hirdetés

Az ismeretlen sztár, a holland juhászkutya: hatékonyabbak a német és a belga juhászoknál is?

Csupor Erik

2023. március 17 - Képek: Getty Images Hungary

Pályájuk üstökösként emelkedik az őrző-védő fajták között és napjainkban egyre többen választják a holland juhászkutyát, akik igazán profi munkakutyára vágynak.

hirdetés

Az átlagos kutyás általában nem ismeri őket, ami talán nem is baj. Ez a fajta valóban kizárólag kemény, értő kezekbe való. Interjú Kasza-Pirka Ildikó kutyatrénerrel, holland juhászkutya tenyésztővel.

AÉK: Ildikó, ön mikor találkozott először ezzel a fajtával és miért éppen rájuk esett a választása?

KPI: Életemben először egy munkakutya bemutatón láttam őket és igencsak megnyerő volt a temperamentumuk, a küllemük, de főként az a fantasztikus munka, amit láttunk tőlük. Korábban többségében német juhászkutyáink voltak és velük is dolgoztunk, de mi is megtapasztaltuk a velük kapcsolatban egyre többször emlegetett egészségügyi problémákat. Végül hosszas keresés után egy osztrák tenyésztőre bukkantunk, meglátogattuk őket, és a szerelem véglegesedett.

AÉK: Az őrző-védő fajtákat kevésbé ismerők között az egyik leggyakrabban feltett kérdés, hogy mi a különbség a német juhászkutyák, a malinois-k és a holland juhászkutyák között. Mik az ön tapasztalatai?

KPI: Mivel mindhárom fajtával dolgoztunk, és a holland juhászok mellett a mai napig van malinois kutyánk is, ezért azt tudom mondani, hogy a különbség nagy közöttük. Mi a három fajta közül bennük találtuk meg azt a bizonyos pluszt. Ha a temperamentumról beszélünk, a németjuhászok és a malinois-k között jelentős különbség van, a holland juhászé azonban valahol a „kettő között” helyezkedik el. Ez volt az egyik dolog, ami rendkívül szimpatikus számunkra, a másik pedig az, hogy egyedülállóan sokoldalúak, szinte minden tevékenységbe bevonhatók és mindegyikben jól is teljesítenek. Mivel korlátozottan ismert fajtáról van szó az esetükben, nincsenek túltenyésztve, így a sokoldalúságukat maximálisan megőrizték.

AÉK: Hogyan alakult ki a holland juhászkutya és milyen célra használták korábban?

KPI: Eredetileg holland gazdák alakították ki őket és a farmokon használták ezt a fajtát elsősorban terelésre, a nyájak kísérésére és természetesen a farmok környezetének és értékeinek védelmére. A leírásokban az is előfordul, hogy például a tyúkok távoltartása is feladatuk volt a konyhakertektől sőt, a tejeskordék húzása is a feladataik közé tartozott. A klasszikus munkájuk a 20. század elejétől szűnt meg lassacskán, mert a hagyományos holland farmok eltűntek. Az első világháború következtében annyira lecsökkent a fajta egyedszáma, hogy a tenyésztők kénytelenek voltak német juhászkutyákat alkalmazni vérfrissítésként. A második világháború után szinte ugyanez történt, csak malinois kutyák bevonásával. Így alakult ki a mai formája és temperamentuma a holland juhászoknak.

AÉK: Hol találta meg a helyét ez a fajta napjainkban, mire használják a holland juhászkutyákat?

KPI: Ahogy én látom, főként két területen használják őket. Egyrészt nagyon sikeresek szolgálati kutyaként, főként a különleges erők körében Európában, de az USA-ban is. A másik alkalmazási vonal a sport, hiszen szinte minden kutyás sportra alkalmasak és mindegyikben kiváló teljesítményt nyújtanak a mondioringtól a terelésig.

A német rendőrség egyik robbanószer-kereső holland juhászkutyája, Colt.

Nagyon fontos tudni velük kapcsolatban, hogy ez a fajta mindig és minden körülmények között munkára, tettre kész, az ő szemszögükből munka nélkül tulajdonképpen nincs értelme az életüknek. Óriási, messze átlagon felüli aktivitási szinttel rendelkeznek, ami sokak számára riasztó lehet, de munkában ez egy óriási előny más fajtákkal szemben. Kifejezetten egygazdás, egyfalkás kutyáról van szó az esetükben: habár a falkához tartozó más kutyákat és embereket elfogadja és szereti, viszont egyvalakit tekint igazán gazdának és számára csinálja meg legszívesebben a feladatokat. Rendkívül hűséges fajta, aki ráadásul nagymértékű megfelelési vággyal rendelkezik. Az idegenekkel szemben tartózkodó, nem agresszív, de nem is ugrik egy ismeretlen nyakába és a testi kontaktust sem igazán tolerálja másokkal.

AÉK: Kinek javasolja ezt a fajtát, kinek lehet egy holland juhászkutya ideális partner?

KPI: Habár léteznek már társaságibb vérvonalak is, de ez a fajta elsősorban szolgálati és sportcélokra alkalmas igazán. Ha egy gazda megfelelően foglalkozik velük, jól be tudnak illeszkedni családokba is, több kölyökkutyánk került például gyerekek mellé és az információk szerint kiváló az együttműködés. Természetesen egy ilyen képességű és munkaigényű kutya mellé egy tapasztalt, gyakorlott gazda illik, aki képes fizikai és szellemi értelemben is lefárasztani őket. Emellett én olyan típusú embereknek javaslom őket, akik hajlandóak tanulni.

A holland juhászkutya szerencsére egyelőre egy ismeretlen fajta és bizonyos értelemben újnak is nevezhető mind Magyarországon, mind világszerte egyaránt. 15-20 éves kutyakiképzői múlttal a hátam mögött, bizony nekem is tanulnom kellett sokat, amikor az első hozzánk került, és elkezdtem foglalkozni vele. Habár, gondolom mindenki ezt mondja a saját vagy általa kedvelt fajtával kapcsolatban, a holland juhászkutya valóban nagyon más, mint a többi munkára szelektált kutyafajta, és így meg kell tanulni együtt élni és hatékonyan dolgozni velük.

Csupor Erik holland juhászkutya interjú juhászkutya Kasza-Pirka Ildikó munkakutya őrző-védő őrző-védő kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink