatot egy speciális gén okozza, amely a melanin eloszlását szabályozza a szőrben és az íriszben is. Mivel szerepet játszik a szem alakjának és a belső fül idegvégződéseinek kialakulásában is, ha a pigmentsejtek hiányoznak, ez okozhat kék szemszínt, de akár süketséget és vakságot is.

A merle bunda megtalálható például az ausztrál juhászkutyánál, a leopárdkutyánál, de a mudinál is. Egyre több tacskónál, csivavánál és német spiccnél is lehet látni. Bár a kutyák bundájának merle mintázata valóban egyszerre vad és mégis elegáns megjelenést kölcsönöz, de érdemes megfontolni, hogy ilyet válasszunk-e a számos egészségügyi kockázat ellenére is. Ha pedig mégsem tudsz róla lemondani, nagyon fontos, hogy csak és kizárólag felelős tenyésztőtől válassz ilyen kiskutyát! Máskülönben az állat szenvedése elkerülhetetlen lesz, te pedig komoly összegeket hagysz majd az állatorvosnál.

Merle mudi. A kutyák szőrének merle mintázata társulhat kék szemmel.

2. Roan

A roan egy olyan mintázat, ahol a sötétebb alapszínbe finomam, egyenletesen fehér pöttyök, foltok és szálak keverednek. Nagyon érdekes, ősi, szilaj megjelenést ad ez a kutyáknak, de a lovaknál is megtalálható. Szintén sűrűn társul vele kék szem, és nagyon érdekes, hogy ugyanaz a gén fele érte, ami a dalmaták foltosodásáért is.

Leginkább az ausztrál pásztorkutyánál figyelhető meg, de a teljesség igényel nélkül megjelenik még az angol cocker spánielnél is, a német rövidszőrű vizslánál vagy az olasz vízikutyánál.

Roan ausztrál pásztorkutya.

3. Harlekin

Ez a rendkívül karakteres mintázat hasonlít a dalmaták foltjaihoz, de nem egészen olyan; a fekete foltok a fehér alapon sokkal nagyobb területűek és a szélük sem lekerekített. Különlegessége még, hogy csak a német dognál található meg, ugyanis csak ez a fajta hordozza a harlekin gént.

A minta kialakulásában számos gén együttesen játszik szerepet. A harlekin és a merle gén fekete pigmenten történő kölcsönhatásából születik meg a végeredmény. Ha egy merle kutya a harlekin gén egy kópiáját is örökli, a sötét foltok mérete megnő, és a háttér pigmentációja teljesen eltűnik.

Harlekin német dog.

4. Csíkos

Ezt a mintát egy meglehetősen összetett génfolyamat okozza. A csíkos, tigriscsíkos vagy brindle mintázat nem csak a kutyákra jellemző; megfigyelték már tengerimalacoknál, szarvasmarháknál, sőt, előfordul néha lovak esetében is. A macskáknál teknőctarkának hívják ezt a színezetet.

Kutyáknál ez általában az előbb is említett német dognál, német boxernél, bullmasztiffnál, francia bulldognál és a staffordshire bullterriereknél jelenik meg a teljesség igénye nélkül. A holland juhászkutya fajtastandardjában csak ez a mintázat elfogadott.

Csíkos német boxer.

5. Piebald

A piebald minta fehér alapon látható meg, fekete, barna, vörösesbarna foltokat jelent, melyeknek az elhelyezkedése és a mérete is random és változatos.

Fontos elmondani, hogy a piebald mintáért felelős gén a MITF, veleszületett süketséget is vonhat maga után olyan fajtáknál, mint a bullterrier, az angol bulldog vagy a beagle. Érdekes, hogy fajtánként teljesen máshogy viselkedhet. Egyese esetekben a kutyának a gén két másolatára van szüksége a tulajdonság megjelenítéséhez, néha elég egy is.

Piebald bullterrier.

6. Sable

Jelen van a hosszúszőrű skót juhászkutyáknál és a shetlandi juhászkutyánál is, de sötétebb árnyalatban megtalálható például a német juhászkutyánál (ott ordas az árnyalat neve) vagy a német spiccnél. Az ilyen mintázatú kutyának általában – de nem mindig –, fehér a hasa, a marja, a nyaka, a farka vége és a lábszára. Szőrük többi része vörösesbarna, barna vagy szürkés és általában fekete a fülük hegye.

A sable szőrszálak töve világosabb, a végek pedig sötétebb színűek, ami miatt a bunda szürkésnek, árnyékoltnak, satírozottnak tűnik. A kutyák szőrének sable mintázata egy domináns gén eredménye, ami azt jelenti, hogy egyetlen sable gén elegendő, ahhoz, hogy az utód is ilyen legyen.

Hosszúszőrű sable német juhászkutya.

Van még olyan mintázat, aminek szívesen megtudnád a genetikai hátterét és a jellemzőit?

bunda csíkos mintázat harlekin kutya bunda mintázat kutya bundája kutya szőr merle piebald roan sable

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink