hirdetés

Egyes kutyafajták különleges maszkot viselnek – a te kutyád közéjük tartozik?

Hangai Lilla

2023. június 10 - Képek: Getty Images Hungary

A melanisztikus maszk csak egy a számtalan érdekes minta közül, amellyel a kutyák büszkélkedhetnek. Sok itthon is népszerű fajta rendelkezik ezzel a rajzolattal, úgy mint: a német juhászkutya, a mopsz, a bullmasztiff, a francia bulldog vagy a német boxer.

hirdetés

Hogy milyen előnyük származik az ebeknek ebből a mintázatból, és hogyan alakul ki némelyik kutya szőrén ez a mintázat, arról a továbbiakban olvashatsz.

Ezért ragaszkodik sok fajtastandard a fekete orrhoz

Ahhoz, hogy jobban megértsük a melanisztikus maszkot, egy pillanatra merüljünk el a szőrszín kialakulásának témájában. Ígérjük, nem lesz unalmas!

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is termelnek melanint, amely meghatározza a bőr és a szőrzet színét. A kutyák szőrszínéért kétféle melanin felelős: az eumelanin és a pheomelanin.

Az eumelanin ha változatlan, mély fekete színt eredményez. Ebben azonban a gének hatására lehetnek eltérések, így az árnyalat módosulhat kékesre, szürkésre vagy barnásra is. (Ezek persze nem szakkifejezések. Az egyszerűség kedvéért használjuk őket.) Ez a fajta melanin felelős a kutya szeme és orra színéért is. Egyik legnagyobb előnye, hogy antioxidánsként működik, csökkentve ezzel a napsugárzás okozta károkat. Emiatt van, hogy sok fajtaszabvány nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kutya orra fekete legyen.

A pheomelanin alapértelmezés szerint vöröses-sárgás szőrszínt eredményez, és csak a kutya bundájára van hatással. Csakúgy, mint az eumelanin esetében, a gének megváltoztathatják a koncentrációját, így lágyabb árnyalatok alakulhatnak ki. A pheomelanin egyik fő hátránya, hogy az eumelaninnal ellentétben szabad gyököket termel, ha napsugárzásnak van kitéve.

Melanisztikus maszkok kutyákban

Valószínűleg nem árulunk el azzal nagy titkot, hogy a melanisztikus maszk a kutya arcának bizonyos területeit fedi el, az azonban már sokkal érdekesebb, hogy az előbb bemutatott pigmenteknek köszönhetően nem csak a fekete maszk számít melanisztikus maszknak. Ahogy írtuk is, az eumelanin koncentrációja változhat. Ezért van az, hogy a mopsz és a bordeaux-i dog melanaisztikus maszkja ilyen eltérő. Érdekesség még, hogy a maszk kiterjedhet egészen a fülekre is az orr és a pofa mellett.

Az, hogy a kutya arcán a maszk mintázat mennyire lesz látható, végső soron a szőrzetének színétől függ, és attól, hogy a gén expresszióját felülírják-e más gének vagy sem. Például a maszk mintázat nem lesz észrevehető egy sötét szőrű kutya esetében. Egyből a macskák cirmos mintázata jutott erről eszünkbe. Náluk is előfordul, hogy úgy hordozzák a mintázat génjeit, hogy a szőrükön nem, vagy csak bizonyos fényviszonyok között látható.

Nagyon aranyos észrevétel, hogy azoknál az ebeknél, akik titokban viselik a melanisztikus maszkot, a pofa idő előtt is őszülésnek indulhat.

Ezek a fajták viselik

A kutatások szerint a melanisztikus maszk számos népszerű kutyafajtánál öröklődik és jó néhányuknál állandó jegy. A teljesség igénye nélkül ezek a következők:

bunda érdekesség genetika kutya bunda mintázat kutya bundája kutya szőr kutya szőr szín melanisztikus maszk szőrmintázat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink