hirdetés

Ha a kutyád csirkére támad: ezt tedd, hogy abbahagyja

Bodri Melissza

2021. május 21

Nem könnyű dolog, ha a kutyád előszeretettel megtámadja a csirkéket. Ha az eb városi környezetben él, lehet, hogy egy ideig te sem tudsz a dologról. Ám ha bármilyen szituációban felmerül a probléma, érdemes azt mihamarabb szakszerűen kezelni.

hirdetés

Egyes kutyákban jobban buzog a vadászösztön, mint más fajtársaiknál. Előfordulhat, hogy bizonyos kistestű állatokat, macskákat, nyulakat is megtámadhat. Az is megtörténhet, hogy az ebet látszólag bármilyen más állat hidegen hagyja, ám ha meglátja a szárnyast, ösztönösen rá akarja vetni magát. Legyen szó arról, hogy csirkéket tartanál az udvarban vagy vidéki látogatást tennél egy olyan helyen, ahol baromfik is élnek, kedvenced eme hajlama sajnos végzetes is lehet.

Mi áll a viselkedés hátterében?

Bizonyos fajták, mint például juhász- és pásztorkutyák (például border collie, puli), ha meglátnak egy szabadon kószáló haszonállatot, késztetést érezhetnek, hogy terelgessék őt. Az eredendően vadászatra tartott ebek (például vizsla, agár) ennél tovább is mehetnek, zsákmánynak tekinthetik a tollas jószágot és üldözőbe vehetik őt. Ez utóbbi viselkedés leginkább akkor fordulhat elő, ha a négylábú még nem találkozott szárnyasokkal, illetve nevelése során nem tanulta meg, hogyan kell helyesen viszonyulni hozzájuk. Másrészt ne feledd, hogy a kutya ragadozó állat, és a rohanó szárnyas látványa olyan impulzus, mely feléleszti az ősi vadászösztönöket.

Hogyan lehet kezelni a problémát?

Szerencsére vannak módszerek, melyek hasznosnak bizonyulhatnak a nehézségek leküzdésében. Azonban nagyon körültekintőnek kell lenni, hogy egyik állat se sérüljön meg. Emellett fontos a fokozatosság és a türelem.

Ezekre ügyelj: ne bátorítsd az ebet

Bár elsőre furának tűnhet, egyes gazdik önkéntelenül is bátoríthajták a kutyájukat az akcióra, például ők maguk is üldözőbe veszik az ebet, bízva benne, hogy azzal megállíthatják őt. Ám ezzel a jószág csak még jobban felhatalmazva érezheti magát arra, hogy folytassa tevékenységét: azt hiheti, hogy a gazdi csatlakozik hozzá. Ezért inkább ne kergesd a kutyát, mert nem biztos, hogy félbehagyja a dolgot.

Sajnos akadhatnak olyan szemtanúi is az esetnek (például gyerekek), akik viccesnek tarthatják a riadt szárnyast és a boldogan csaholó kutyát, nevetésükkel pedig jobban buzdítják a bundás akcióját. Ez esetben lépj fel szigorúan: kérd meg őket, hogy ne lelkesítsék a kutyát, és szólj rá erélyesen kedvencedre.

Szoktasd hozzá az ebet a látványhoz

A tréning a következő: amíg a négylábú nem szokja meg a szárnyasokat, addig a gyakorlások során tartsd őt (egy lehetőleg hosszú) pórázon. Eleinte csak messziről lássa a baromfikat, és már ekkor próbáld magadra terelni a kutya figyelmét (például jutalomfalattal). Ez elsőre nem biztos, hogy sikerülhet. Ha érdeklődése a tyúkokról csak rád összpontosul, akkor dicsérd meg.

Ezzel a technikával vidd őt egyre közelebb, és végül elérheted, hogy közvetlenül a tollasok mellől is csak rád fog összpontosítani. Bár a gyakorlat sok türelmet igényel, hatásos lehet. Ha kíváncsisága ismét feléledne, egy nyomatékos nemmel szólj rá kedvencedre. Egy idő után a madarak érdektelenné válhatnak az eb számára.

Tartsd őket külön

Ha eleve vannak már csirkéid, és idősebb kutya kerül a házhoz, aki nem szocializálódott baromfiakkal, akkor a legegyszerűbb megoldás az, ha külön tartod az állatokat. Az ebet kennelben, a szárnyasokat elszeparált udvarban. Egy idő után jó esély van rá, hogy a négylábú megszokja a jelenlétüket, és felhagy a vadászattal.

Korai ismerkedés

Ha teheted, akkor már kölyökkorában érdemes az ebet megismertetni a baromfikkal. Ha a kicsi nyugodt természetű, akkor egész egyszerűen hagyd, hogy a tyúkok között mászkáljon. Ezáltal elfogadja őket a közege természetes részeként. Azonban légy körültekintő, és a legapróbb agresszív jelzésnél szólj rá a bundásra egy határozott nemmel.

Légy elővigyázatos!

Ha tisztában vagy vele, hogy kedvenced hajlamos a tollas jószágok ellen hajtóvadászatot indítani, akkor a legbiztonságosabb megoldás az, ha pórázon tartod az állatot. Ez hasznos lehet vidéki látogatások alkalmával, szabadtéri sétáknál vagy bárhol, ahol előfordulhatnak szabadon tartott baromfik. Így számos kellemetlen szituáció elkerülhető.

(Képek: Getty Images Hungary)

csirke kergetése kutya nevelése kutya összeszoktatása kutya vadászösztön összeszoktatás rossz szokás üldözés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink