hirdetés

Kutya és nyuszi összeszoktatása: egy ragadozó és egy növényevő barátsága nem éppen egyszerű

Buzgó Csilla

2020. szeptember 30

Izzasztó pillanatokat élhet át a gazdi, aki először ereszti össze nyulát és kutyáját. Ahhoz, hogy minden jól alakuljon, érdemes alaposan felkészülni mindkét állat viselkedési sajátosságait illetően.

hirdetés

Természetesen az lenne az ideális, ha kutyusod és nyuszid között olyan mesébe illő barátság szövődne, mint A hetedik testvér című imádnivaló animációs filmben. Ehhez azonban szükség van gondos gyámkodásodra, valamint egy kedves és nyugodt ebre is.

Csak megbízható és szófogadó kutyához engedd közel a nyuszit!

Alapszabály, hogy kizárólag akkor vágj bele a két házikedvenc összebarátkoztatásába, ha kutyád fegyelmezett és képes pontosan követni az utasításaidat! Természetesen ennek ellenére előfordulhatnak váratlan mozzanatok. Egyes kutyafajták, például a vadász- vagy apportírozó ebek, illetve az agárfélék vérében kezdetektől fogva jelen van a prédaösztön.

Így ha kutyusod ezen fajták valamelyikéből származik, mindenképp fokozott elővigyázatossággal szervezd meg az első találkozót!

Simítsd ki a kutya idegeit és csökkentsd izgalmát egy előzetes séta vagy aktív játék segítségével! Így lecsökken az energiaszint, kisebb eséllyel alakul ki agresszív viselkedés, ezáltal baleset is.

Fontos a megfelelő felszerelés

A nyuszit a hordozójában vagy ketrecében vidd a “helyszínre”, kutyusodat pedig tartsd pórázon! A ketrecre azért van szükség, mert ha megijed, a tapsifüles azonnal be tud iszkolni biztonságos helyére. Már a tudat, hogy lesz hová menekülnie, nagyobb bizalommal tölti el a nyuszit a baráti találkozót illetően. Ha úgy véled, kiszámíthatatlan a viselkedése, kutyádra első alkalommal adhatsz szájkosarat is.

Hagyd, hogy a tapsifüles kezdeményezzen!

Amikor bevezeted a szobába vagy a kertbe a kutyádat, fektesd le, és várd meg, míg megnyugszik! Ha már az elején vehemensen a nyúl felé akar ugrani, ez valószínűleg hosszabb időt vesz majd igénybe.

Amint az eb nyugodtan fekszik, nyisd ki a ketrecet, és hagyd, hogy a nyuszi megvizsgálja a kutyusodat! Amennyiben mindketten békésen, feszültségmentesen – figyeld a testbeszédet! – viselkednek egymás társaságában, hagyhatod az ebet is érvényesülni. Hadd szaglássza meg kicsit a szőrgombócot, de ügyelj arra, hogy mozdulatai ne ijesszék meg az ugrifülest! A kívánatos viselkedést jutalmazd finom falatokkal és sok-sok dicsérettel!

Lehet, hogy első nap nem sikerül elérni a tökéletes összhangot, de szép fokozatosan, rendszeres gyakorlással sikerrel járhatsz.

Soha ne hagyd őket együtt felügyelet nélkül!

Bármennyire is idillinek tűnik a két kedvenc barátsága, mégis egy ragadozóról és egy növényevőről beszélünk. Sajnos bármikor bekattanhat kutyádnál a vadászösztön, és elég a nyúl részéről egy rossz mozdulat, egy hirtelen iszkolás, kész is a baj.

Az ösztönöknek nehéz parancsolni, még ha nem is akarja bántani új pajtását, a kutya gyakran nem tudatosan dönt, automatikusan viselkedik úgy, ahogy. Épp ezért mindig légy jelen, ha nyuszid és kutyád együtt töltik az időt, hogy egy váratlan szituáció esetén közbe tudj lépni!

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya és nyúl kapcsolata kutya és nyúl összeszoktatása kutya összeszoktatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink