hirdetés

5 sport, amit idén tavasszal próbálj ki kedvenceddel: ezek segítenek formába lendülni

Ferenczi Deborah

2022. március 12 - Képek: Getty Images Hungary

Végre beköszöntött a tavasz, így eljött az ideje annak, hogy kimozdulj kedvenceddel a szabadba. Ám a szokásos sétákon túl számos olyan sport van, melyeket egészen biztosan örömmel végez veled kutyusod. Összegyűjtöttünk 5 mozgásformát, amit muszáj lesz kipróbálnotok idén tavasszal.

hirdetés

Lassan beköszönt a jó idő, így ideje búcsút venni a lakástól, és ki kell mozdulni a szabadba. Hiszen egészen biztosan nemcsak rád, de a kutyádra is ráfér némi mozgás a hosszú tél után. Az alábbi sportokat mindenképpen érdemes kipróbálnod kedvenceddel.

1. Séta a természetben

A hosszú bezártság után érdemes valami egészen egyszerűvel kezdeni, vidd el kedvencedet sétálni minden nap, lehetőleg erdőbe vagy mezőre, ahol érintkezik a természettel. Legyél tisztában az állat mozgásigényével, és terhelhetőségével. Mielőtt hosszabb túrára indulnál, érdemes többször, rövidebb távokat megtenned. Fontos tudnod, hogy a kistestű kutyák általában gyorsabban elfáradnak, ezért figyelj a kimerültség jeleire, mint például a túlzott zihálás, a tempó lassítása vagy a teljes megállás, valamint a sántítás. Ilyen esetben érdemes inkább a rövidebb távokat választanod.

2. Kerékpározás

Amennyiben a kutyád kifejezetten jó kondiba van, akkor akár megpróbálhattok elmenni biciklis túrára is. Itt ajánlott arra odafigyelni, hogy tényleg csak olyan ebbel tedd ezt, aki megfelelő kardióban van, ugyanis ellenkező esetben nagyon megterhelő lehet számára. A sport lényege, hogy miközben te kerékpározol, a kutyusod fut melletted, így egy sokkal dinamikusabb tempót tudsz számára diktálni. Legyél óvatos, ha kedvenceddel forgalmas utak közelében kerékpározol. Ilyenkor nagyon fontos, hogy az eb mindig a járda belső oldalán fusson, távol az úttesttől. Amennyiben a hegyi kerékpározás mellett döntesz, ügyelj a helyi állatvilágra. Ugyanis mind a kutyák, mind az erdei állatok könnyen megijedhetnek, ami veszélyes lehet rád és a kedvencedre nézve is.

3. Túrázás

Amennyiben már a kutyusod jól bírja a hosszabb sétákat, akkor érdemes lehet vele neki vágni hosszabb túráknak is, hiszen országszerte több ezer túraútvonal található, melyet mindenképpen érdemes kipróbálnod. Amennyiben ezt az alternatívát választod, fontos, hogy mindig készülj fel! Vigyél magaddal elegendő élelmiszert, vizet, elsősegélynyújtó csomagot magadnak és kedvencednek. Továbbá nagyon fontos, hogy soha ne engedd lel kutyádat pórázról erdős területen, hiszen számos veszély leselkedhet rá.

4. Frizbi

Amennyiben a labdázásnál valami izgalmasabbat is játszanál, akkor érdemes megpróbálni a frizbizést, ugyanis ezt garantáltan élvezni fogja kutyusod. Ilyenkor mindig nagy területet válassz, amin nyugodtan tudod űzni ezt a sportot. Illetve sose feledd, a gyakorlás teszi a mestert ebben az esetben is. Lehet elsőre nem fog olyan dinamikusan menni, de egy kis gyakorlással egészen biztosan bele fogtok jönni.

5. Futás

Végezetül következzen egy klasszikus sport a kutyásoknak, ami nem más, mint a futás. Egészen biztosan örömmel csatalakozik hozzád a kutyusod a kilométerek megtételében. Így ajánlatos ezt is kipróbálnod, ugyanis ez számára egy sokkal dinamikusabb mozgásforma, mint a sétálás, ugyanakkor mégsem olyan megerőltető, mint a biciklis változat. Amennyiben téged is inspiráltak ezek a mozgásra, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnod ezeket a sportokat.

biciklizés kutyával frizbi futás kutyával így fuss a kutyáddal kocogás kutyás frizbi kutyás sportok sport kutyával sportolj kutyával tavaszi sportok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink