hirdetés

Halálos ítélet: miért altatják el azokat a kutyákat, akik megtámadnak egy embert?

Ferenczi Deborah

2021. október 7

A törvény szerint ha egy kutya más ebet vagy esetleg embert támad meg, különböző szankciók alá vonható. Súlyosabb esetben sor kerülhet az eb életének kioltására is. De vajon mikor jön el az a pont, mikor már eutanáziára van szükség?

hirdetés

A legtöbb ember hallott már olyan eseteket, hogy egy kutya okkal vagy ok nélkül neki támadt egy másik állatnak vagy éppen embernek, akit megsebesített. Mégis kevesen tudják, ilyenkor mi is a pontos teendő, és ez milyen jellegű következményekkel járhat az eb viszonylatában. Ennek mértéke általában az eb által okozott fizikai sérülés mértéktől függ.

Az eb veszélyesnek minősítése

2011-ben hozott először alapvető változásokat a kormányrendelet a veszélyes ebek vonatkoztatásában. Eszerint a kutyák fajtától függetlenül csak akkor nyilváníthatóak veszélyesnek, ha az eb más állatnak, esetleg embernek okoz sérülést. Amennyiben ez megtörtént onnantól kezdve a járási állat-egészségügyi hatóság köteles kivizsgálni az ügyet, illetve annak körülményeit. Sőt, komolyabb esetekben az eljárási folyamatba köteles belevonni az ebek viselkedésében jártas szakértőt is, aki segítséget nyújt a megfelelő döntéshozatalban.

Amennyiben a kutya másik állatra támad, szintén veszélyesnek nyilvánítható.

Milyen jogkövetkezményekkel járhatnak ezek a tényezők?

Az első és leggyakoribb, illetve legenyhébb büntetés az írásos figyelmeztetés. Ezt követi az, hogy az eb vezetését komolyabb szabályok szerint szükséges betartani közterületen, majd a szigorúbb tartási feltételek. Előfordulhatnak olyan esetek, amikor valamilyen jellegű képzés elvégzésére kötelezik az állatot, illetve olyan is, hogy elrendelik az eb ivartalanítását. A legutolsó két lépcső pedig a legsúlyosabb esetekre érvényes, ez az állat veszélyesnek minősítése és végül az életének kioltása. Az állat kizárólag akkor minősíthető veszélyesnek, ha fizikai sérülést okozott, illetve azon felül is abban az esetben, ha fennállnak a veszélyessé minősítés jogszabályi feltételei. Ezt viszont kizárólag ebek viselkedésében jártas szakember állapíthatja meg, méghozzá állatorvosi magatartászavar-vizsgálaton belül.

Mikor kerülhet sor az eb életének a kioltására?

Ha az adott eb halálos kimenetelű sérülést okoz embernek, ezen felül meg kell állapítania egy szakértőnek, hogy a kutya támadása kifejezetten ölésre irányult. Szintén felmerülhet ez akkor, ha a támadás után veszélyesnek minősítették az állatot, és nem kérelmezte senki az eb tartásának engedélyezését. Amennyiben beadták a kérelmet, de nem teljesítették a biztonsági intézkedéseket legfeljebb 30 napon belül, ha nem történik meg az ivartalanítás, nem teljesülnek a biztonsági feltételek, az állat további sérülést okoz, illetve ha nem az engedélyezett tartási területén találják, akkor is ez az eredmény. Tehát az eb életének kioltását elrendelheti a hatóság abban az esetben, ha halálos vagy maradandó sérülést okozott, ha 14 napon belül nem jelenik meg a gazdája, illetve ha nem tartják be a tartására vonatkozó szankciókat.

Milyen esetekben altatható el egy kutya?

Szintén érdekes kérdés, hogy egyáltalán milyen esetekben lehetséges jogszerűen elaltatni egy kutyát. A jogszabály úgy tartja, hogy az állat életét kizárólag elfogadható ok vagy körülmény esetén. Az ilyen okok a gyógyíthatatlan betegség, sérülés, fertőző betegség és azok ellen való védekezés, másképpen el nem hárítható támadás, tudományos kutatás, állományszabályozás, illetve közegészségügyi veszély elhárítása. Viszont sok tévhittel szemben annak indokában, hogy az állat kóbor, nem lehet kioltani az életét. Illetve szintén nagyon fontos, hogy az eutanázia folyamata kizárólag kábítás után történhet.

(Képek: Getty Images Hungary)

agresszív kutya kutya elaltatása kutya harap kutya támad kutyatámadások

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!